• Search form

05.10.2018 | 15:01

Seen and not seen

Seen and not seen

Izložba beogradskog umetnika Gabriela Glida “Seen and not seen”, koju čini izbor skulptura i grafika iz njegovog najnovijeg opusa, biće otvorena 9. oktobra u Oficiskom domu u Nišu, u organizaciji Galerije savremene likovne umetnosti.

Vajarski opus Glida počiva na minimalističkom pistupu i purizmu forme, na perfekciji realizacije i uspešnom kombinovanju primene tradicionalnih (drvo,kamen) i novih materijala (sunđer, guma, silikon) i postupaka. Njegove skulpture, uključujući i dela zastupljena na niškoj izložbi, u svojoj primarnosti podrazumevaju osnovne geometijske oblike (kocka – Infarkt, valjak – Posle ili kvadar – Početak...) koje umetnik daljom razradom dovodi do novih nivoa značenja i tumačenja. U tematskom pogledu, Glidovo inspirativno polazište su različiti fenomeni individualne i društvene stvarnosti - od pitanja identiteta (Gabrijel), potrošačkog društva (Bar kod) do geopolitičkih odnosa (Početak, Početak opet).

Plastičnoj intepretaciji tih tema, kako je navedeno u pratećem tekstu, Glid pristupa sa mnogo lične, kontemplativne slobode, svesno izbegavajući direktan govor, zadržavajući se na nivou aluzivnosti sa diskretnom dozom humora i ironije. Samom naslovnom odrednicom umetnik daje posmatraču određeni fleksibilni okvir za moguća tumačenja.

Gabrijel, 2018, aluminijum, drvo, 23x47x123cm

Likovni jezik Glida počiva na dobro poznatim elementima skulptorskog jezika koji nisu upotrebljeni bučno i provokativno, već su pretvoreni u sofisticiran, biranim terminima koncipiran vizuelni govor.

Izložene grafike, izvedene u tehnikama sitoštampe i printa, pripadaju ciklusu “Ćilimi” i počivaju na multiplikaciji i “preradi” poznatih motiva narodne radinosti. U njihovom kontekstu naslućuje se namera preispitivanja pitanja kontinuiteta i trajanja.

Gabriel Glid (Beograd, 1966) diplomirao je i magistirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na kojem je i zaposlen od 2009. godine, sada u zvanju vanrednog profesora na predmetu Vajanje i crtanje.

Početak, 2017, kamen, drvo, 45x110x180cm

Glid je realizovao 20 samostalnih izložbi i izlagao na više od sto kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je profesor vajarstva na Lasalle Umetničkom koledžu u Singapuru (2004-2005).

Dobitnik je pet nagrada, među kojima je i najveće strukovno priznanje “Zlatno dleto ULUS-a”.

Izložba u Nišu biće otvorena do 3. novembra.

*Naslovna fotografija: Bar kod, okite veštački kamen, guma, 2012.

(SEEcult.org)

Objekti i projekti / Objects and Projects, September 1971. Normal 8 mm film by Zoran Popovic
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.