• Search form

10.07.2018 | 21:19

Selidba Grafičkog kolektiva, poziv na Živi lanac

Selidba Grafičkog kolektiva, poziv na Živi lanac

Grafički kolektiv počeo je preseljenje svoje kancelarije iz prostora na Obilićevom vencu na Kosančićev venac, a dok još čeka rešenje o novom izložbenom prostoru, poziva sve prijatelje i posetioce da 14. jula učestvuju u performativnoj akciji selidbe formiranjem “živog lanca” od jedne do druge lokacije.

“I kao i do sada, potrebna je pomoć prijatelja; želimo da na vidljiv, performativan način obeležimo ovaj događaj prenosa Kuće grafičara sa jedne na drugu lokaciju. Naša tela formirala bi Živi lanac dobrih namera od Obilićevog do Kosančićevog venca. Zajedničkom imaginacijom tako selimo i atmosferu, energiju i slodoban duh Grafičkog kolektiva, kao i njegov moralni i profesionalni kodeks”, poručio je tim Grafičkog kolektiva, zahvaljujući svima na odanosti i izražavajući nadu da će ove i narednih godina i decenija pravdati očekivanja javnosti uz nove izložbe.

Okupljanje za akciju formiranja “živog lanca” od Obilićevog venca 27 do Kosančićevog venca 19 zakazano je za 11.55 ispred prostorija Grafičkog kolektiva iz kojih mora da se iseli zbog postupka restitucije te zgrade.

Kustoskinja Grafičkog kolektiva Ljiljana Ćinkul izjavila je za portal SEEcult.org da još nema konačnog rešenja za izložbeni prostor, ali se očekuje da će uskoro biti pronađeno, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja i gradskim vlastima.

Članovi UO Grafičkog kolektiva imali su nedavno sastanak sa ministrom Vladanom Vukosavljevićem, a tema je bila predlog, proistekao nakon sastanka ministra sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem i gradskim urbanistom Milutinom Folićem, da Grafički kolektiv koristi galerijski prostor zgrade Progresa u Knez Mihajlovoj ulici. Iako je ta firma u stečaju, Grad i Republika žele da oba nivoa galerijskog prostora zadrže za kulturne sadržaje, a to bi obezbedili kroz stečajnu masu koja im pripada. U tom prostoru Grafički kolektiv bi mogao da nastavi galerijsku delatnost.

Članovi UO Grafičkog kolektiva složili su se sa tom opcijom, a do konačnog rešenja ostaće u komunikaciji sa Ministrarstvom.

Prethodni predlog Ministarstva odnosio se na Beton halu, ali je zaključeno da bi to bio znatno zahtevniji i složeniji poduhvat za realizaciju.

Na osnovu Ugovora o zakupu prostora na Obilićevom vencu, Grafički kolektiv, kako je obavešten dopisom od novih vlasnika iz preduzeća Feniks Slatka-kuća sa Zlatibora, treba da preda ključeve 19. jula.

Grafički kolektiv je više od godinu i po dana, uz podršku stručne i šire javnosti, pozivao nadležne da mu pronađu alternativni prostor, nakon što je zgrada u kojoj se nalazi od osnivanja 1949. godine vraćena restitucijom prvobitnim vlasnicima. Oni su je prodali ugostiteljskom preduzeću, koje prema ranijim najavama, namerava da otvori poslastičarnicu.

Burne reakcije javnosti na mogućnost da Grafički kolektiv ostane bez prostora traju još od jeseni 2016. godine.

Hronologija napora za pronalaženje adekvatnog prostora obavljena je na sajtu Grafičkog kolektiva.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.