• Search form

02.09.2017 | 10:32

Septembar u Kinoteci

Septembar u Kinoteci

Septembarski program u Jugoslovenskoj kinoteci obeležiće pobednički filmovi Filmskog festivala u Veneciji i ciklusi Roberta Mičama i Ingmara Bergmana, izbor ostvarenja koja nudi reditelj i scenarista Vladmir Perišić, kao i podsećanje na Sema Šeparda, Džerija Luisa, Džordža A. Romera i druge nedavno preminule umetnike. Kinoteka će krajem septembra ugostiti i izložbu posvećenu kineskoj kinematografiji.

Nakon Nedelje indonežanskog filma, koja traje do 3. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci, sledi ciklus Venecijanski pobednici, povodom 74. Mostre.

Uporedo sa tim festivalom u Veneciji, publika Kinoteke moći će da uživa do 11. septembra u nekadašnjim laureatima Mostre – na programu je devet ostvarenja iz perioda od 1957. do 1994. godine, počev od filma Jutro Puriše Đorđevića, koji je pre tačno pola veka, 1967. godine, doneo Ljubiši Samardžiću nagradu za najboljeg glumca Kup Volpi.

Odabrani su i Aparajito Satjađita Raja, Bitka za Alžir Đila Pontekorva, Lepotica dana Luisa Bunjuela, Atlantik siti Luja Mala, Glorija Džona Kasavetesa, Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi Toma Stoparda, Tri boje: plavo Kšištofa Kišlovskog i Pre kiše Milča Mančevskog.

Od 12. do 15. septembra na programu je Film noir. Ovaj stil karakterističan za američke reditelje 40-ih i 50-ih godina 20. veka, koji su francuski kritičari definisali kao žanr, sa prepoznatljivom mračnom atmosferom, reprezentovaće Zrno zla Orsona Velsa, Bumerang Elije Kazana, Džungla na asfaltu Džona Hjustona i Ubistvo/Uzaludna pljačka Stenlija Kjubrika.

Festival italijanskog filma prikazaće od 16. do 19. septembra aktuelnu produkciju, a od 20. do 24. septembra klasike. Među deset novih filmova italijanske kinematografije su Potpuni stranci Paola Đenovezea, Čista srca Roberta De Paolisa, Najveći san Mikela Vanućija

Jugoslovenska kinoteka biće od 25. septembra domaćin izložbe “112 godina kineskog filma”, koja je već gostovala po Evropi i u SAD, a u Beogradu će je otvoriti predstavnici Kineskog muzeja filma.

Inače, 25. septembra biće prikazan najnoviji film sa Džekijem Čenom Kung fu joga (2017), u režiji Stenlija Tonga, a narednog dana Kralj majmuna (1963) Vana Laiminga, Tibetanska ljubavna priča (2010) Pinga Džianga i Operacija Mekong (2016) Dante Lama.

Program Sećanje na... posvećen je nedavno preminulom američkom glumcu, scenaristi, dramskom autoru Semu Šepardu (1943-2017). Od 27. do 29. septembra biće prikazani filmovi u kojima je igrao: Božanstveni dani Terensa Malika, Povratak u život Daniela Petrija, Put u kosmos Filipa Kaufmana, Putnik Folkera Šlendorfa, zatim film Luda ljubav u kojem je tumačio glavnu mušku ulogu po svom scenariju, u režiji Roberta Altmana, kao i Pariz, Teksas prema scenariju Šeparda, u režiji Vima Vendersa.

U dnevnim terminima u Kinoteci (od 11 i 13.30 sati) ponovo se prikazuju filmovi iz ciklusa Varljivo filmsko leto 2017, među kojima Varljivo leto 1968 Gorana Paskaljevića, Iznenada prošlog leta Džozefa Mankieviča, Dan velikih valova Džona Milijusa, Neki to vole vruće Bilija Vajdlera, Ajkula Stivena Spilberga

I Muzej Jugoslovenske kinoteke podsetiće na neke od preminulih velikana svetskog filma, pa su 2. i 3. septembra na programu filmovi nezaboravnog komičara Džerija Luisa (1926-2017), od kojih je čak pet u tandemu sa Dinom Martinom: To je moj sin Hala Vokera, Artisti i modeli i Holivud ili propast, oba u režiji Frenka Tešlina, Cirkus sa Džerijem Džozefa Pevnija…

Povodom nedavne smrti reditelja Džordža A. Romera (1940-2017), jednog od utemeljivača modernog američkog horor žanra i neprikosnovenog kralja zombija, Šok koridor podsetiće 4. i 5. septembra na njegovo delo projekcijama filmova Šou nakaza, Noć živih mrtvaca, Zora živih mrtvaca

Muzej u Kosovskoj prikazaće tokom septembra i filmove glumica Elze Martineli i Glen Hedli, glumaca Pauersa Buta, Paola Vilađa, Adama Vesta, Martina Landaua, Alekseja Batalaova, zatim Džona Avildsena, reditelja kultnog filma Roki, ali i dokumentarac srpskog reditelja Uroša Tomića Poslednji kaskader (2012) u kojem je glavni lik Dragomir Stanojević – Bata Kameni (1941-2017), jedan od najboljih i najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih kaskadera prve posleratne generacije.

Nema sreda donosi 6. septembra tri filma iz 20-ih godina 20. veka u kojima je igrao Rudolf Valentino, verovatno najveća romantičarska zvezda u istoriji kinematografije. To su Šeik Džordža Melforda, Krv i pesak Freda Nibloa i Šeikov sin Džordža Ficmorisa.

Dokumentarni četvrtak 7. septembra, posvećen srpskom dokumentarnom filmu, prikazuje u tri termina niz kratkometražnih filmova snimanih od 1911. do 1914. u produkciji Svetozara Botorića, Đoke Bogdanovića i braće Cvetković. Među njima su Trke na Banjici, Jedna seoska srpska svadba, Deseti slovenski novinarski kongres u Beogradu, Nj. v. prestolonaslednik Aleksandar, komandant I armije, na Crnom vrhu na borbenom položaju

Ciklus Moj izbor ovoga puta potpisuje reditelj i scenarista Vladimir Perišić, koji se koncentrisao na francusku kinematografiju izborom nekih od filmova koji su mu bili najznačajniji tokom 90-ih, kada je počeo da se interesuje za sedmu umetnost i bio redovni posetilac Muzeja u Kosovskoj. Kako je izjavio za časopis “Kinoteka”, njegov ideal je film kao spoj društvene kritike i inovativnog filmskog jezika, poput ostvarenja evropskih autora 60-ih i 70-ih godina 20. veka.

Od 8. do 10. septembra biće prikazani Izlet Žana Renoara, Mušet Robera Bresona, Moj ujak Žaka Tatija, Neobična banda Žan Lika Godara, Diskretni šarm buržoazije Luisa Bunjuela, kao filmovi Pazolinija, Bergmana, Antonionija, Tarkovskog i Čaplina.

Manifestaciju Pride Week (Nedelja ponosa) Kinoteka će pratiti projekcijama od 11. do 17. septembra, na kojima će moći da se vide Glasna šaputanja Vilijama Vajlera, Sveštenik Antonije Bird, Avanture Prisile, kraljice pustinje Stivena Eliota

Za 19. septembar planirano je predavanje na temu “Jugoslovenski socijalizam na filmu”, a u naredna dva dana u istoimenom filmskom ciklusu biće prikazano šest ostvarenja iz perioda od 50-ih do 70-ih godina, među kojima Prometej s otoka Viševice Vatroslava Mimice, Licem u lice Branka Bauera, Pavle Pavlović Puriše Đorđevića.

Ciklus Velikani svetskog filma od 22. do 25. septembra donosi 12 filmova američkog glumca Roberta Mičama, koji se proslavio ulogama antiheroja i bio jedno od zaštitnih lica film noara. Izbor obuhvata period od 1948. do 1980. godine, a na programu su Krvavi mesec Roberta Vajsa, Rodeo Nikolasa Reja, Noć lovca Čarlsa Lotona, Mamac za ubicu Dž. Li Tomsona, Poslednji tajkun Elije Kazana…

Program Fokus: Ingmar Bergman, od 26. septembra do 1. oktobra, biće prilika da se nove generacije upoznaju sa opusom izuzetnog švedskog reditelja i scenariste. Odabrano je čak 17 filmova, hronološki od Žene čekaju iz 1952. do Fani i Aleksander iz 1980. godine. Na repertoaru su čuveni filmovi Sedmi pečat, Divlje jagode, Devičanski izvor, Persona, Krici i šaputanja, Licem u lice, Zmijsko jaje, Prizori iz bračnog života, Jesenja sonata i drugi, u kojima igraju stalni Bergmanovi glumci Liv Ulman, Ingrid Bergman, Maks fon Sidov, Erland Jozefson

Sajt Kinoteke je kinoteka.org.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.