• Search form

14.03.2018 | 15:15

SHARE Forum arhitekture prvi put u Beogradu

SHARE Forum arhitekture prvi put u Beogradu

Međunarodni SHARE Forum, jedna od najvažnijih platformi za povezivanje i umrežavanje arhitekata i inženjera u Centralnoj i Istočnoj Evropi, biće prvi put održan u Beogradu 24. aprila, a uz razmenu iskustava i  ideja učesnika, te predavanja nekih od vodećih arhitekata i debate, posebno će biti fokusiran i na aktuelna pitanja građevinarstva, probleme i izazove u praksi.

Kao specijalni gost beogradskog izdanja SHARE Foruma, koji će biti održan u Metropol Palas Šeraton hotelu, u organizaciji Asocijacije ProEvent i Udruženja arhitekata Srbije (UAS), najavljen je nagrađivani britanski arhitekta Ian Ritchie – osnivač Ian Ritchie Architects. Ritchie će predstaviti svoj projekat “The Sainsbury Welcome Centre for Neural Circuits and Behavior 2018”.

Arhitekta, pesnik i umetnik, osnovao je Ian Ritchie Architects 1981. Autor je niza nagrađivanih projekata, među kojima su Terrasson Greenhouse and London Regatta Centre za koji je dobio RIBA Award, te Royal Shakespeare Company Courtyard Theatre, za koji je dobio prvu nagradu Američkog instituta arhitekata. I sam je predsedavao internacionalnim žirijima uglednih nagrada, kao što je Sterling Prize, a bio je i prvi strani arhitekta koji je dobio Veliku srebrnu medalju francuske Akademije arhitekture - za inovacije.

Sainsbury Wellcome Centre for Neural Circuits and Behaviour, Ian Ritchie Architects Ltd (photo via Grant Smith)

Kao istaknuti govornik najavljen je Maruzio Meossi, viši stručni saradnik u Zaha Hadid Architects, koji će govoriti o rezidencijalnim projektima tog biroa koji je osnovala čuvena arhitekta Zaha Hadid (1950-2016). Posebno će biti reči o jednom od nedavno završenih projekata u Italiji - Milano CityLife Housing.

Zaha Hadid, Milano (photo via Simón García)

Takođe, kao istaknuti govornik najavljen je arhitekta i dizajner svetla Colin Ball koji vodi nagrađivani londonski Lighting Team u okviru Building Design Partnership (BDP). Trenutno je angažovan, između ostalog, na razvoju inovativnih tehnika za osvetljavanje lokacija svetskog kulturnog nasleđa. Održao je seriju predavanja o ulozi svetla iz istorijske, religijske i psihološke perspektive u oblastima arhitekture i savremene umetnosti, koje je prezentovao širom Evrope i Severne i Južne Amerike. Takođe, autor je niza članaka u specijalizovanim magazinima za svetlo, te dobitnik brojnih nagrada u toj oblasti, uključujući za britanski paviljon na Milan Expo 2015.

Među ključnim govornicima najavljeni su arhitekta Kerem Yazgan iz Turske, pejzažni arhitekta prof. Rainer Schmidt iz Nemačke, te Anouk Legendre iz Francuske.

Kerem Yazgan je vodeći partner u Yazgan Design Architecture u Turskoj, a predstaviće svoj projekat “YDA Business Center”, koji je bio u finalu Svetskog festivala arhitekture (WAF) 2017. godine (Office-Future kategorija). Yazgan u praksi neprestano istražuje i razvija fleksibilne, slobodne, sistematske i lucidne odnose u arhitektonskom projektovanju koji jasno definišu konceptualne, proizvodne i građevinske faze. Dobitnik je nagrada na raznim arhitektonskim konkursima kao što su World Architecture Community Awards 2017. za Mustafa Vehbi Koç Sports Hall i LEAF Awards 2017. za Hamamyolu Urban Deck.

Yazgan Design Architecture

Nemački arhitekta Rainer Schmidt, osnivač Rainer Schmidt Landschaftsarchitekten, predstaviće projekat: “Zukunftspark Killesberg –Stuttgard”. Njegov internacionalni rad specijalizovan je za velike projekte u pejzažnoj arhitekturi, planiranju životne sredine i urbani dizajn. Među njegovim najznačajnijim priznanjima su prva nagrada na WAN Landscape Awards 2015, DGNB Gold Certification 2913. i BDLA Prize 2009.

Rainer Schmidt Landschaftsarchitekten (photo via Raffaela Sirtoli)

Arhitekta Anouk Legendre, takođe među ključnim govornicima, partner je u X - TU Architects studiju u Francuskoj, a predstaviće koncept fluidne arhitekture na primeru njihovog poslednjeg muzjeskog projekta “La Cité du Vin”. Neka od najprestižnijih priznanja X – TU Architects su nominacije za Mies van der Rohe Award 2016. i za Architecture and Landscape Gold Medal u Milanu 2015, te Paris Shop & Design Award 2014. i Academy Korean Architects Prize 2013.

X – TU Architects (photo via Julien Lanoo)

Među gostujućim govornicima najavljeni su i arhitekta Oskar Grabczewski, osnivač OVO Grabczewscy Architekci iz Poljske, koji će predstaviti svoj projekat “Museum of Fire in Zory”, zatim arhitekta Dean Lah, vodeći partner Enota iz Slovenije, koji će govoriti o svom projektu “Ptuj Performance Centre” u starom dominikanskom manastiru, te arhitekta Angel Zahariev iz Bugarske, osnivač A&A Architects, koji će održati prezentaciju svog projekta “Capital Fort”. Takođe, najavljen je i arhitekta Habibeh Madjdabadi, vlasnik i glavni arhitekata Habibeh Madjdabadi Architecture Office iz Irana, koji će predstaviti projekat “Humanizing Architecture: The Value of Human Approximation along the Process of Design and Construction”, te arhitekta Vlada Gaivoronschi, osnivač Andreescu & Gaivoronschi iz Rumunije, koji će predstaviti projekat “Regenerating Brownfield Lands”.

Medju gostima SHARE Foruma, kojim predsedava predsedni UAS Milan Đurić, najavljeni su i predsednik Asocijacije arhitekata Makedonije Martin Panovski, suosnivači Studija Non-stop Sanja i Igor Grozdanić iz Bosne i Hercegovine, te arhitekta Sonja Radović Jelovac iz Studija Synthesis u Crnoj Gori.

Među domaćim učesnicima su najavljeni predsednica Društva arhitekata Beograda Vesna Cagić Milošević, arhitekta Predrag Milutinović, osnivač MAPA Arćitects, zatim Marja i Petar Simović, suosnivači Studija Simović, Jelena i Goran Vojvodić, suosnivači BiroVIA, te Dijana i Vladimir Anđelković, suosnivači a2arhitektura, kao i arhitekta Miroljub Stanković, partner u Kontra Studiju.

Smatrajući da mlade arhitekte predstavljaju najvažnije blago u arhitekturi, organizatori su najavili i Young SHARE u formi studentske konferencije.

Besplatno prijavljivanje za učešće članova UAS moguće je do 15. marta, preko linka share-architects.com/share-belgrade-2018

Za druge detalje o učešću moguće je kontaktirati organizatore preko adrese share@abplusevents.com

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.