• Search form

14.03.2018 | 15:15

SHARE Forum arhitekture prvi put u Beogradu

SHARE Forum arhitekture prvi put u Beogradu

Međunarodni SHARE Forum, jedna od najvažnijih platformi za povezivanje i umrežavanje arhitekata i inženjera u Centralnoj i Istočnoj Evropi, biće prvi put održan u Beogradu 24. aprila, a uz razmenu iskustava i  ideja učesnika, te predavanja nekih od vodećih arhitekata i debate, posebno će biti fokusiran i na aktuelna pitanja građevinarstva, probleme i izazove u praksi.

Kao specijalni gost beogradskog izdanja SHARE Foruma, koji će biti održan u Metropol Palas Šeraton hotelu, u organizaciji Asocijacije ProEvent i Udruženja arhitekata Srbije (UAS), najavljen je nagrađivani britanski arhitekta Ian Ritchie – osnivač Ian Ritchie Architects. Ritchie će predstaviti svoj projekat “The Sainsbury Welcome Centre for Neural Circuits and Behavior 2018”.

Arhitekta, pesnik i umetnik, osnovao je Ian Ritchie Architects 1981. Autor je niza nagrađivanih projekata, među kojima su Terrasson Greenhouse and London Regatta Centre za koji je dobio RIBA Award, te Royal Shakespeare Company Courtyard Theatre, za koji je dobio prvu nagradu Američkog instituta arhitekata. I sam je predsedavao internacionalnim žirijima uglednih nagrada, kao što je Sterling Prize, a bio je i prvi strani arhitekta koji je dobio Veliku srebrnu medalju francuske Akademije arhitekture - za inovacije.

Sainsbury Wellcome Centre for Neural Circuits and Behaviour, Ian Ritchie Architects Ltd (photo via Grant Smith)

Kao istaknuti govornik najavljen je Maruzio Meossi, viši stručni saradnik u Zaha Hadid Architects, koji će govoriti o rezidencijalnim projektima tog biroa koji je osnovala čuvena arhitekta Zaha Hadid (1950-2016). Posebno će biti reči o jednom od nedavno završenih projekata u Italiji - Milano CityLife Housing.

Zaha Hadid, Milano (photo via Simón García)

Takođe, kao istaknuti govornik najavljen je arhitekta i dizajner svetla Colin Ball koji vodi nagrađivani londonski Lighting Team u okviru Building Design Partnership (BDP). Trenutno je angažovan, između ostalog, na razvoju inovativnih tehnika za osvetljavanje lokacija svetskog kulturnog nasleđa. Održao je seriju predavanja o ulozi svetla iz istorijske, religijske i psihološke perspektive u oblastima arhitekture i savremene umetnosti, koje je prezentovao širom Evrope i Severne i Južne Amerike. Takođe, autor je niza članaka u specijalizovanim magazinima za svetlo, te dobitnik brojnih nagrada u toj oblasti, uključujući za britanski paviljon na Milan Expo 2015.

Među ključnim govornicima najavljeni su arhitekta Kerem Yazgan iz Turske, pejzažni arhitekta prof. Rainer Schmidt iz Nemačke, te Anouk Legendre iz Francuske.

Kerem Yazgan je vodeći partner u Yazgan Design Architecture u Turskoj, a predstaviće svoj projekat “YDA Business Center”, koji je bio u finalu Svetskog festivala arhitekture (WAF) 2017. godine (Office-Future kategorija). Yazgan u praksi neprestano istražuje i razvija fleksibilne, slobodne, sistematske i lucidne odnose u arhitektonskom projektovanju koji jasno definišu konceptualne, proizvodne i građevinske faze. Dobitnik je nagrada na raznim arhitektonskim konkursima kao što su World Architecture Community Awards 2017. za Mustafa Vehbi Koç Sports Hall i LEAF Awards 2017. za Hamamyolu Urban Deck.

Yazgan Design Architecture

Nemački arhitekta Rainer Schmidt, osnivač Rainer Schmidt Landschaftsarchitekten, predstaviće projekat: “Zukunftspark Killesberg –Stuttgard”. Njegov internacionalni rad specijalizovan je za velike projekte u pejzažnoj arhitekturi, planiranju životne sredine i urbani dizajn. Među njegovim najznačajnijim priznanjima su prva nagrada na WAN Landscape Awards 2015, DGNB Gold Certification 2913. i BDLA Prize 2009.

Rainer Schmidt Landschaftsarchitekten (photo via Raffaela Sirtoli)

Arhitekta Anouk Legendre, takođe među ključnim govornicima, partner je u X - TU Architects studiju u Francuskoj, a predstaviće koncept fluidne arhitekture na primeru njihovog poslednjeg muzjeskog projekta “La Cité du Vin”. Neka od najprestižnijih priznanja X – TU Architects su nominacije za Mies van der Rohe Award 2016. i za Architecture and Landscape Gold Medal u Milanu 2015, te Paris Shop & Design Award 2014. i Academy Korean Architects Prize 2013.

X – TU Architects (photo via Julien Lanoo)

Među gostujućim govornicima najavljeni su i arhitekta Oskar Grabczewski, osnivač OVO Grabczewscy Architekci iz Poljske, koji će predstaviti svoj projekat “Museum of Fire in Zory”, zatim arhitekta Dean Lah, vodeći partner Enota iz Slovenije, koji će govoriti o svom projektu “Ptuj Performance Centre” u starom dominikanskom manastiru, te arhitekta Angel Zahariev iz Bugarske, osnivač A&A Architects, koji će održati prezentaciju svog projekta “Capital Fort”. Takođe, najavljen je i arhitekta Habibeh Madjdabadi, vlasnik i glavni arhitekata Habibeh Madjdabadi Architecture Office iz Irana, koji će predstaviti projekat “Humanizing Architecture: The Value of Human Approximation along the Process of Design and Construction”, te arhitekta Vlada Gaivoronschi, osnivač Andreescu & Gaivoronschi iz Rumunije, koji će predstaviti projekat “Regenerating Brownfield Lands”.

Medju gostima SHARE Foruma, kojim predsedava predsedni UAS Milan Đurić, najavljeni su i predsednik Asocijacije arhitekata Makedonije Martin Panovski, suosnivači Studija Non-stop Sanja i Igor Grozdanić iz Bosne i Hercegovine, te arhitekta Sonja Radović Jelovac iz Studija Synthesis u Crnoj Gori.

Među domaćim učesnicima su najavljeni predsednica Društva arhitekata Beograda Vesna Cagić Milošević, arhitekta Predrag Milutinović, osnivač MAPA Arćitects, zatim Marja i Petar Simović, suosnivači Studija Simović, Jelena i Goran Vojvodić, suosnivači BiroVIA, te Dijana i Vladimir Anđelković, suosnivači a2arhitektura, kao i arhitekta Miroljub Stanković, partner u Kontra Studiju.

Smatrajući da mlade arhitekte predstavljaju najvažnije blago u arhitekturi, organizatori su najavili i Young SHARE u formi studentske konferencije.

Besplatno prijavljivanje za učešće članova UAS moguće je do 15. marta, preko linka share-architects.com/share-belgrade-2018

Za druge detalje o učešću moguće je kontaktirati organizatore preko adrese share@abplusevents.com

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.