• Search form

02.04.2018 | 17:05

Sidnejska kompanija igre u završnici 15. BFI

Sidnejska kompanija igre u završnici 15. BFI

Sidnejska kompanija igre zatvoriće 15. Beogradski festival igre (BFI) 4. aprila u Sava centru, gde će, kao i dan ranije u Novom Sadu, izvesti tri komada koji, prema rečima umetničkog direktora Rafaela Bonačele, na najbolji način predstvaljaju tu multikulturalnu trupu i njen raznovrstan repertoar.

Na programu su “Gnu” u koreografiji Gabrijel Nankiveli, “Pun mesecČenga Cunga Lunga i “Svetlost mraka” samog Bonačele, igrača i koreografa iz Barselone, koji je već deset godina umetnički direktor jedne od najvažnijih australijskih kompanija savremene igre.

“Prvi put smo u Beogradu i čast nam je da učestvujemo na BFI. Time započinjemo evropsku turneju, a nastavljamo je u Sloveniji, Francuskoj i Nemačkoj”, izjavio je Bonačela 2. aprila na konferenciji za novinare, dodajući da se Sidnejska kompanija igre sprema da dogodine obeleži 50 godina postojanja.

“Pored toga što radim koreografije za našu trupu, naručujem ih od poznatih inostranih autora, tako da se naš repertoar sastoji od originalnih kreacija. Kod nas su radili neki od ranijih učesnika BFI - Emanuel Gat i Jakopo Godani”, istakao je Bonačela.

Komad “Gnu” prvi put se izvodi u Evropi, a kreirala ga je 2014. godine rediteljka i izvođačica iz Australije Gabrijel Nankiveli za veliki  ansambl.

“U skladu sa naslovom ta koreografija nosi nešto animalno, napad i energiju, osećaj opasnosti. Stil je ekstremno fizički i veoma zahtevan za igrače. Pokazuje snagu individue i jačinu grupe. Sav je u suprotnostima – intimnog i epskog, prirode u odnosu na mašine, divljeg u odnosu na kontrolu”, kazao je Bonačela.

Pun mesec”, kako je rekao, nastao je 2017. godine iz različitih priča i mitova o Mesecu. Tajvanski koreograf Čeng Cung Lung zajedno sa igračima istraživao je značenja i poimanja punog meseca u različitim zemljama i kulturama.

“Neki narodi na istoku u njemu vide zeca, a na zapadu ljudsko lice. Neki ga povezuju sa vešticom, negde sa Budom. Sve su to postali likovi u predstavi, građeni na osnovu tih tumačenja, ali i individualnih karaktera osmoro igrača”, rekao je Bonačela, dodajući da je originalnu muziku uradio tajvanski kompozitor, di-džej i eksperimentalni umetnik Lim Giong, a kostime modni kreator Fan Huai-Čih, takođe sa Tajvana.

Bonačela je svoj komad “Svetlost mraka” započeo vođen idejom na koji način muzika treba da zvuči.

“Radio sam sa australijskim kompozitorom Nikom Vejlsom na osnovu impulsa i instinkta, pre nego što sam prešao na pokret. Želeo sam da izrazim šta osećam uz tu muziku, čudnu i misterioznu. Koreografija za 16 igrača dešava se na mestu koje je mračno, ali na kome ima mesta za svetlost i lepotu. Koncept je zasnovan na istraživanju kako prisustvo svetla odnosno mraka fizički deluje na nas”, izjavio je Bonačela.

Sidnejska kompanija igre redovno ide na turneje – nacionalne i internacionalne. Početkom ove godine već su bili u Južnoj Americi.

“Ipak, Sidnej nam je baza i tu nastupamo u tri ciklusa godišnje. Dva su repertoarska, a jedan je posvećen promociji mladih domaćih koreografa. Važno nam je da podržimo naše talente. Upravo u tom programu smo i otkrili 'Gnu' koji smo zatim uvrstili u redovni repertoar”, istakao je Bonačela.

U ansamblu ima stranaca, ali su igrači uglavnom iz Australije, iako vizuelno deluje da je trupa internacionalna.

“Naši igrači su crni i plavi, visoki i niski. Australija je zemlja emigranata i multikulturalnosti. U tome je naše bogatstvo”, rekao je Bonačela.

Što se tiče finansiranja, 40-50 odsto obezbeđuje vlada, tu su zatim prihod sa blagajne i sponzori, ali i filantropi.

“Pomažu nam pojedinci koji vole igru i muziku, vole ono što mi radimo. Daju nam novac iz svog džepa”, istakao je Bonačela, dodajući da Sidnejska kompanija igre ima i svoj biznis deo – školu za mlade igrače i kurseve različitih vrsta plesa za amatere koje vodi u četiri studija u svojoj zgradi u centru Sidneja.

Na 15. BFI, koji je počeo 15. marta predstavom “Veliki krotitelj Dimitrisa Papajoanua, a zvanično je otvoren nastupom izraelske trupe Vertigo, učestvuje 15 trupa iz 14 zemalja.

Festivalski sajt je belgradedancefestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.