• Search form

09.07.2018 | 22:23

Sinematičan i angažovan Glavni program 25. Palića

Sinematičan i angažovan Glavni program 25. Palića

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma (FEF) Palić otvoriće 14. jula italijanski film “Srećan kao LazaroAlis Ročvočer, nagrađene za scenario ove godine u Kanu, a na zatvaranju, 20. jula, biće prikazan kontroverzni rumunski film “Ne dodiruj meAdine Pintilije, dobitnice Zlatnog medveda u Berlinu. Ta dva filma su van konkurencije, a u trci za nagrade u Glavnom programu biće 12 filmova, koje karakterišu raznovrsnost i angažman i koji predstavljaju, prema rečima selektora Nenada Dukića, reprezentativan izbor kada je reč o evropskoj kinematogafiji u prvoj polovini ove godine.

“Raznovrsnost se odnosi na rediteljske postupke, odabir tema i prisustvo različitih kinematografija – velikih poput francuske i nemačke, ali i manjih, sve do onih gotovo nepostojećih ili nama nepoznatih”, rekao je Dukić 9. jula na konferenciji za novinare u Kombank dvorani u Beogradu.

Osnovni kriterijum pri selekciji, kako je naveo, bila je sinematička vrednost, a ispostavilo se da je većina odabranih filmova i angažovana i to na ozbiljan način.

“Evropski autori očito osećaju odgovornost i potrebu da govore o važnim temama Evrope danas, od migrantske krize, preko socijalne krtze i to ne samo u zemljama tranzicije nego i u onim razvijenim, do krize vrednosti u sistemu liberalnog kapitalizma”, izjavio je Dukić.

Takmičarski program počinje nemačkim filmom “StiksVolfganga Fišera, najavio je Dukić, pominjući posebno belgijski film “DevojkaLukasa Donta, dobitnika Zlatne kamere u Kanu i beloruski “KristalDarije Zuk, koji je premijeru imao u Karlovim Varima, Dukić je izrazio zadovoljstvo što će na 25. FEF Palić biti prikazano čak pet filmova sa liste od deset nominovanih za evropsku Luks nagradu, koja je objavljena na kraju festivala u Karlovim Varima. Na toj listi je i nagrađivani srpski dokumentarac Mile TurajlićDruga strana svega”, pobednik IDFA.

Festivalski žiri Glavnog takmičarskog programa čine mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, francuski glumac Ibrahim Koma, litvanska producentkinja Ieva Norviliene, holandski reditelj Marinus Grothof i srpska glumica Nataša Ninković. Radiće i žiri FIPRESCI u sastavu: Nina Sputnitsakaja (Rusija), Masimo Leći (Italija) i Tonči Valentić (Hrvatska).

Direktor FEF Palić Radoslav Zelenović izrazio je uverenje da je pripremljen kvalitetan i zanimljiv program, kao i nadu da će ostati upamćen kao dobar susret sa onim što je najznačajnije u evropskoj kinematografiji u ovom trenutku.

“Imamo više od sto filmova u 12 selekcija. Glavni program objavljujemo tek sada jer smo čekali da se završi festival u Karlovim Varima, što nam je donelo i neke sasvim sveže filmove. Inače je 90 posto programa ranije zaključeno, a  predfestivalski programi su već u toku. Očekujemo i stotinak gostiju. Trudili smo se, kao i do sada, da gotovo svaki film predstavi neko od članova ekipe”, rekao je Zelenović.

Zelenović je istakao da se festival 15. put održava kao isključivo evropski i da se taj koncept, u početku vrlo rizičan, isplatio.

“Na strani toga imamo i publiku i goste, stručnu javnost i medije. Izostaje samo onaj deo koji bi to trebalo zvanično da prizna i da nas pohvali. Kao po pravilu, pre vas primete napolju nego u svojoj zemlji. Ponosni smo na nagradu za najbolji evropski festival i na to što smo drugi put za tri godine dobili podršku Kreativne Evrope kroz potprogram Media, prvi put 43.000, a sada 46.000 evra”, kazao je Zelenović, dodajući da se FEF Palić ove godine realizuje u finansijski boljim uslovima.

Programski direktor Miroslav Mogorović osvrnuo se na ranije objavljeni takmičarski program Paralele i sudari, koji je selektovao Nil Jang u saradnji sa njim. Novitet je da će u tom programu, među 12 filmova, biti i dva dokumentarna.

Mogorović je izdvojio rumunski film “Mrtva nacijaRadua Žudea, višestruko nagrađivani estonski “Strašna majkaAne Urusadze, kao i mađarski “Cvetna dolinaLasla Ćuja, upravo nagrađen u Karlovim Varima. Srpski predstavnik u tom programu biće “Banditi u potrazi za mamomKoste Ristića.

Nagrade će dodeliti FEDEORA žiri u sastavu Kjara Spanjoli Gabardi (Italija), dr Maja Bogojević (Crna Gora) i Pavlina Jeleva (Bugarska).

“U progamu Mladi duh Evrope želeli smo da se fokusiramo na autore mlade i po godinama, ne samo po duhu, da prikažemo ono što je novo, snažno i vibrantno u evropskom filmu. Imamo odličnu selekciju kratkometražnih filmova, a neki od njih prikazivaće se i uoči projekcija u programu Paralele i sudari”, najavio je Mogorović, dodajući da je novina i dokumentarni program koji će biti širi od ekoloških tema iz dosadašnjeg Ekodoksa.

Mogorović je istakao i poboljšanje infrastrukture, jer FEF sada može da računa na dve letnje pozornice i jedan renoviran bioskop, a dogodine i na još jednu zatvorenu salu. To će omogućiti uvođenje novih programa, poput selekcije Velikani evropskog  filma, sa delima autora koji su prevazišli okvir takmičarskog programa, a zaslužuju da se njihovi filmovi prikažu u svojevrsnoj panoramskoj selekciji.

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta u Subotici, koji je izvršni producent FEF-a, podsetio je da se od 1. jula realizuje predfestivalski program u Subotici, sa selekcijama Palićki pobednici, Omaž dobitnicima “Lifke” i Best of Europe.

“Nama su značajni i prateći sadržaji i to ne samo zabavni nego i edukativni. To su aktivnosti na koje su Otvoreni univerzitet i FEF odavno orijentisani”, rekao je Tatić navodeći radionicu Viktora Paza za mlade filmske kritičare, kao i saradnju sa festivalom “Žigmund Vilmoš” iz Segedina – održavanje dela škole filma za 20 polaznika iz Subotice i Segedina.

Tatić je najavio okupljanje na Paliću predstavnika festivala iz Linca, Sevilje, Viljnusa i Kotbusa, koji imaju sličan koncept i ciljeve kao FEF, a ideja je da se umreže i zajedno unapređuju.

Budžet jubilarnog FEF Palić je 24,5 miliona dinara, za šta je Tatić zahvalio Ministarstvu kulture Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu Vojvodine i Gradu Subotici, kao i potprogamu Media programa Kreativne Evrope.

Dobitnici nagrade “Aleksandar Lifka” Rade Šerbedžija i Brajan Koks, čiji je omaž počeo u Subotici, biće 15. jula na Paliću. Šerbedžija će održati i koncert u Subotici, dok će Koks, osim sa medijima, imati i razgovor sa publikom.

Na jubilarnom FEF-u biće predstavljeno dopunjeno izdanje knjige “Dodir večnosti” o dobitnicima nagrade “Aleksandar Lifka”. Prvu knjigu, za 20. FEF, napisao je Nebojša Popović, a nakon njegove prerane smrti o laureatima u narednih pet godina pisao je Ivan Aranđelović.

Izložba posvećena Mileni Dravić biće otvorena 17. jula, a najavljene su i filmske radionice i drugi prateći sadržaji.

Ove godine ponovo će biti organizovanog prevoza za Palić iz Beograda i Novog Sada od 15. do 20. jula.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  28.09.2018 | 10:00

  Galerija umjetnina, kralja Tomislava 15, Split

  VJEKOSLAV NAKIĆ: FILMOVI (27.9.-2.12.2018.) (30 min)
   

  SLOBODA (1966.)

  TETRAEDAR (1967.)

  L'ABANDON (1967.)

  POSLIJE POTOPA (1967.)

  kustosica: Sunčica Fradelić
  organizacija: Galerija umjetnina i Kino klub Split

  https://www.galum.hr

  28.09.2018 | 12:00

  Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Toplicin venac 14/9/IV, Beograd

  Umetnički par diSTRUKTURA: Milica Milićević (1979) i Milan Bosnić (1969): WE from in betWEen - izložba (27.9.-9.12.2018.)

  http://distruktura.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

Video
18.11.2018 | 18:36

Urbanu Stupica posle Rodoljubaca

Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) “Bojan Stupica” biće svečano uručena reditelju Andrašu Urbanu 19.