• Search form

12.04.2018 | 16:35

Skoro 100 filmova na 11. Beldoksu, brojni gosti

Skoro 100 filmova na 11. Beldoksu, brojni gosti

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks prikazaće od 7. do 14. maja gotovo sto filmova u 14 programa, uključujući takmičarske, a među stotinak gostiju najavio je renomirane svetske autore kao što su Anjes Varda, Ejbel Ferara, Klod Lancman, Ulrih Zajdl, Vlado Skafar, Žoao Pedro Rodriges, Rut Bekerman

Osnivač i direktor Beldoksa Mladen Vušurović istakao je da se taj festival svake godine razvija i unosi novine i da je to njegova filozofija.

“Uvek sam radio sa strašću i ambicijom. Prvih deset godina bilo je označeno željom da se pozicioniramo u B klasu svetskih festivala. To smo prošlogodišnjim, jubilarnim izdanjem i uspeli. Sada mi je želja da uđemo u A klasu festivala dokumentarnog filma. Možda zvuči preambiciozno, ali to je vizija Beldoksa”, izjavio je Vušurović 12. aprila na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda.

Čak 98 filmova i gotovo sto gostiju, projekcije u deset dvorana, dobro “utegnuti” programi, među kojima je novina selekcija hibridnih žanrova u Muzeju savremene umetnosti, uz bogat industrijski program – odlike su 11. Beldoksa, rekao je Vušurović, dodajući da se na “stresnoj strani” celog poduhvata nalazi pitanje budžeta.

“Još nam nije potvrđen budžet za ovo izdanje, čekaju se rezultati konkursa Ministarstva kulture. Dobro bi bilo da se usvoji inicijativa premijerke Ane Brnabić da se za stalne manifestacije budžet određuje za period od tri godine. U međuvremenu, zahvalni smo na pomoći koju smo i ovoga puta dobili od stranih ambasada i kulturnih centara”, rekao je Vušurović i naveo tradicionalnu podršku Gete instituta, kao i podršku iz Portugalije, Italije, Austrije, Holandije, Izraela i Švajcarske.

Umetnički direktor 11. Beldoksa, reditelj Marko Grba, najavio je “fantastičnu selekciju”, koju je sastavio sa Vušurovićem i selektorom Igorom Stanojevićem.

“Imaćemo 12 filmova u Međunarodnom takmičarskom progamu u DOB-u, gde će se prikazivati i programi Biografski dokumentarci i Muzički i plesni dokumentarci, dok će u Dvorani Kulturnog centra Beograda ići Srpski takmičarski program sa devet filmova, novi program Beldoks Human Rights, kao i Special Screenings”, rekao je Grba.

U Jugoslovenskoj kinoteci najavljena je retrospektiva austrijskog reditelja Ulriha Zajdla i mini-retrospektiva slovenačkog reditelja Vlade Skafara, a ideja je da se ubuduće svake godine jedna retrospektiva posveti nekom od autora iz bivše Jugoslavije.

Tu će biti održan i program Fokus: Baltičke zemlje, dok će u Muzeju Kinoteke biti prikazane tri selekcije – Front page sa filmovima na političke i sociološke aktuelne teme, Planet Earth kao program posvećen prirodi i antropologiji i Fireworks koji obuhvata filmove o ushićujućim ili neverovatnim ljudima i događajima.

Nova selekcija radikalnih dokumentaraca i hibridnih žanrova, nazvana Meteori, biće prikazana u video sali Muzeja savremene umetnosti i Jugoslovenskoj kinoteci rekao je Marko Grba.

Najavljujući Srpski takmičarski program, Grba je istakao da je među odabranim naslovima pet svetskih premijera, kao i domaća premijera filma “4 years in 10 minutesMladena Kovačevića, čija će svetska premijera biti iduće sedmice na festivalu Visions du reel u Nionu.

Na svečanom otvaranju Beldoksa, kako je već objavljeno, biće prikazani dokumentarci “Slatko od ništa Borisa Mitića i “Poslednja avantura Kaktus BateĐorđa Markovića.

U konkurenciji su i “Okupirani bioskopSenke Domanović o akciji za oživljavanje bioskopa “Zvezda”, “Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu iz MoraveTanje Brzaković o Kinezima koji već godinama žive u Srbiji, te “Putovanje kroz crnu rupuAleksandra Nikolića, “Dnevnik ozbiljnog prestupnikaDanila Cekovića, “Kad svinje leteBiljane Tutorov i “Čarobnjak iz MutnjaBranka Lazića.

Prema oceni Grbe, savremeni srpski dokumentarizam obiluje originalnim naslovima i stilski različitim, ali pođednako izazovnim ostvarenjima.

Za Međunarodni takmičarski program rekao je da su se selektori trudili da naprave balans između filmova dokazanih autora, koji već imaju mesto u istoriji kinematografije, i vrlo originalnih, stilski zrelih mlađih autora, kao i debitanata koji su uradili neke spektakularne stvari.

Među 12 naslova su “Faces PlacesAnjes Varde, “Human Flow Aija Veiveija, “Piazza VittorioEjbela Ferare, “NapalmKloda Lancmana...

Igor Stanojević je izjavio da je ceo program pripreman “sa visokim nivoom strasti”.

“Skoro da nema ni jednog filma za koji se bar jedan od nas trojice nije jako zauzeo ili da mu je puno značilo da bude uvršten u selekciju. Ispostavilo se da se tematski formirala grupa filmova o odrastanju, među kojima su ‘Boli BanaSajmona Gilarda (Belgija, Francuska) i ‘Brimstone & GloryViktora Jakovleskija (SAD, Meksiko), kao i ‘Of Fathers and SonsTalala Derkija (Nemačka, Sirija, Liban) – šokantna priča o uvođenju dečaka u ISIS. Takođe se izdvojila celina koja se bavi ljudskim društvom, kao i nekim mikrokosmosima”, rekao je Stanojević.

Marko Grba je skrenuo pažnju na program Meteori u MSU, za koji je odabrano deset filmova koji pomeraju granice između igrane i dokumentarne forme, art haus dokumentarci, filmovi hibridne forme. Specijalni gost biće veliki portugalski reditelj Žoao Pedro Rodriges, poznat beogradskoj publici po filmu “Ornitolog” prikazanom na Festivalu autorskog filma 2016. godine. Na 11. Beldoksu biće prikazan njegov kratki film “Where Do You Stand Now” (2017) i dugometražni “Last Time I Saw Makao” koji je radio 2012. sa Žoaom Ruijem Guerom Damatom.

Reditelj filma “Poslednja avantura Kaktus BateĐorđe Marković istakao je da mu je velika čast što će njegov film, zajedno sa filmom Borisa Mitića, otvoriti Beldoks.

“Mladen Vušurović već godinama prati razvoj mog filma, tako da je bilo logično da Kaktus Bata završi na Beldoksu. To je moj debitantski film, a radio sam ga sedam godina. Nažalost, neki od sagovornika nisu više sa nama - Jovan Ćirilov, profesor Nikola Majdak, istoričar stripa Zdravko Zupan, ali drago mi je da je film napokon završen i da će oni posle nekoliko godina ipak zaživeti na velikom paltnu. Ovo je hibrid, dokumentarac koji ima igrane delove i taj karakter Kakuts Bate koji se pojavljuje. Radi se o tome da je 1944. godine jedan mladi strip crtač streljan. Naš verovatno najznačajniji savremeni alternativni strip crtač Aleksandar Zograf nas vodi u potragu da nađemo šta možemo da saznamo o tom slučaju. Dakle, tema je potraga jednog umetnika za drugim umetnikom”, rekao je Marković.

Organizatori su skrenuli pažnju i na program Beldocs Human Rights, koji se priređuje povodom 70 godina od usvajanja Deklaracije o ljudskim pravima. Urednica tog programa Marija Vukić najavila je da će uz filmove na teme genocida, trgovine ljudima i smrtne kazne, biti održane tri panel diskusije na kojima će učestvovati autori, kao i eksperti iz tih oblasti 9, 10. i 11. maja u Dvorani KCB-a.

Beldoks će imati i industri program, čiji je šef M. Đem Uztufekći, filmski profesionalac iz Turske koji sada živi u Beogradu. Najvažniji deo tog programa, kako je rekao, biće Beldocs in Progress kao platforma za predstavljanje domaćih dokumentaraca u fazi razvoja profesionalcima iz Srbije i inostranstva, kako bi se omogućila podrška produkciji, postprodukciji, distribuciji tih filmova.

Program 11. Beldoksa bice odrzan u Sava centru, DOB-u, Dvorani KCB-a, Domu sindikata, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju Kinoteke, MSUB-u, bioskopima Fontana i Cineplexx Ušće i u Centru za kulturu ”Vlada Divljan”.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  28.09.2018 | 10:00

  Galerija umjetnina, kralja Tomislava 15, Split

  VJEKOSLAV NAKIĆ: FILMOVI (27.9.-2.12.2018.) (30 min)
   

  SLOBODA (1966.)

  TETRAEDAR (1967.)

  L'ABANDON (1967.)

  POSLIJE POTOPA (1967.)

  kustosica: Sunčica Fradelić
  organizacija: Galerija umjetnina i Kino klub Split

  https://www.galum.hr

  28.09.2018 | 12:00

  Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Toplicin venac 14/9/IV, Beograd

  Umetnički par diSTRUKTURA: Milica Milićević (1979) i Milan Bosnić (1969): WE from in betWEen - izložba (27.9.-9.12.2018.)

  http://distruktura.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  05.10.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NEVENKA ARBANAS - RETROSPEKTIVA (4.10.-18.11.2018.)

  http://gkd.hr

Video
04.11.2018 | 09:26

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 5/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

5/5 Kritičarka na delu: Vida Knežević, istoričarka umetnosti