• Search form

11.09.2017 | 23:12

Skupoceno otvaranje MSUB-a

Skupoceno otvaranje MSUB-a

Vlada Srbije izdvojila je iz tekuće budžetske rezerve oko 30 miliona dinara za organizovanje svečanosti povodom otvaranja rekonstruisane zgrade Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, objavljeno je u "Službenom glasniku", preneli su beogradski mediji.

Rešenje o izdvajanju 30,1 miliona dinara, odnosno oko 250.000 evra, vlada je donela 7. septembra.

Iako beogradska javnost već godinama čeka završetak rekonstrukcije MSUB-a, vest o skupocenoj svečanosti izazvala je burne reakcije na društvenim mrežama, između ostalog i zbog činjenice da je za finansiranje/otkup radova u oblasti vizuelnih umetnosti izdvojeno ove godine manje (24,7 miliona dinara) nego što je predviđeno za svečano otvaranje zgrade na Ušću.

Zgrada MSUB-a zatvorena je već deset godina zbog radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji, a ponovo bi trebalo da bude otvorena za javnost 20. oktobra, kako je potvrdio nedavno ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Rekonstruisana zgrada biće otvorena novom stalnom postavkom koja će, prema najavi kustoskog tima, obuhvatati poznata dela iz muzejske kolekcije, kao i ona koja dosad nisu izlagana, kao i akvizicije iz perioda rekonstrukcije zgrade.

Prva faza radova na rekonstrukciji MSUB-a delimično je završena 2010. godine, a obuhvatala je sređivanje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), kao i izmeštanje energetskog bloka (trafo stanice) iz podrumske prostorije u novi objekat. Početkom 2015. godine završena je i sanacija krova, a javna nabavka za nastavak rekonstrukcije je obustavljena početkom oktobra 2015, posle višemesečne kontroverzne procedure izbora izvođača radova. Vlada Srbije smenila je direktora Jovana Despotovića i imenovala za v.d. direktora Slobodana Nakaradu.

Prvobitno započeta rekonstrukcija obnovljena je u avgustu 2016. godine, kada je na osnovu ponovljenog javnog tendera potpisan ugovor sa izabranim izvođačima radova koji su bili procenjeni na oko 690 miliona dinara (oko 5,6 miliona evra).

Zatvoren od 2007. godine, MSUB je prema prvobitnom planu trebalo da bude otvoren 20. oktobra 2015 – na svoju 50-godišnjicu, ali je 50. rođendan dočekao uz protest više od 500 građana, koji su negodovali zbog dugogodišnjeg odlaganja rekonstrukcije.

Pola veka postojanja MSUB je potom simbolično obeležio 22. decembra uručenjem zahvalnica institucijama i pojedinacima koji su doprineli njegovom poslovanju.
 
*Foto: MSUB, jun 2017.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.