• Search form

29.12.2015 | 15:27

Slika i znanje

Slika i znanje

Beogradski umetnici Marija Vauda i Nikola Pilipović vodili su i ove godine nesvakidašnju radionicu crtanja i slikanja u prostorijama Društva Slovenaca u Beogradu – Društva Sava, a njeni rezultati biće predstavljeni izložbom koja će biti otvorena 30. decembra.

Na radionici su nastali autentični, savremeni, duhoviti, sublimni i inovativni vizuelni iskazi Neve Milovanović, Fani Mitrović, Nuše Gerden, Teodore Gligorijević, Ivane Popović i Ane Trifković, koje će biti moguće videti na izložbi u prostorijama Društva Slovenaca u Beogradu – Društva Sava i Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji.

Posle prošlogodišnje radionice “Slikamo Sloveniju”, ovogodišnji ciklus crtanja, slikanja i promišljanja “Slika i znanje”, sastojao se u simultanom upoznavanju polaznika sa delima slovenačkih i srpskih slikara sa početka 20. veka, koji su svoje znanje crpeli u epicentru evropskih umetničkih previranja i tu se susreli u ateljeu profesora Antona Ažbea u Minhenu (Grohar, Jama, Jakopič, Nadežda Petrović), kao i na odabiru srednjovekovnog freskoslikarstva kako slovenačkih, tako i srpskih manastira, ali i svođenja motiva ‒ prizora na geometrijske paterne i samostalne kompozicije bilo geometrijskog ili organskog porekla, ilustrovanje poezije, kao i rad na reinterpretaciji i apstrahovanju ornamentike (inicijali) iz srednjovekovnih rukopisa.

  Ivana Popović, Triglav, Marko Pernhart | uljani pastel, 29,4x42 cm, 2015.

Rad sa polaznicima, kako su naveli autori tog projekta Marija Vauda i Nikola Pilipović, odvijao se kao individualna nastava kroz prepoznavanje i razvijanje  pojedinačnih senzibiliteta, pa otuda i raznovrsnost prilaza i rešenja u okviru iste teme.

“Bogorodica u vizantijskom ili kasnogotskom ključu je i vrhunska apstrakcija i mesto za realnost kao što je to i preveden - transponovan prizor, srednjevekovni Ples mrtvih, Vrbe u magli, mrtva priroda, ilustracija poezije i rešavanje autonomnih elemenata slike (ploha, kompozicija, boja)”, naveli su voditelji radionice u katalogu, ističući da je “svaka slika - istorija svih slika”.

  Teodora Gligorijević, Ples mrtvih, detalj, Crkva Sv. Trojice u Hrastovljah | tempera, 29,4x42 cm, 2015.

Svedene tehnike rada bile su neminovne za početne radionice (olovka, uljani pastel...), koje je savladala Ivana Popović kroz svoju likovnu izjavu od početnih vežbi gledanja do Triglava (Marko Pernhart).

U okviru složenije tehnike, reznovrsnije su bile i njene realizacije: tehnika podslikavanja (Neva Milovanović, Bogorodica Studenička, manastir Sudenica, 13. vek), upotreba zlatno srebrne palete (Teodora Gligorijević, Bogorodica Pelagonitisa iz Manastira Bogorodica Ljeviška, 14. vek), dramatično izlomljena linearnost i kontrastnost kasne gotike (Fani Mitrović, Crkva Sv. Helena, Podpeč, Kopar, 15. vek), kolorističke i kompozicijske transpozicije Nuše Gerden složenih srednjovekovnih sakralnih narativa; zadaci apstrahovanja i redukcije na tragu istorijskih avangradi 20. veka (Maljeviča, Kandiskog, Klea, Černigoja) na primerima srednjovekovnih rukopisa iz Stične (12. vek) i delima slovenačkih i srpskih impresionista i ekspresionista sa početka 20. veka (Teodora Gligorijević, Neva Milovanović, Fani Mitrović, Nuša Gerden). Neoimresionistističko ‒ fovistički intenziteti boja i kontrasta Franca Marka i Van Goga su, takođe, pomogli u nekim fazama rada (Teodora Gligorijević, plastički elementi), kao i Mondrianovo drveće iz rane faze i one kasnije ‒ neoplastičke (Neva Milovanović, Vrbe u magli, Mateja Jama, 1909,  Fani Mitrović, tema zadataka o osnovama plastičkih elemenata, Kosovski božuri - Gračanica, Nadežda Petrović, 1913).

  Nuša Gerden, Kosovski božuri ‒ Gračanica, Nadežda Petrović | 1913 tempera, 29,4x42 cm, 2015.

Istovremeno, aktuelizovani su i primeri dela svih epoha i žanrova vizuelne umetnosti: od istorije stripa, savremene vizuelnosti novotehnoloških komunikacijskih platformi, plakata, fotografije, dela vrhunskih korporativnih umetnika današnjice, dečjeg stvaralaštva, naivne umetnosti, filmskih kadrova… od istorijskih slika do ekranskih, ne-fotografskih. U nekom trenutku rada pojedini primeri iz bogate povesti ili aktuelne vizuelnosti bili su dostupan i pravovremen podsticaj.

Rezultat tog intenzivnog rizomatsko-spiralnog kretanja i istraživanja, kako su naveli Marija Vauda i Nikola Pilipović, jesu sati ispunjeni strašću traganja za slikom i znanjem.

Projekat radionice “Slika i znanje” podržali su: Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ured za Slovence u susednim zemljama i svetu pri Vladi Slovenije, Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji i Društvo Slovenaca u Beogradu - Društvo Sava.

Na jesen 2016. godine predviđeno je da rezultati tri ciklusa Radionice crtanja i slikanja budu predstavljeni u vidu svojevrsne retrospektive u Galeriji RRRudolf u Mariboru.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.