• Search form

02.10.2017 | 19:48

Slikati naciju

Slikati naciju

Izložba Ivana Grubanova “Slikati naciju”, koja će biti otvorena tokom oktobra u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, obuhvata novu seriju slika tog umetnika koja prati njegovo duboko interesovanje za političku istoriografiju zemlјe i geopolitiku teritorije.

Produkcija novih slika koje Grubanov izlaže od 5. oktobra u Likovnoj galeriji KCB-a predstavlјa kontinuitet stvaralaštva u čijem središtu se nalazi tematski korpus posvećen zastavama koje su postale prepoznatlјiv element koji se ponavlјa u njegovom radu, simbolišući pojam nacije ustanovlјen u periodu moderne. Novi radovi Grubanova predstavlјaju kontinuitet autorskog opusa kojim se predstavio u Paviljonu Srbije na Bijenalu u Veneciji 2015. godine, na izložbi “Ujedinjene mrtve nacije”.

I na izradi nove serije slika, kako je navedeno u najavi, Grubanov koristi ustanovlјenu praksu odabira zastava nacionalnih tvorevina koje na sebi sadrže karakteristične nacionalne motive, koji se tehnikom veza oblikuju na površini platna, a kasnijim procesima nanošenja slojeva boje, benzina i dima na platno pokrivaju, skrivaju i transformišu u simbolična značenja i poruke kroz provokativne likovne i estetske predstave, postavlјajući angažovana pitanja o kohezivnim odlikama današnjih nacija, njihovoj korespodenciji sa aktuelnom društvenom realnošću, mogućim razvojem pojma nacije i dejstva nacionalnih obeležja u budućnosti.

Postavku “Slikati naciju” čini desetak novih slika velikih formata, rađenih istom tehnikom i izrade veza i akrilika na platnu, pa se stoga posmatra kao deo kontinuiranog projekta “Dim Nacija Zastave”, odnosno višegodišnjeg istraživanja i tumačenja ideoloških, političkih i kulturoloških aspekata pojma nacije u kojima Grubanov koristi slikarstvo kao odabrani metod.

Rođen 1976. u Beogradu, gde je diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti, te završio poslediplomske i umetničke doktorske studije, Grubanov je specijalističke studije završio na Rijks akademiji u Amsterdamu, Delfina Fondacija Studio Program u Londonu i Kaza del Velaskez u Madridu.

Na savremenoj vizuelnoj sceni u zemlji i inostranstvu prisutan je od 1997. godine.

Značajne samostalne izložbe slika, crteža i instalacija ostvario je u uglednim institucijama i manifestacijama u zemlji i inostranstvu.

Osim na 56. Bijenalu umetnosti u Veneciji, izlagao je, između ostalog, i u Loock Galerie u Berlinu, Muzeju savremene umetnosti MUSAC u Lionu, Centru za savremenu umetnost Le Grand Cafe u Sent-Nazeru, Nacionalnom muzeju savremene umetnosti u Atini, Likovnoj galeriji KCB-a, Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Centru za savremenu umetnost Stroom u Hagu.

Učestvovao je i na mnogim grupnim izložbama u uglednim institucijama u Evropi i svetu, kao što su Muzej savremene umetnosti u Krakovu, Witte de With u Roterdamu, Stedelijk muzej, SMART Project Space i De Appel u Amsterdamu, Drawing Center i Apex Art u Njujorku, Kunsthalle u Bernu, Extra City Kunsthal u Antverpenu, Muzej Kiasma u Helsinkiju, Henie Onstad Art Center u Oslu, Muzej Colecção Berardo u Lisabonu, Iaspis u Stokholmu, Moderna galerija u Ljubljani, Gradska galerija u Pragu, Blackwood galerija u Torontu, kao i na bijenalima savremene vizuelne umetnosti u Istanbulu, Solunu, Bukureštu, Tirani, Spaport bijenalu u Banjaluci, Pančevu, Alžiru…

Radovi mu se nalaze u kolekcijama Nacionalnog muzeja savremene umetnosti u Atini, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju umetnosti u Bernu, Deutsche Bank kolekciji u Frankfurtu i mnogim drugim privatnim i državnim institucijama.

Izložba u Likovnoj galeriji KCB-a biće otvorena do 2. novembra, uporedo sa izložbama “Svet je lep. Vodnik. D.M.Dušana Mandića u Podroomu i “Topografija BeogradaMihaila Vasiljevića u Artgetu.

(SEEcult.org)

Raša Todosijević, Was ist Kunst?
Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.