• Search form

02.10.2017 | 19:48

Slikati naciju

Slikati naciju

Izložba Ivana Grubanova “Slikati naciju”, koja će biti otvorena tokom oktobra u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, obuhvata novu seriju slika tog umetnika koja prati njegovo duboko interesovanje za političku istoriografiju zemlјe i geopolitiku teritorije.

Produkcija novih slika koje Grubanov izlaže od 5. oktobra u Likovnoj galeriji KCB-a predstavlјa kontinuitet stvaralaštva u čijem središtu se nalazi tematski korpus posvećen zastavama koje su postale prepoznatlјiv element koji se ponavlјa u njegovom radu, simbolišući pojam nacije ustanovlјen u periodu moderne. Novi radovi Grubanova predstavlјaju kontinuitet autorskog opusa kojim se predstavio u Paviljonu Srbije na Bijenalu u Veneciji 2015. godine, na izložbi “Ujedinjene mrtve nacije”.

I na izradi nove serije slika, kako je navedeno u najavi, Grubanov koristi ustanovlјenu praksu odabira zastava nacionalnih tvorevina koje na sebi sadrže karakteristične nacionalne motive, koji se tehnikom veza oblikuju na površini platna, a kasnijim procesima nanošenja slojeva boje, benzina i dima na platno pokrivaju, skrivaju i transformišu u simbolična značenja i poruke kroz provokativne likovne i estetske predstave, postavlјajući angažovana pitanja o kohezivnim odlikama današnjih nacija, njihovoj korespodenciji sa aktuelnom društvenom realnošću, mogućim razvojem pojma nacije i dejstva nacionalnih obeležja u budućnosti.

Postavku “Slikati naciju” čini desetak novih slika velikih formata, rađenih istom tehnikom i izrade veza i akrilika na platnu, pa se stoga posmatra kao deo kontinuiranog projekta “Dim Nacija Zastave”, odnosno višegodišnjeg istraživanja i tumačenja ideoloških, političkih i kulturoloških aspekata pojma nacije u kojima Grubanov koristi slikarstvo kao odabrani metod.

Rođen 1976. u Beogradu, gde je diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti, te završio poslediplomske i umetničke doktorske studije, Grubanov je specijalističke studije završio na Rijks akademiji u Amsterdamu, Delfina Fondacija Studio Program u Londonu i Kaza del Velaskez u Madridu.

Na savremenoj vizuelnoj sceni u zemlji i inostranstvu prisutan je od 1997. godine.

Značajne samostalne izložbe slika, crteža i instalacija ostvario je u uglednim institucijama i manifestacijama u zemlji i inostranstvu.

Osim na 56. Bijenalu umetnosti u Veneciji, izlagao je, između ostalog, i u Loock Galerie u Berlinu, Muzeju savremene umetnosti MUSAC u Lionu, Centru za savremenu umetnost Le Grand Cafe u Sent-Nazeru, Nacionalnom muzeju savremene umetnosti u Atini, Likovnoj galeriji KCB-a, Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Centru za savremenu umetnost Stroom u Hagu.

Učestvovao je i na mnogim grupnim izložbama u uglednim institucijama u Evropi i svetu, kao što su Muzej savremene umetnosti u Krakovu, Witte de With u Roterdamu, Stedelijk muzej, SMART Project Space i De Appel u Amsterdamu, Drawing Center i Apex Art u Njujorku, Kunsthalle u Bernu, Extra City Kunsthal u Antverpenu, Muzej Kiasma u Helsinkiju, Henie Onstad Art Center u Oslu, Muzej Colecção Berardo u Lisabonu, Iaspis u Stokholmu, Moderna galerija u Ljubljani, Gradska galerija u Pragu, Blackwood galerija u Torontu, kao i na bijenalima savremene vizuelne umetnosti u Istanbulu, Solunu, Bukureštu, Tirani, Spaport bijenalu u Banjaluci, Pančevu, Alžiru…

Radovi mu se nalaze u kolekcijama Nacionalnog muzeja savremene umetnosti u Atini, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju umetnosti u Bernu, Deutsche Bank kolekciji u Frankfurtu i mnogim drugim privatnim i državnim institucijama.

Izložba u Likovnoj galeriji KCB-a biće otvorena do 2. novembra, uporedo sa izložbama “Svet je lep. Vodnik. D.M.Dušana Mandića u Podroomu i “Topografija BeogradaMihaila Vasiljevića u Artgetu.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.