• Search form

29.01.2018 | 15:45

Slike kojima (ih) pamtimo

Slike kojima (ih) pamtimo

Izložba “Slike kojima (ih) pamtimo”, koju su priredile istoričarka umetnosti Milena Jokanović i umetnica Maja Medić, biche otvorena 1. februara u galeriji Prozor u Beogradu, a obuhvata radove još deset umetnica koje sepoigravaju slikama sećanja na svoje bake u težnji da bolje upoznaju same sebe.

Reč je o nastavku projekta “Interpretacije ličnih sećanja”, započetog 2015. godine.

Nakon izložbe “Slike kojima (se) pamtimo”, realizovane u februaru 2016. godine u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, Maja Medić kroz umetnički izraz i Milena Jokanović sa teorijskog apekta, nastavljaju da razmišljaju o razlozima za čuvanja i načinima predstavljanja ličnih sećanja.

Protagonista celokupnog projekta, pa i obe izložbe jeste baka.

Dok su autorke na prethodnoj izložbi susrele slike prošlosti, koje ih asociraju na njihove bake, te kroz izloženi i sučeljeni sadržaj zapravo tražile sopstvene identitete, na izložbi u Pro3oru još deset umetnica prihvata pravila igre, odnosno preispituje postojeće, konstruiše pretpostavljene, traži neočuvane i na različite načine se poigrava sa slikama sećanja na svoje bake pri tom težeći da bolje upoznaju same sebe.

Pojam slike, u kontekstu čitavog projekta, kako je navedeno u pratechem tekstu, shvata se znatno šire od puke vizuelne predstave, ukazujući na najrazličitije nosioce sećanja i uspomena koje aktiviraju memoriju svakog pojedinca i bude niz asocijacija na minula vremena. Stoga i umetnice na izložbi, inspirisane sećanjima na svoje bake, predstavljaju dela u različitim medijima.

Dok se kreću kroz video radove, vizuelne instalacije, likovna dela, pesme i dramske tekstove, posetioci su pozvani da i sami probude lična sećanja ili učestvuju u svojevrsnim igrama memorije umetnica.

Na izložbi učestvuju: Jelena Žigić, Jelena Ilić, Sonja Antonić, Ana Piljić Mitrović, Nada Pleskonjić, Maja Medić, Vesna Radovanović, Radmila Radojković, Tijana Mamula, Tijana Grumić i Maša Seničić.

Izložba će biti otvorena do 14. februara.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.