• Search form

18.06.2018 | 12:23

Slučaj Srbije na 16. Bijenalu arhitekture

Slučaj Srbije na 16. Bijenalu arhitekture

Učešće Srbije na 16. Bijenalu arhitekture u Veneciji tema je razgovora koji će 19. juna biti održan u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, a govoriće učesnici koncipiranja i organizovanja izložbe u Paviljonu Srbije, ali i oni koji manifestaciju poznaju i prate, te imaju uvid u uslove, promene i tendencije koje diktiraju “pravila igre”.

Uz moderaciju Danice Jovović Prodanović, u razgovoru “Bijenale arhitekture u Veneciji / Slučaj Srbija” učestvovaće od 18 sati Dejan Todorović, Ljiljana Abramović Miletić, Branko Stanojević, Slobodan Jović i Snežana Ristić.

Kao jedna od retkih međunarodnih manifestacija u oblasti arhitekture na kojima se Srbija redovno predstavlja, Bijenale arhitekture u Veneciji ujedno izaziva u stručnim krugovima širom sveta sve češće diskusije o značaju i dometima takvih manifestacija,  o tome šta na njima treba prikazivati, kako komunicirati sa publikom kojoj su izložbe pre svega namenjene…. Na lokalnom planu često se postavljaju pitanja o učešću Srbije i njegovoj recepciji, da li je nastup najbolje pripremljen, da je li ceo proces započet na vreme...

Na 16. Bijenalu arhitekture “Slobodan prostor”, koje su osmislile umetničke direktorke Ivon Farel i Šeli Maknamara, Srbija se predstavlja projektom “Slobodna škola je slobodan prostor” autorskog tima na čelu sa arhitektom Brankom Stanojevićem. Započevši istraživanje u prostoru napuštene i zapuštene škole za filozofiju arhitekture koju je vodio arhitekta i bivši gradonačelnik Beograda Bogdan Bogdanović u Malom Popoviću (1976-1990), autori preispituju arhitektonske pojmove definisane i proučavane u toj školi alternativnog i slobodnog mišljenja arhitekture, pokušavajući da ih dovedu u vezu sa konkretnim savremenim prostornim situacijama.  

Paviljon Srbije, postavka, foto: Relja Ivanić

Prema oceni organizatora diskusije u KCB-u, čini se da je postavka srpskog paviljona u velikoj meri odgovorila konceptu umetničkih direktorki.

Projekat “Slobodna škola je slobodan prostor”, u čijem su autorskom timu i Milena Strahinović, Nikola Đekić i Milutin Komanović, odabran je na osnovu javnog konkursa zbog mogućnosti da reaktualizacijom nasleđa pokrene dinamičan dijalog o prostorima slobodnog mišljenja i njihovom uticaju na izgradnju smisla, naveo je Stručni savet za nastup Srbije na 16. Bijenalu arhitekture, ističući da odabrani projekat na direktan i smislen način otvara pitanja “slobodnog prostora” (slobodne knjige - slobodne misli - slobodne arhitekture).

Paviljon Srbije, postavka, foto: Relja Ivanić

Bijenale arhitekture svečano je otvoreno 26. maja dodelom nagrada, a najboljim paviljonom proglašen je švajcarski, dok je Zlatnog lava za pojedinačno učešće na centralnoj izložbi “Slobodan prostor” dobio Eduardo Souto de Moura iz Portugala.

Na 16. Bijenalu arhitekture učestvuju 63 nacionalna paviljona, a prvi put su se na toj međunarodnoj izložbi našle Antigva i Barbuda, Saudijska Arabija, Gvatemala, Liban, Pakistan i Vatikan. Litvanija prvi put samostalno učestvuje, nakon što se  2016. godine predstavila kao deo programa baltičkih zemalja.

Iz regiona, osim Srbije, učestvuju i Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Slovenija.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.