• Search form

08.05.2018 | 22:19

Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi

Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi

Nova produkcija nezavisne omladinske trupe Reflektor teatar, “Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi”, dokumentarna je predstava o sećanju na Iva Lolu Ribara i porodicu Ribar, kojom autori žele da, pre svega, kažu nešto o svojoj generaciji, sebi, današnjim herojima i idealima u koje veruju.

Nakon premijere 8. maja u AKUD “Ivo Lola Ribar”, gde će biti izvedena i 16. maja, predstava “Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi” imaće i simbolično premijerno izvođenje u Ateljeu 212 na Dan pobede, 9. maja.

Reč je o dokumentarnoj predstavi, ali ne i o biografskoj drami.

Istražujući priču o Ivu Loli Ribaru, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele da ukažu na to kako razumeju borbu protiv fašizma danas, kao i na to šta priča o porodici Ribar znači njima lično u savremenom političkom trenutku obeleženom istorijskim revizonizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u regionu, ali i u čitavoj Evropi.

Autorka koncepta i rediteljka predstave je Milena Bogavac, a tekst je pisan kolektivno, uz učešće izvođača i stručnih konsultanata, odnosno eksperata koji su učestvovati u edukativnom delu procesa.

Koautori i izvođači su: Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković, Strahinja Blažić, Sunčica Milanović i Nikola Živanović.

Zamišljena kao angažovana i edukativna, predstava je nastala kroz šestomesečni istraživački proces, koji je podrazumevao niz predavanja, radionica, poseta mestima stradanja i antifašističke borbe u Beogradu, kolektivna čitanja relevantne literature, analize relevantnih filmova i knjiga.

Predstava se u velikoj meri zasniva na građi prikupljenoj tokom procesa učenja o Loli Ribaru, njegovom bratu Jurici, njihovom ocu, njihovim drugovima i saborcima. Ideja je bila da koautori i izvođači predstave, prođu kroz proces učenja kako bi svoja znanja podelili kroz predstavu.

“Zato što borba protiv fašizma nikada nije završena. Zato što su zajednici potrebni heroji. Zato što je mladim ljudima potrebna vera u bolje sutra. Zato što su im potrebne inspiracija i nada. Zato što mladi danas nisu ‘najgora generacija ikada’. Zato što je toj generaciji potrebno znanje. Zato što onaj ko zna da razume prošlost, razume i sadašnjost. Zato što verujemo i mlade i u njihovu veru u ideale. Zato što fašizmi, u svetu, ponovo podižu glave. Zato što moramo i mi da podignemo svoje. Zato što dižemo glavu, onda kada dignemo glas. Zato što – mladi. Zato što – ne fašizam”, navela je Milena Minja Bogavac o predstavi “Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi”.

Nakon beogradskih premijernih izvodjenja, novosadska premijera zakazana je za 23. maj u Firchie Think Tank studiju, najavio je Reflektor teatar.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.