• Search form

17.01.2018 | 12:25

Sorentino otvorio 11. Kustendorf

Sorentino otvorio 11. Kustendorf

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf na Mećavniku svečano je počeo 16. januara omažima Vladimiru Majakovskom i italijanskom reditelju Paolu Sorentinu, dobitniku “Nagrade za buduće filmove”, koji je zvanično i otvorio taj festival, uz osnivača Emira Kusturicu i ministra kulture i informisanja Srbije Vladana Vukosavljevića.

Nakon uvodne ceremonije i uručenja nagrade Sorentinu, koja se od ove godine zove “Drvo života”, prikazan je pobednički film prošlogodišnjeg Kanskog festivala “Kvadrat” švedskog reditelja Rubena Ostlunda, koji se  takođe obratio prisutnima, prepričavši slikovito svoje putovanje od Geteborga do Mećavnika, gde je, kao i ostale zvanice, tradicionalno dočekan pogačom, solju i medovačom.

Ostlund je po završetku projekcije, kako su saopštili organizatori 11. Kustendorfa, održao i radionicu učesnicima takmičarskog programa kratkometražnih filmova i gostima festivala.

Kusturica je prethodno, nakon uvodnog spektakla, poručio da će 11.  Kustendorf, poput svih prethodnih, približiti one koji će ubrzo postati veliki, sa onima koji su već veliki, ali da će se razlikovati po tome što će pomoću fikcije pretvoriti stvarnost u fikciju.

Ministar Vladan Vukosavljević nazvao je Kustendorf velikom košnicom u koju dolaze vredne pčele iz čitavog sveta, pa prave med, zdravu hranu koja je kontrapunkt otrovu koji proizvodi industrija zabave.

Uoči omaža Sorentinu, koji je među poslednjim zvanicama stigao u Drvengrad helikopterom, nastupio je američki gitarista Geri Lukas, prateći projekciju 20-mjinutnog nemog filma “Međučin” (1924) velikog francuskog reditelja Renea Klera.

Ceremonija otvaranja 11. Kustendorfa počela je u znaku Majakovskog i njegove posvete “Tebi, Ljiljo” kojom je započeo svoj “Oblak u pantalonama” davne 1914. Više od stotinu godina kasnije, muza ruske avangarde - režiserka, pesnikinja, glumica, modna ikona, arhitekta… Ljilja Brik, postala je i muza 11. Kustendorfa, čiji plakat predstavlja izgubljeni film Majakovskog “Okovana filmom”.

Na otvaranju 11. Kustendorfa prikazani su sačuvani kadrovi tog nemog filma iz 1918. godine, čije su zvezde Majakovski i Ljilja Brik. Projekciju je pratila muzika američkog gitariste Gerija Lukasa i No Smoking Okestra, te plesna i akrobatska tačka Sanje Radulović i Dušana Murića. Igrajući uz Šostakovičev Drugi valcer, Radulovićeva i Murić otelovili su Majakovskog i Brikovu, te tako oživeli izgubljeni film.

Zvanice su, inače, dočekane na Mećavniku uz tradicionalnu dobrodošlicu pogačom, solju i rakijom medovačom.

Među prvima je stigao ministar Vukosavljević, koga je dočekala izvršna direktorka Kustendorfa Nana Kusturica, a izjavio je da je taj festival “dokaz da banalnost nije pobedila” i da je jedinstvena prilika za okupljanje mladih i njihovih uzora, te afirmisanje mladih autora njihovim radovima.

Ostlund je stigao sa profesorom Seržom Regurom, članom žirija takmičarskog programa koji će do 21. januara ocenjivati 21 kratkometražni film mladih autora iz celog sveta zajedno sa producentkinjom Rosi Atab (predsednicom žirija) i Vlastimirom Sudarom, stručnjakom u oblasti istorije i teorije filma.

Sa Sudarom je na Mećavnik stigao i profesor Endru Horton, filmski kritičar i scenarista.

Glavna zvezda 11. Kustendorfa, Sorentino, sleteo je u Drvengrad među poslednjima, a publika festivala imaće priliku da pogleda njegove filmove “Posledice ljubavi”, “Porodični prijatelj” i “Div”, te televizijsku seriju “Mladi papa”.

Program Retrospektiva velikana, pored Sorentinovih, obuhvata i filmove u kojima je igrao srpski glumac Aleksandar Berček, kao i dva jugoslovenska filma iz 1967. godine – “Brezu” Ante Babaje i “PraznikĐorđa Kadijevića.

Za takmičarski program 11. Kustendorfa prijavljeno je više od 600 filmova, a u selekciju, prema navodima organizatora, ušli oni “koji se izdvajaju po stilu, tehničkom umeću i autentičnom pogledu na svet” - iz Holandije, Kine, Libana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izraela, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika i sa Filipina.

U programu Savremene tendencije, pored “SkveraRubena Ostlunda, satire o svetu umetnosti i imperativu političke korektnosti, najavljeni su i filmovi “Nikada nisi zaista bio ovde” rediteljke Lin Remzi, koji će na radionici predstaviti producentkinja Rosa Atab, zatim filipinski film “Rikša Paola Viljaluna, dobitnika Zlatnog pehara u Šangaju, bugarski “PravciStefana Komandareva, kineski “Sunce koje može da pomera planineĆijana Vona, kao i francusko-belgijski film “VernostMikaela Roskama. Reditelji će takođe razgovorati sa studentima.

U prateći program Kustendorf predstavlja uvrštena su dva nova filma mlađih autora: “Pesma jezera SvejArija Golda i dokumentarac Tankreda RamonaNema bogova, nema gospodara: istorija anarhizma”.

Prošle godine, na 10. Kustendorfu, glavne nagrade osvojili su filmovi mladih reditelja iz Izraela, Danske i Švajcarske. Zvezda desetog Kustendorfa bio je filipinski reditelj Lav Dijaz, kome je uručena nagrada za buduće filmove, a isto priznanje dobio je i domaći scenarista Gordan Mihić, kome je priređena retrospektiva.

Među dosadašnjim gostima Kustendorfa bili su i Paolo Sorentino, Nikita Mihalkov, Džoni Dep, Žak Odijar, Džim Džarmuš, Odri Tatu, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Aleksej Balabanov, Andrej Končalovski, Mateo Garone, Berenis Bežo

Uz Ministarstvo kulture, koje podržava 11. Kustendorf sa 25 miliona dinara, podršku tom festivalu obezbedili su i Mećavnik grad i TNSO.

Festivalski sajt je kustendorf-filmandmusicfestival.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

*Foto: Kustendorf

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.