• Search form

09.02.2018 | 20:15

Spomen-ploča Čkalji

Spomen-ploča Čkalji

Spomen-ploča posvećena Miodragu Petroviću Čkalji, jednom od najvećih prvaka srpskog i jugoslovenskog glumišta, svečano je otkrivena u Resavskoj 84, gde je slavni glumac živeo poslednjih 30 godina.

Gradski menadžer Goran Vesić, koji je sa predsednicom Opštine Savski venac Irenom Vujović otkrio spomen-ploču, izjavio je da je to mali deo zahvalnosti koju Beograd duguje Čkalji, koji je sa Mijom Aleksićem obeležio glumačku scenu u drugoj polovini 20. veka. Vesić je najavio pokretanje inicijative da, kako je rekao, i neka od nagrada ponese ime istaknutog glumca, preneo je Beoinfo.

“Naša je obaveza da se sećamo ovih ljudi. Na Savskom vencu je podignut spomenik Milutinu Milankoviću, dok je samo na Vračaru u poslednje vreme obeleženo spomen-tablama dvadesetak zgrada u kojima su živeli naši znameniti sugrađani. Istorija sećanja je takođe veoma važna. Na ovaj način pokazujemo da smo društvo koje zna da se makar posthumno oduži znamenitim ljudima ako to nije učinjeno za njihovog života, što kod nas i nije retkost”, rekao je Vesić.

Vesić je dodao da se postavljaju novi standardi, jer je Beograd grad koji se seća svojih znamenitih ljudi i svoje istorije.

Inicijativu za postavljanje spomen-table pokrenuli su stanovnici Savskog venca, odnosno Mesne zajednice “Zapadni Vračar”.

“Ova spomen-tabla je mali znak pažnje Opštine koja je izašla u susret inicijativi građana da se ne zaboravi lik i delo Miodraga Petrovića Čkalje. Na Savkom vencu ima mnogo kulturno-istorijskog sadražaja koje ne traba zanemarivati, kao i drugih istaknutih ličnosti na čiji će rad opština ukazati takođe postavljanjem spomen-tabli”, rekla je Vujovićeva.  

Otkrivanju spomen-table u “Čkaljinom sokačetu”, koje spaja Resavsku i Ulicu kneza Miloša, prisustvovali su sin i unuka istaknutog glumca, kao i poštovaoci Čkaljinog lika i dela.

*Foto: Beoinfo

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.