• Search form

13.04.2018 | 17:35

Sporni kandidati za članove NSK, Brajović odustao

Sporni kandidati za članove NSK, Brajović odustao

Većina reprezentativnih umetničkih udruženja u oblasti književnog stvaralaštva i prevodilaštva, te pozorišne, filmske umetnosti i umetničke igre, smatra da su kandidature Živorada Ajdačića i Vladimira Logunova za članove Nacionalnog saveta za kulturu (NSK) nelegitimne i da su predložene kršenjem zakonske procedure, zbog čega apeluju na poslanike Skupštine Srbije da ih ne usvoje.

Na konferenciji za novinare koju je sedam umetničkih udruženja održalo dan nakon što je Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje potvrdio većinom glasova osporenu Zbirnu listu kandidata za članove NSK, saopšteno je i da predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) Vojislav Brajović odlučio da se povuče iz kandidature za NSK u situaciji kada se “očigledno, iz prepoznatljivih razloga, krži zakon i grubo narušava procedura kako predlaganja, tako i izbora članova NSK”.

Navodeći da je sa osećanjem časti i ponosa prihvatio kandidaturu za člana NSK, Brajović je zahvalio na ukazanom poverenju kolegama iz grupacije umetničkih udruženja i naveo da, kao predsednik UDUS-a, ostaje posvećen radu i pripremama za obeležavanje sto godina rada tog udruženja, dodeli značajnih strukovnih nagrada, rešavanju brojnih problema u vezi sa statusom samostalnih umetnika i očuvanjem profesije u celini, kao i stvaranju uslova za početak rada u novim prostorijama u Nušićevoj 25, navedeno je u saopštenju koje je pročitao glumac Nebojša Ilić.

Brajovićeva kandidatura je, kako je ocenjeno, i bila glavni razlog za to što novi sastav NSK nije izabran ni dve godine posle isteka mandata, jer nije bila po volji vladajućih struktura. Zbog toga je na udruženja vršen pritisak da dobije protivkandidata, a nakon što su dva puta potvrdila da je Brajović njihov jedini kandidat, predsednik KOO Dušan Rusalić dopunio je prvobitnu listu kandidaturom Logunova bez konsultacija sa umetničkim udruženjima za oblast pozorišne, filmske umetnosti i umetničke igre.

“Rusalić je uzurpirao pravo na odlučivanje o kandidatima i, umesto da krivično odgovara, nagrađen je članstvom u NSK”, rekao je predsednik Upravnog odbora Udruženja književnih prevodilaca Srbije (UKPS) Duško Paunković, član NSK i prvi predsednik tog tela, koji je kandidat i za člana NSK u novom sastavu.

Paunković je rekao da to što je Brajović povukao kandidaturu ne znači da “kandidat koji je nelegalan postaje legalan”.

Paunković i sam ima protivkandidata – Živorada Ajdačića, koga je predložio KOO bez konsultacija sa tri od četiri reprezentativna udruženja u oblasti književnog stvaralaštva i prevodilaštva (Srpski PEN centar, Srpsko književno društvo i UKPS), koja su tim povodom i ranije protestovala.

Budući da skupštinski Odbor za kulturu i informisanje nije uvažio stav sedam umetničkih udruženja u vezi sa kandidaturama Logunova i Ajdačića, već ih je potvrdio usvojivši Zbirnu listu kandidata, predstavnici tih reprezentativnih udruženja, kako su naveli, sada mogu samo da se nadaju da će poslanici Skupštine Srbije stati u odbranu zakonitosti na raspravi o novom sastavu NSK.

Odgovornost za novonastalu situaciju prebacili su na Rusalića, smatrajući da je zloupotrebio zakonska ovlašćenja KOO koja se odnose samo na organizovanje postupka predlaganja kandidata za članstvo u NSK, a ne i na odlučivanje o kandidatima i njihovo predlaganje.

UDUS, Udruženje filmskih umetnika, Udruženje filmskih glumaca i Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), dva puta su (2016. i 2017) odlučili da jedini kandidat za člana NSK za oblasti pozorišne, filmske umetnosti i umetničke igre bude Vojislav Brajović, o čemu su obavestili i KOO, ali i Ministarstvo kulture, koje je na osnovu dopisa ovlašćenih predlagača sačinilo Zbirnu listu i dostavilo je Odboru za kulturu i informisanje. Takođe, uoči sednice Odbora, o svemu su obavešteni i
predsednik tog tela Mirko Krlić i premijerka Ana Brnabić.

I Srpski PEN centar, SKD i UKPS obavestili su Odbor za kulturu i informisanje da ih KOO nije pozvao da se uključe u postupak predlaganja kandidata i da je time  grubo narušio i proceduru, i Zakon o kulturi. Iako nepozvana, tri reprezentativna udruženja dostavila su KOO svoj predlog kandidata – Duška Paunkovića, ali je KOO to ignorisao i proglasio kandidatom Živorada Ajdačica – kandidata samo jednog (od četiri) reprezentativnog udruženja iz oblasti književnog stvaralaštva i prevodilaštva (jedinog koje je član KOO).

Srpski PEN centar SKD i UKPS posebno napominju da bi Ajdačić morao da ima podršku bar jednog udruženja koje je steklo reprezentativnost u oblasti književnog prevodilaštva, ali on to nema, a kako je rečeno, sam sebe je i diskvalifikovao kao potencijalnog zastupnika interesa književnog prevodilaštva time što je svojevremeno izjavio da književno prevodilaštvo nije umetnost.

Budući da skupštinski Odbor za kulturu i informisanje nije uvažio dostavljen stav sedam umetničkih udruženja u vezi sa kandidaturama Logunova i Ajdačića, već ih je potvrdio usvojivši Zbirnu listu kandidata, predstavnici tih reprezentativnih udruženja, kako su naveli, sada mogu samo da se nadaju da će poslanici Skupštine Srbije stati u odbranu zakonitosti na raspravi o novom sastavu NSK.

Prema rečima Aleksandre Čabraje iz UKPS, koja je i poslanica Skupštine Srbije i učestvovala je 12. aprila na sednici Odbora za kulturu i informisanje, nije iznenađena ishodom glasanja članova tog tela, jer je reč o “matrici po kojoj se sve radi”.

Čabraja je napomenula da su i poslanice Vesna Marjanović i Ana Stevanović, kao i ona sama, jasno rekle da je u pitanju kršenje zakonske procedure, ali je odgovor predstavnika vladajuće većine bio da se ne treba mešati u odnose umetničkih udruženja i da je dobro da bude više kandidata, jer je tako ceo proces navodno više demokratski.

Predstavnici umetničkih udruženja smatraju da su Ajdačić i Logunov predloženi kao protivkandidati Brajoviću i Paunkoviću zato što su po volji vladajućoj strukturi.

“Imamo posla sa ljudima koji su podobni”, rekao je predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Vladan Živković, koji je učestvovao na sastancima KOO.

Posebno se osvrćući na kandidaturu Ajdačića, Živković je ocenio da je reč o “čoveku bez profesije”, koji “ništa u životu nije napravio”.

“U NSK treba da sede istaknuti umetnici i stručnjaci, a ne ljudi bez karijere!”, rekao je Živković.

Predsednik SKD Slaboljub Marković kratko je samo prokomentarisao da će “zbog narušavanja procedure i zakona, pisce u Andrićevoj zemlji predstavljati Žika Ajdačić”.

Gojko Božović iz Srpskog PEN centra rekao je da to što su dve kandidature za članstvo u NSK osporene sa stanovišta zakonitosti ne znači da neće biti usvojene u Skupštini. Naglasio je da mnoge odluke, međutim, mogu da budu donete, pa čak i sprovedene, ali ne mogu opstati u kulturnoj javnosti.

“NSK mora imati reprezentativnost i biti prihvaćen od stručne javnosti”, jer ako nastaje nasuprot stavovima umetničkih udruženja, onda se obesmišljava, rekao je Božović, dodajući da, na žalost, ima sve više primera da se institucije koje su dobro zamišljene kao savetodavna ili kontrolna tela na isti način obesmišljavaju i ostaju bez suštinskog sadržaja, a time i uticaja na kulturnu, medijsku ili drugu politiku.

“Zajedno sa drugim događajima koji ovih dana imaju stvarne i simboličke posledice, poput gradskog Konkursa za sufinansiranje projekata u kulturi, postaje jasno da je kultura došla na red – ono što se odigralo na političkoj i ekonomskoj sceni, sada se događa u kulturi”, rekao je Božović.

Predstavnici umetničkih udruženja smatraju da ne mogu bitno da utiču na dalju sudbinu izbora NSK, a nadaju se da će Skupština Srbije, kao najviši zakonodavni organ, voditi računa o poštovanju zakona.

U suprotnom, kako je rekao Paunković, dva kandidata koja nemaju legitimitet možda će imati zvanje članova NSK, ali kulturna javnost ih neće prihvatiti.

Prema Zakonu o kulturi, 19 članova NSK bira se iz reda uglednih i afirmisanih umetnika i stručnjaka u kulturi na period od pet godina, od čega se četiri člana biraju na predlog reprezentativnih udruženja, vodeci računa o zastupljenosti svih profila (književno stvaralaštvo i prevodilaštvo; likovne umetnosti, primenjene umetnosti, vizuelne umetnosti, dizajn i arhitektura; muzičko stvaralaštvo - kompozitori, izvođači; pozorišna umetnost, filmska umetnost i umetnička igra), pri čemu KOO organizuje postupak predlaganja.

Od osam kandidata na Zbirnoj listi za četiri člana NSK iz reda umetničkih udruženja samo Dušan Rusalić (likovne, primenjene, vizuelne umetnosti, dizajn i arhitektura), nema protivkandidata. Uz Paunkovića ili Ajdačića (književno stvaralaštvo i prevodilaštvo), Brajovića ili Logunova (pozorišna umetnost, filmska umetnost i umetnička igra), na Zbirnoj listi su i Ivan Ilić ili Srđan Hofman (muzičko stvaralaštvo - kompozitori, izvođači).

Na Zbirnoj listi su i četiri kandidata Vlade Srbije - diplomirani dramaturg Dušan Kovačević, koji je član i dosadašnjeg sastava NSK, te dr likovnih umetnosti Nikola Šuica, profesor opšte istorije Đorđe Đurić i kompozitor Svetislav Božić, zatim kandidati za četiri člana NSK koje su predložile ustanove kulture - dr Dragana Kovačić ili Vesna Bašić (predlog Narodnog muzeja u Beogradu), Aleksandar Stamatović ili Nebojša Dugalić (predlog Narodnog pozorišta u Beogradu), dr Dragana Milunović (predlog Narodne biblioteke Srbije), te Bogdana Opačić ili Bojana Subašić (predlog Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka). Jedan član NSK bira se iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, a na predlog Društva konzervatora Srbije, kandidati su Aleksa Ciganović i dr Biljana Đorđević. Dva člana NSK biraju se na predlog Srpske akademije nauka i umetnosti, koja je kandidovala akademike Predraga Pipera, Tibora Varadija i Ivana Jevtića, kao i dopisnog člana SANU Miodraga Markovića. Jednog člana NSK predlaže Savet Univerziteta umetnosti, a kandidat je mr Olivera Stojadinović, profesorka Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu. Takođe, jedan član NSK bira se na predlog Konferencije univerziteta Srbije, a kandidat je prof. dr Čedomir Vasić. Dva člana NSK biraju se kao predstavnici nacionalnih manjina, a kandidati su Karolj Viček, Vasvija Gusinac, Miroslav Jovičin i Vesna Milekić, na osnovu predloga Koordinacije nacionalnih veća nacionalnih manjina.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.