• Search form

29.11.2018 | 15:23

Srbija dobila Kulturni centar u Pekingu

Srbija dobila Kulturni centar u Pekingu

Kulturni centar Srbije u Pekingu svečano je otvoren u umetničkom kvartu “798” kineske prestonice, a prema navodima Ministarstva kulture i informisanja, početak rada te ustanove predstavlja značajan iskorak u razdoblju kada se, širom sveta, kulturna diplomatija prepoznaje kao najproduktivniji oblik širenja uticaja zemalja i naroda.

Kulturni centar Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu svečano je otvorio ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, u prisustvu kineskog kolege Lua Šuganga.

Podsećajući da je prošlo čak 45 godina od osnivanja jedinog aktivnog kulturnog centra Srbije u svetu - u Parizu, Vukosavljević je ukazao na strateško partnerstvo, prijateljstvo i dinamičnu saradnju Srbije i Kine u oblasti kulture, izrazivši uverenje da će kineski građani sada moći da bliže upoznaju srpsku kulturu.

Ističući da Kulturni centar Srbije u Pekingu nosi ime srpskog pisca i nobelovca Ive Andrića, Vukosavljević je izrazio i očekivanje da će “srpski kulturni programi privući pažnju onih koji su navikli da dolaze u ovaj kvart umetnosti (798), te da će ubuduće dolaziti privučeni kulturnom ponudom iz Srbije”, saopštilo je 29. novembra Ministarstvo kulture.

“Naša namera je da, na simboličan način, u ovom prostoru, afirmišemo lepotu dubokog jezgra srpske tradicije, ali i dinamične raznolikosti srpske savremene likovne i primenjene umetnosti”, rekao je Vukosavljević.

Program svečanog otvaranja obuhvatao je nastup srpskog guslara Raše Vučinića, i to uoči proglašenja pevanja uz gusle za deo svetskog nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska.

Kulturni centar Srbije u Pekingu otvoren je i izložbom Brankice Žilović Šoven, Nikole Božovića i Đorđa Stanojevića.

Namera je, prema rečima Vukosavljevića, da se osnuje i škola srpskog jezika i da se afirmiše prevođenje srpske književnosti, kinematografije, muzike i drugih umetničkih grana.

“Srbiju treba prezentovati kineskim građanima i kao destinaciju kulturnog turizma – sa raznovrsnim festivalima i kulturnim nasleđem, pre svega srednjovekovnom baštinom”, poručio je Vukosavljević.

Prethodne večeri u Pekingu je počela i Nedelja srpskog filma, a prema rečima Vukosavljevića, želja je da se nove generacije u Kini upoznaju i da zavole nove filmove i junake iz Srbije, kao što su ranije generacije volele Velimira Batu Živojinovića, višedecenijsku zvezdu srpskog filma u periodu Jugoslavije, koga je kineska publika zavolela kao glavnog aktera filma “Valter brani Sarajevo”.

Vukosavljević je izrazio uverenje i nadu da Kulturni centar Srbije u Pekingu “neće biti samo dom srpske kulture, nego istinska kuća prijateljstva srpskog i kineskog naroda”.

“Središnji simbol književnog sveta Ive Andrića, čiji je roman ‘Na Drini ćuprija’ odavno preveden i na kineski, jesu mostovi, koji ukidaju prepreke među ljudima i narodima. Neka institucija koju večeras svečano otvaramo bude jedan solidan i dugovečan most između dva naša dva prijateljska naroda”, poručio je Vukosavljević.

Ministri Vukosavljević i Šugang

Kineski ministar kulture rekao je da otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu predstavlja veliki događaj i za kineski narod, jer mu se  pruža mogućnost da više sazna o srpskoj kulturi u prošlosti i sadašnjosti.

Šugang je konstatovao da Kinu i Srbiju povezuje tradicionalno prijateljstvo i da kineski narod i srpski narod prirodno cene kulturu onog drugog. Dodao je, kako je saopšteno, i da otvaranje Kulturnog centra pokazuje međusobno priznavanje i razumevanje kulture drugog.

Na svečanom otvaranju Kulturnog centra “Ivo Anrić” nastupio je i multiinstrumentalista Slobodan Trkulja, koji je izveo etno pesme na tradicionalnim instrumentima.

Otvaranju Kulturnog centra Srbije u Pekingu prethodio je sastanak ministara Vukosavljevića i Šuganga koji su konstatovali da su odnosi dve zemlje u oblasti kulture na visokom nivou.

Kineski ministar pohvalio je saradnju sa Ministarstvom kulture i informisanja ocenivši je kao plodotvornu i intenzivnu. U razgovoru je, kako je navedeno u saopštenju, pomenuto i da je takvom odnosu doprineo i dobar lični odnos i razumevanje dva ministra kulture.

Vukosavljević i Šugang postigli su dogovor o razmeni izložbi u oblasti nematerijalnog nasleđa, kao i pomoći kineskih eksperata u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa.

Na sastanku je dogovoreno i da u Beogradu bude koordinacioni centar za umetnost u okviru 16+1 inicijative.

Vukosavljević sastao se i sa državnim administratorom za kulturno nasleđe Liuom Judžuom sa kojim je razgovarao o mogućnostima da kineski stručnjaci pomognu u zaštiti arheološkog nalazišta Vinča, te o organizovanju izložbe kineske bronze u Beogradu, kao i o studijskom boravku srpskih stručnjaka u Kini.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.