• Search form

21.08.2017 | 14:28

Srbija u Pekingu u znaku jubileja Višnjića i Andrića

Srbija u Pekingu u znaku jubileja Višnjića i Andrića

Nastup Srbije na 24. Sajmu knjiga u Pekingu, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja, biće u znaku jubileja – 250 godina od rođenja Filipa Višnjića i 125 godina od rođenja Ive Andrića.

O vezama između usmene književnosti, velikih romana 20. veka i savremenog književnog stvaralaštva, kao i o statusu poezije, eseja i putopisa u srpskoj književnosti u Pekingu će govoriti pisci Vladan Matijević, Vladimir Pištalo i profesor Radosav Pušić, saopštilo je Ministarstvo kulture povodom Sajma knjiga u Pekingu koji će biti održan od 23. do 27. avgusta.

Prof. Pušić, šef Katedre za sinologiju na beogradskom Filološkom fakultetu u Beogradu, učestvovaće i na Međunarodnom izdavačkom forumu koji organizuje Kineska grupacija za izdavaštvo, domaćin Sajma u Pekingu, a govoriće o prevedenim delima u izdavačkoj delatnosti Srbije i Kine i budućem razvoju.

Polazište za srpski program na Sajmu u Pekingu je projekat “DijaloziBiblioteke grada Beograda, posvećen jubilejima Višnjića i Andrića, koji su inspiracija i za dizajn štanda Srbije i promotivnih publikacija..

Katalogom “Srbija čita/Čitaj Srbiju” na kineskom i na srpskom jeziku kineskim prevodiocima i izdavačima biće preporučeno 15 knjiga svih žanrova koje su u poslednje dve godine dobile najuglednije nagrade u Srbiji.

Za Sajam knjiga u Pekingu, kako je saopšteno, pripremlјeni su i elektronski adresar srpskih izdavačkih kuća, promotivni video i programska brošura “Dijalozi”.

Počasni gost Sajma knjiga u Pekingu ove godine je Iran, a najavljeno je učešće više od 2.500 kineskih i stranih izlagača iz 89 zemalja i regiona, koji će se predstaviti na oko 92.700 kvadratnih metara prostora. Organizatori očekuju i ove godine mnogobrojne nove ugovore učesnika o novim izdanjima, nadajući se da će prevazići prošlogodišnjih 5.000.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću