• Search form

17.04.2018 | 13:17

Srpski Teret u Kanu

Srpski Teret u Kanu

Dugometražni igrani film “Teret” reditelja Ognjena Glavonića o vozaču kamiona koji tokom NATO bombardovanja Srbije prevozi tovar sa Kosova u Beograd, imaće svetsku premijeru na 71. Filmskom festivalu u Kanu, u okviru selekcije “Petnaest dana autora”.

Teret” prati priču Vlade, vozača kamiona, koji u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata. Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi, ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

Glavnu ulogu tumači Leon Lučev, a u sporednim se pojavljuju i Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Igor Benčina, Radoje Čupić, Jovo Maksić, Stefan Trifunović, Tanja Pjevac, Ljubiša Milišić, Novak Bilbija i Ivan Lučev.

Teret” je prvi dugometražni igrani film Glavonića, autora nagrađivanih dokumentaraca “Živan pravi pank festival” (2014) i “Dubina dva” (2016), a na 71. Kanskom festivalu biće jedini film sa prostora bivše Jugoslavije.

Glavonjić je i scenarista filma “Teret”, direktorka fotografije je Tatjana Krstevski, montažerka Jelena Maksimović, scenografiju potpisuje Zorana Petrov, kostim Maja Mirković, dizajn zvuka Jakov Munižaba, dok je miks zvuka uradio Žil Benardo.

Producenti “Tereta” su Dragana Jovović, Stefan Ivančić i Ognjen Glavonić ispred kuće Non-Aligned Films iz Srbije, dok su koproducenti Cinema Defacto (Francuska), Kinorama (Hrvatska) i Three Gardens Film (Iran).

Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Vojvodine, francuskog državnog fonda CNC, evropskog fonda za koprodukcije Eurimages, Hrvatskog audiovizualnog centra, fonda Visions Sud Est, Hubert Bals Fonda festivala u Roterdamu i Doha Film Instituta.

Kanski filmski festival biće održan od 8. do 19. maja.

*Teret / The Load, foto: Stefan Đordjević

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.