• Search form

27.02.2018 | 23:07

Šta najviše traže članovi biblioteka

Šta najviše traže članovi biblioteka

Trilogija “Kazna za grehJelene Bačić Alimpić najčešće je pozajmljivana u javnim bibliotekama u Srbiji u 2017. godini, a ista autorka, nekadašnja voditeljka TV Pink, nalazi se među najtraženijima i zahvaljujući romanu “Nema nigde te”.

Prema anketi Narodne biblioteke Srbije, u kojoj je od ukupno 155 javnih biblioteka u Srbiji učestvovalo njih 105, među deset najčešće pozajmljivanih knjiga našla se “NičijaVesne Dedić, takođe TV voditeljke.

Na listi deset najčešće pozajmljivanih naslova je i roman “Arzamas Ivane Dimić, za koji je dobila NIN-ovu nagradu za 2016. godinu, a na trećem mestu je “IslednikDragana Velikića, takođe nagrađen NIN-ovom nagradom.

Na četvrtom je “Nema nigde te” Jelene Bačić-Alimpić, na petom “OsamaVladimira Kecmanovića, koji je i na desetom mestu zahvaljujući romanu “Kainov ožiljak”. Na šestom mestu je knjiga “Kad zvona zaneme: Valjevo 1915Vlade Arsića, “Na Drini ćuprija” nobelovca Ive Andrića, te “Veliki ratAleksandra Gatalice.

Prema navodima NBS, teškoću u utvrđivanju liste predstavlja činjenica da biblioteke rade u različitim sistemima za automatizaciju bibliotečkog poslovanja (COBISS, BISIS, BIBLIO, NIBIS, MPA, BIBLIS, LITTERIS, WinIsis, SZIREN) ili nisu ni u jednom od tih sistema. Kao rezultat obrade podataka, nastala je zbirna Lista 10 najčešće pozajmljivanih naslova u javnim bibliotekama Srbije u 2017. godini.

NBS više od 40 godina vodi evidenciju najčešće pozajmljivanih knjiga domaćih autora u mreži biblioteka, a do 2016. godine dodeljivala je i nagradu za najbolju među najčitanijima, što se najčešće poklapalo.

Prošle godine ta nagrada nije dodeljena, što je izazvalo burne reakcije u javnosti.

Najčitanija knjiga u 2016. godini bio je roman “Islednik” nagrađivanog pisca Dragana Velikića, koji je tim povodom izjavio da ga pre svega uznemirava način na koji je nagrada ukinuta - par dana uoči uručenja i bez suvislog objašnjenja. Velikić nije prisustvovao obeležavanju Dana NBS, čiji je program prvobitno uključivao i razgovor sa njim na temu “Najčitanija knjiga u 2016. godini”.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.