• Search form

14.07.2017 | 13:33

Strumička ulica Borisa Burića

Strumička ulica Borisa Burića

Izložba “Strumička ulica” Borisa Burića, fotografski projekat započet 2012. godine, biće otvorena 18. jula u Galeriji Doma omladine Beograda, a posvećena je ulici u prigradskom naselju Lekino brdo koje je karakteristično po zanimljivom arhitektonskom spoju starih kuća, socijalističkih građevina i modernih zdanja.

Taj kraj je Burića posebno zainteresovao kao mikrookruženje ljudi koji ga naseljavaju. Kolekcija fotografija, video zapisa/portreta stanovnika te ulice u Beogradu je započeta spontano dok je prikupljao i beležio dešavanja na toj lokaciji.

Potreba za dokumentovanjem svakodnevnice je počela kada je upoznao “lokalce” koji su mu izgledom i njihovim pričama privukli pažnju. Ubrzo je ulica postala podijum za predstavu u kojoj je većina želela da učestvuje. Vremenom je dokumentovao njihove kretnje, a neretko bio pozivan i u njihove domove u kojima je dobijao sve više informacija i materijala za formiranje narativa o Strumičkoj.

Ulogu glavnog lika preuzeo je deda Žika, odnosno Žilijen, vrsni poznavalac svega vidljivog i nevidljivog iz i oko Strumičke ulice. On predstavlja jednu sveprisutnu pojavu raznih krajeva najrazličitijih gradova.

Život Strumičke ulice Burić će predstaviti publici kroz seriju fotografija, instalacija i objekata, a kako sam kaže: “Strumička je na svakom ćošku, nema granice, prisutna je svugde”.

“Strumička, dakle, ne označava konkretnu lokaciju/geografski toponim, već pre svega postaje sinonim za jednu mikro zajednicu, ambijent i atmosferu. Sećam se kada sam se pojavio na Lekinom brdu i upoznao Žilijena na raskrsnici Tetovske i Kruševačke, pitao sam ga gde je Strumička ulica, a on mi je odgovorio: ‘Sinko, svaka ulica je Strumička kad te opali sunce’”, naveo je Burić.

Prema navodima Burića, fotografski medij je polazište, osnovno sredstvo kojim beleži, pravi skice, dokumentuje svoja istraživanja različitih fenomena i situacija.

“Teme koje mi privlače pažnju nisu one najočiglednije, već težim da akcentujem viđenje intimno doživljene stvarnosti, neobične kontradiktornosti i jake kontraste tih manje viđlivih pojava. U centru interesovanja su pretežno ljudi, njihovo ponašanje i često apsurdne situacije u kojima se nalaze naspram svoje okoline”, naveo je Burić o svom radu.

Burić (1981) živi i radi u Beogradu, gde je 2005. završio Visoku školu likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija.

Fotografijom se bavi od 2007. godine, a pored realizacije ličnih projekata, sarađivao je sa raznim drugim umetnicima (Fokus Grupa, Ivana Ivković, Lidija Delić, Svetlana Radenković, Ana Margarida Menazes, Fayen d'Evie & Katie West..) i galerijama (Remont, Muzej savremene umetnosti Beograda, U10, Ostavinska galerija, Kulturni centar Beograda, Dom omladine Beograda...).

U januaru 2016. učestvovao je u rezidencionalnom boravku “Multimadeira” u Portugalu, gde je u saradnji sa umetnicom Anom Margaridom Menezes radio na projektu “Hidden”. Seriju fotografija nastalih tokom boravka u ribarskom selu Canical na portugalskom ostrvu Madeira predstavio je nedavno na istoimenoj izložbi u Galeriji Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu. Ranije ove godine privukao je pažnju i izložbom “Bad Examples” u Ostavinskoj galeriji KC Magacin u Kraljevića Marka u Beogradu.

Izložba “Strumička ulica” u Galeriji DOB-a biće otvorena do 6. avgusta.

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.