• Search form

19.12.2017 | 01:35

Svet imaginacije Veljka Despotovića u Kinoteci

Svet imaginacije Veljka Despotovića u Kinoteci

Retrospektivna izložba “Veljko Despotović: Stvarni svetovi imaginacije” otvorena je 18. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci, uz razgovor  sa rediteljima i kolegama tog istaknutog srpskog i jugoslovenskog scenografa.

Jugoslovenska kinoteka, kako je podsetio direktor Jugoslav Pantelić, preuzela je legat Veljka Despotovića (1931-2013) od njegove supruge Gine, koja je u međuvremenu takođe preminula.

“Želim da se ovom prilikom prisetimo te vedre žene i prave gospođe, koja je svoj život posvetila čoveku u čiji je rad verovala. A imala je u šta da veruje”, rekao je Pantelić na otvaranju izložbe i dodao da će postavka imati i nastavke, jer je delo Despotovića toliko da ga nije moguće predstaviti na samo jednoj.

Izložba obuhvata Despotovićeve crteže, skice, beleške, scenografske razrade, planove, fotografije, kao i lične predmete, knjige, nagrade…

“Pred vama je stvaralaštvo čoveka koji je bio aktivni učesnik zlatnog perioda domaće kinematografije”, naglasio je Pantelić, koji je sa mikrofonom prošetao između posetilaca, a prvi sagovornik mu je bio reditelj Slobodan Šijan.

Prisetivši se biranja lokacije za film “Ko to tamo peva”, Šijan je rekao da je to bio dugotrajan proces i istakao Despotovićevu ulogu u njemu.

“Veljko me je vodio na mnoge lokacije, počev od sela u brdima kod Ivanjice. Imao je fasciklu sa mnoštvom fotografija, sekao je i slike iz novina i sve mi pokazivao. Tražio sam pejzaž kao iz vesterna, neke talasaste žute trave. Kada me je odveo u Deliblatsku peščaru - to je bilo to. On je bio čovek koji apsolutno kapira šta tražiš. Umeo je to da ti pronađe, a i da ti napravi ispred kamere to što hoćeš. On mi je napravio i taj autobus, savršeno ga obojio. Sećam se kad sam pred samo snimanje zatekao njegovog saradnika čika Miladina kako četkom nanosi slojeve patine i blata”, ispričao je Šijan, čiji je film “Ko to tamo peva” na digitalno restaurisanoj kopiji imao 14. decembra specijalnu projekciju u Jugoslovenskoj kinoteci, a ponovo je na programu 20. decembra.

Šijan je dodao da filmovi koje je snimao nisu imali visoke budžete, a da scenografi više vole kad je veći budžet i kad ima puno da se gradi.

“Međutim, Veljko je pokazao majstorstvo u iznalaženju finesa koje su bitne za film. U ‘Davitelju protiv davitelja’ je relativno malim intervencijama  umeo da na tačan način učini da stvari profunkcionišu kako sam zamislio”, rekao je Šijan.

Reditelj Darko Bajić izjavio je da je celog života želeo da radi sa Despotovićem, ali da nije uspeo.

“Bili smo komšije, sretali se i razgovarali, ali on je bio čovek koji je morao da radi svakog trenutka. Išao je iz projekta u projekat i nisam mogao da ga uhvatim za neki moj film. Bio je pun priča, ali ne o sebi. Ono o njemu mogli ste da saznate iz njegovih filmova. Veljko je predstavljao nešto što je tradicija kinematografije. Sa njim je otišlo jedno veliko iskustvo. Danas su tu nove tehnologije, ali ne možete se na pravi način baviti filmom i scenografijom ako samo razmišljate o kompjuterski generisanim slikama. Veljko je bio čovek koji je uspevao da maštu kroz prave materijale pretoči u stvarnost”, istakao je Bajić.

Upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović izjavio je da se prilikom preuzimanja legata nije iznenadio koliko je sve bilo spremno i klasifikovano, s obzirom da je znao kakav je Despotović bio perfekcionista, kako u filmovima, tako i u životu.

“Sve je pripremio za Jugoslovensku kinoteku i mi smo došli na gotovo. Ali smo bili fascinirani količinom materijala. Uradio je koliko običan čovek ne bi mogao za pet života. Osim filmski i televizijski scenograf,  bio je i arhitekta, slikar i univerzitetski profesor. Jednom rečju - renesansna ličnost”, rekao je Erdeljanović.

Despotović je uradio oko 80 filmova, sa svim najznačajnijim domaćim rediteljima, kao što su Žorž Skrigin, Mića Popović, Saša Petrović, Vatroslav Mimica, Veljko Bulajić, Bora Drašković, Slobodan Šijan, Goran Marković, Predrag Golubović, Miroslav Lekić, Dejan Zečević, Uroš Stojanović, kao i sa istaknutim stranim rediteljima među kojima su bili i Džon Milijus i Sem Pekinpo.

Erdeljanović je pomenuo da je Despotović “skupljao sve, njegov stan je bio kao neka antikvarnica”.

“Bio je neverovatan entuzijasta. Dobili smo fantastične sveske i fascikle. Ako je radio, na primer, film o Drugom svetskom ratu – tu su svi tipovi aviona, sve vrste oružja, uniformi… To što je Kinoteka dobila ima enciklopedijske razmere. Neizmerno smo zahvalni na tome”, rekao je on, napominjući da su u pripremi izložbe najviše pomogle koleginice iz Arhiva Marijana Cukućan, Irina Kondić, Irina Runjevac, kao i Milja Stijović, Branislav Erdeljanović, Božidar Jovanović i Radojko Raketić.

Reditelj Goran Marković, koji je često radio sa Despotovićem, izjavio je da se teško navikao na pomisao da više neće imati takvog scenografa.

“Naša saradnja mi je bila jako važna. On je bio posebna ličnost, na neki način vrhunski umetnik, a u isto vreme  dečak koji se zabavlja. Uvek je kombinovao nešto što je jako ozbiljno sa nečim što je neozbiljno. I ta kombinacija je bila magična. Sećam se kada bismo obilazili teren, on je uvek iskakao iz kombija i pre nego što se zaustavi. Toliko je bio opsednut time da pronađe pravo mesto, da ga slika, da bude pobednik, mada se nije ni sa kim takmičio. Strašno je važno imati u ekipi čoveka koji je takav entuzijasta i koji vuče, kada dođu krize on podiže moral”, rekao je Marković.

Za slavnog scenografa Miljena Kreku Kljakovića “Veljko je bio legenda i ostao je zapamćen po velikim filmovima, velikim dekorima i scenskim prostorima koje je kreirao”.

“Despotoviću se divim, a divna stvar je i ova izložba, u čast njemu, ali i kao afirmacija za filmsku scenografiju uopšte. Hvala Kinoteci”, rekao je Kljaković.

Kinoteci je zahvalila i Despotovićeva rođaka Nina, a o radu Despotovića govorili su i scenograf Željko Antović i dekan Fakulteta dramskih umetnosti Miloš Pavlović.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.