• Search form

03.10.2017 | 22:43

Svet je lep. Vojnik D.M.

Svet je lep. Vojnik D.M.

Kulturni centar Beograda predstavlja od 5. oktobra u Podroomu, u saradnji sa Mestnom galerijom u Ljubljani, izložbu Dušana MandićaSvet je lep. Vojnik D.M.”, koja je osvrt na segment njegove rane umetničke produkcije, koja je nastala tokom služenja vojnog roka u Nišu.

Mandić je tada napravio seriju likovnih intervencija na razglednicama, krstovima i pismima. Kako sam navodi, “reč je o umetnikovoj i umetničkoj analizi društvene situacije i ideološkog aparatusa –  Jugoslovenske narodne armije. Tada se subjekat izmešta iz pozicije prividne kontrole i uticaja nad okolnostima sopstvenog života u poziciju u kojoj u uniformi predstavlja samo jedan šraf u mehanizmu državne totalitarne mašine”.

Još tokom studija, Mandić se posvetio pitanjima i problemima iz istorije savremene umetnosti i to artikulisao s jedne strane kroz slikarstvo, video i štampu, a s druge strane kroz teoretska proučavanja odnosa umetnosti, politike i ideologije. On je, kako ističe kustoskinja izložbe Mateja Podlesnik, bio prvi umetnik u Sloveniji koji je preneo umetnost grafita sa ulice u galeriju.

Kao jedan od najistaknutijih ideologa subkulturne scene u Ljubljani, posebno kada je reč o vizuelnoj umetnosti, ostavio je neizbrisiv trag 80-ih godina u okviru neo-avangardnih pokreta.

Posebno je važna njegova uloga u formiranju grupe Irwin 1983. godine; Mandić je najstariji i najiskusniji član grupe, koji ima i lični umetnički integritet (pre osnivanja grupe imao je 15 samostalnih i 35 grupnih izložbi u tadašnjoj Jugoslaviji, Italiji, Španiji, Austriji).

Rođen u Ljubljani 1954. godine, gde je 1979. godine diplomirao na odseku za slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti, Mandić je bio od 1980. do 1982. godine bio urednik Škuc galerije, a između 1983. i 1985. bio je njen ko-urednik.

Jedan je od osnivača grupe Irwin i osnivački član kolektiva NSK.

Bio je član Udruženja likovnih umetnika Slovenije i Udruženja likovnih umetnika Jugoslavije.

Izložba u galeriji Podroom KCB-a, koja nosi isti naziv kao i Mandićeva izložba 1982. godine u galeriji Škuc u Ljubljani, biće otvorena do 2. novembra, uporedo sa izložbama “Slikati nacijuIvana Grubanova u Likovnoj galeriji i “Topografija BeogradaMihaila Vasiljevića u Artgetu.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.