• Search form

04.05.2018 | 15:36

Svetski kongres IFTR u Beogradu - Pozorište i migracija

Svetski kongres IFTR u Beogradu - Pozorište i migracija

Svetski kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja (IFTR) biće održan u Beogradu od 9. do 13. jula, u organizaciji Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) i pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, a na temu pozorišta i migracija okupiće više od hiljadu profesionalaca, teoretičara i praktičara pozorišta i izvođačkih umetnosti.

Predsedavajuća Organizacionog odbora Kongresa Ivana Vujić, redovna profesorka FDU i šefica Studio-laboratorije izvođačkih umetnosti, istakla je 4. maja na konferenciji za novinare da je ITFR moćna organizacija koja je osnovana 1953. godine, danas ima 54 zemlje članice i okuplja najeminentnije stručnjake koji bitno utiču na sva zbivanja u oblasti teatra.

“Čast je i radost da Beograd bude domaćin Svetskog kongresa ITFR-a koji se održava jednom u četiri godine. To smo izborili u oštroj konkurenciji najvećih gradova sveta i najelitnijih kulturnih i obrazovnih institucija, pobedivši u finalnom glasanju grad Šangaj”, rekla je Ivana Vujić u Skupštini Beograda.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je “počastvovana pozivom da bude pokrovitelj ove izuzetno značajne manifestacije ne samo za Beograd, nego i za Republiku Srbiju”, te čestitala FDU i Ivani Vujić “što su pobedili u ovom takmičenju i doveli ovaj važan događaj u Beograd i u Srbiju”.

“Ponosna sam. To je pokazatelj sve naše inovativnosti i kreativnosti koju imamo u ovoj zemlji da ste sa realno limitiranim resursima uspeli da pobedite i mnogo veće od vas i one koji su na raspolaganju imali mnogo veće resurse i sigurno, nažalost, mnogo veću sistemsku podršku. Ako su FDU i Beograd uspeli da pobede jedan Šangaj u finalu, to govori pre svega o vašem kvalitetu”, rekla je premijerka.

“Za mene ovo u potpunosti ide rame uz rame sa onim što se Vlada Republike Srbije trudi da uradi na poboljšanju celokupnog ambijenta u zemlji, pa tako na kraju krajeva i u prilog ekonomiji i boljem životnom standardu građana. Mislim da nikada nije bilo, a posebno ne u 21. veku, uspešnog društva, a da ono nije bazirano na kulturi, na obrazovanju, na nauci i na kreativnosti”, rekla je Ana Brnabić i zahvalila organizatorima na pomoći da društvo dalje napreduje upravo kroz takve projekte.

Ana Brnabić je istakla da je to i “značajan vid kulturne diplomatije”, koju je Srbija, kako je dodala, “negde ispustila iz vida”.

“Toga treba da se setimo zato što imamo ovakve ljude u našoj zemlji. To je ona meka moć koju sve pametne države koriste, a koju smo mi zaboravili da koristimo. Nadam se da će moje pokroviteljstvo kao predsednice Vlade dati jasan signal kojim putem mi odavde idemo i šta su prioriteti ove Vlade”, rekla je premijerka.

Ana Brnabić je zahvalila organizatorima i na međuresornoj saradnji sa Kongresnim biroom Srbije koji je, kako je navela, takođe “jedna od uspešnih institucija i organizacija koje uspešno rade sa jako limitiranim resursima, a ova saradnja je dobar putokaz”.

Čestitajući FDU na 70 godina rada, Ana Brnabić je rekla da je ponosna što je predsednica Vlade “u zemlji koja ima ovakav fakultet”. Dodala je da može da garantuje FDU ličnu podršku u onome što radi.

Tema Kongresa ITFR-a je “Pozorište i migracija – pozorište, nacija i identitet između migracija i nekretanja”.

Ivana Vujić je najavila čak 890 predavanja, uglavnom performativnih, kao i 11 živih izvođenja pozorišnih i plesnih predstava i performansa iz Indije, Meksika, Španije.

“Biće to jedan svetski šoukejs, a Beograd će odgovoriti svojim šoukejsom sa nekoliko domaćih predstava”, rekla je ona navodeći “Rodoljupce” Narodnog pozorišta, plesnu predstavu “Magbet” Bitef teatra i druge.

Glavni, grupni i studentski paneli razmatraće kako su pozorište, izvođačke umetnosti i performans odgovorili na pitanja egzila, raseljavanja, ali i Drugosti, kroz istoriju i danas, kako se proces migracije oblikovao i preoblikovao u brojnim političkim, društvenim, kulturnim i umetničkim delima. Predavači i učesnici će iz različitih uglova sagledati ovu temu, a pitanja se kreću od intermedijalnosti u pozorištu do političkog performansa, od kulture levice, inkluzije, kritičkog mišljenja do izvođačkih izraza.

Na Kongresu će učestvovati najpoznatiji svetski teoretičari i praktičari kao što su: dr Marvin Karlson i dr Džin Grejem Džons (SAD), dr Bišnuprija Dat, (Indija), dr Džanel Rajnelt (Velika Britanija), Mivon Li (Južna Koreja), Hana Korsberg (Finska), dr Pol Re (Australija), Milena Gras (Čile), dr Hajato Kosuge (Japan), Halid Amin (Maroko), dr Elejn Eston (Švedska), Viki An Kremona (Malta), dr Kristofer Balme (Nemačka), dr Stiven Vilmer (Irska), dr Boris Dausa Pastor (Španija) ...

Učesnici Kongresa govoriće i diskutovati na temu migracija i ne-kretanja, što predstavlja koristan i snažan impuls promenama u kritičkom i kreativnom mišljenju, kao i umetničkom stvaranju.

“Nekretanje je situacija koja nama ne pogoduje. Beograd mora stalno da se kreće. Beograd je i poznat kao grad koji se kreće, mrda, živi”, istakla je Ivana Vujić, dodajući da je u skladu sa temom kretanja izabrano 80 volontera iz inostranstva i više gradova u Srbiji.

Važni segmenti Kongresa biće i Forum mladih pozorišnih istraživača, radionice, predstavljanje najnovijih svetskih izdavača iz oblasti pozorišta i izvođačkih umetnosti, kojima će se pridružiti i domaći izdavači.

Dekan FDU Miloš Pavlović istakao je da je ta visokoškolska ustanova ponosna na svoju tradiciju dugu 70 godina, a da će joj organizovanje ovog izuzetno značajnog skupa najvažnijih pozorišnih istraživača dati dalji podsticaj u radu.

“FDU se bavi i umetničkim i teorijskim radom. Ponosni smo na naše profesore. Želimo da čujemo šta imaju da kažu inostrani stručnjaci, ali i da stvorimo kontakte. Umrežavanje sa srodnim institucijama u svetu je politika celog Univerziteta umetnosti, na čelu sa rektorom Zoranom Erićem”, rekao je Pavlović.

Kako je dodao, to je i šansa za profesore i studente da stvaraju veze i moguće zajedničke projekte koji mogu da konkurušu na evropskim fondovima.

Organizacioni odbor Kongresa čine, uz predsednicu Ivanu Vujić, rektor Univerziteta umetnosti mr Zoran Erić, dekan FDU Miloš Pavlović, red. prof. Milena Dragićević Šešić i red. prof. Ivan Medenica.

Medenica, koji je i umetnički direktor Bitefa, podsetio je da taj festival svoje izvođačke programe podržava i teorijskim raspravama, tako da su mnogi profesori sa liste učesnika Kongresa ITFR-a već bili na tribinama i drugim skupovima u okviru Bitefa.

Organizacioni tim Kongresa u Beogradu čine studenti doktorskih studija FDU, asistenti, docenti FDU, magistri FMU, docenti FLU, kao i stručni saradnici Univerziteta umetnosti.

Na pitanje o budžetu projekta Ivana Vujić je zahvalila predsednici Vlade Ani Brnabić “koja je uticala na Ministarstvo kulture”.

“Od Ministarstva smo dobili pet miliona dinara, od Grada Beograda dva miliona i od Ministarstva prosvete 300.000 dinara. Ostalo su naši kontakti, veze, prijateljstva. To je ogroman posao. Projekat je krenuo još u avgustu 2016. godine”, rekla je Ivana Vujić i pročitala pesmu koju je sastavila od reči iz naslova nekih od predavanja koja će biti održana na Kongresu.

(SEEcult.org) 

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.