• Search form

25.12.2018 | 16:17

Tanja Šljivar direktorka Drame Narodnog pozorišta

Tanja Šljivar direktorka Drame Narodnog pozorišta

Nova direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu je mlada dramska spisateljica Tanja Šljivar, koja na to mesto dolazi posle smene Željka Hubača protekle jeseni, koja je bila povod za višenedeljni protest glumaca i dovela do odlaska upravnika Dejana Savića.

V.d. upravnika Narodnog pozorišta Ivana Vujić predstavila je Tanju Šljivar 25. decembra na tradicionalnoj novogodišnjoj, a svojoj prvoj konferenciji za novinare od kada je na čelu te kuće, koju je održala sa ostalim saradnicima – direktorkom Opere Jasminom Trumbetaš Petrović, v.d. direktorom Baleta Konstantinom Kostjukovim i direktorom Muzeja NP Draganom Stevovićem.

“Kada sam pre 30 dana došla u Narodno pozorište, situacija je bila da nema direktora Drame. Odlučila sam se za Tanju Šljivar koja je bila student generacije na Fakutetu dramskih umetnosti. Ja sam joj predavala i mogu da kažem da je bila izvanredna u svakoj oblasti delovanja”, rekla je Ivana Vujić, pominjući nagrađivane komade Tanje Šljivar “Pošto pašteta?”, “Režim ljubavi” i druge koji su izvođeni u Srbiji i inostranstvu, najviše u Nemačkoj.

Ističući pregalaštvo Tanje Šljivar, intelektualnu radoznalost i dobre kontakte sa Evropom, Ivana Vujić je izjavila da je sa ponosom izabrala veoma obrazovanu i veoma darovitu mladu ženu. “Smatram da je naša osnovna dužnost da mladim ljudima damo prostor za rad i stvaranje, da ne idu drugde nego da svoj rad i dar upregnu ovde, da naše kuće zablistaju”, rekla je Ivana Vujić.

Tanja Šljivar je zahvalila na poverenju koje za nju znači čast i odgovornost, “naročito u odnosu na prethodna dešavanja”.

“Ivana Vujić ističe podršku mladima, ali ona je tek druga žena upravnica NP tako da je ovde bitan i rodni aspekt”, rekla je Tanja Šljivar, dodajući da je njeno imenovanje i deo talasa u kojem su i Dimitrije Kokanov u Ateljeu 212 i Minja Bogavac u Šabačkom pozorištu.

Drama NP izvešće, kako je ranije i planirano, “Nečistu krvBore Stankovića i ŠekspirovSan letnje noći”, a novi naslovi još nisu precizirani.

Tanja Šljivar je primetila da Narodno pozorište, kao nacionalni teatar, ima svoje zadatke u pogledu repertoara, a ona bi volela da postane i model po dobrom funkcionisanju. “Ne mislim samo na materijalne uslove, nego na to da se modeli komunikacije u kući menjaju i da se insistira na samoobrazovanju svakog člana ansambla”, rekla je ona.

Mala scena, kako je dodala, biće posvećena preispitivanju kanona i otkrivanju novog, ali i nečeg već postojećeg, a zanemarenog, kao što je delo spisateljice Biljane Jovanović.

Na pitanje novinara upućeno Tanji Šljivar da li je bila u kontaktu sa glumcima koji su tražili povratak smenjenog direktora Drame Željka Hubača, odgovorila je Ivana Vujić, rekavši da je ona “obavila razgovore sa većinom koja je to želela”. “U najprijateljskijem i najkolegijalnijem razgovoru predstavila sam im planove i bili su zadovoljni”, rekla je Ivana Vujić.

Tanja Šljivar je dodala da Hubač ostaje zaposlen na mestu dramaturga NP i “biće deo tima kao umetnički savetnik i praktičar”.

Kao vrednosti za koje će se boriti, Ivana Vujić je navela poštovanje, ljudskost, rad, disciplinu i odlučnost.

“Budućnost NP zavisi od nas samih. Ovo su veliki ansambli, od našeg rada zavisi da li će nam biti bolje ili gore”, rekla je ona, dodajući da zahvaljuje svojim prethodnicima na njihovom radu i rezultatima.

Kao novi projekat, Ivana Vujić je najavila razvoj publike, čime će se baviti grupa mladih reditelja i dramaturga – Ana Konstantinović, Ana Popović, Tea Puharić, Tijana Grumić i drugi, a poseban akcenat biće na tinejdžerima.

“U NP se karte dobro prodaju, to nije problem. Ali moramo da se pitamo ko je naša publika, ko će ovde dolaziti u narednih 50 godina”, kazala je Ivana Vujić, koja je na pitanje o konkursu za novog upravnika rekla da je ovih dana NP dobilo nov Upravni odbor i da će sve biti po zakonu, korak po korak...

Pored linije podrške mladima, kao važan aspekt rada istaknuto je nastojanje da se NP pozicionira na evropskoj sceni, da sklopi ugovore sa nacionalnim teatrima u Londonu i Parizu koji mu odgovaraju po profilu, a nastaviće i saradnju sa nacionalnim teatrima u Budimpešti i u regionu. U planu je i pozicioniranje na svetskim festivalima, dovođenje gostujućih reditelja...

Već u februaru dolazi dramaturg Emanuel Šiper iz grupe Rimini Protokol koji će držati radionice sa glumcima, kao i u okviru projekta za razvoj publike, rekla je Ivana Vujić, ističući značaj usavršavanja, ličnog razvoja i sticanja novih znanja za svakog člana ansambla Drame, Opere i Baleta.

Ivana Vujić rekla je i da želi da osnuje Fondaciju NP kako bi se kroz integraciju privatnog i državnog preduzetništva osnažili fondovi nacionalnog teatra.

U planu je i radionica na Donjem Dorćolu, u početku kao ambijentalna scena, a kasnije i kao i treća scena NP, rekla je Ivana Vujić.

Prema njenim rečima, to se ne kosi sa inicijativom prethodnog upravnika Dejana Savića, koga je nazvala dragim kolegom, da se gradi nova zgrada Opere preko puta Narodnog pozorišta. Dodala je da je to svakako potrebno velikom gradu kao što je Beograd.

Napominjući da NP ima 637 zaposlenih, a sa honorarcima “oko 1.500 ljudi” koji su “u stalnom kretanju”, Ivana Vujić je rekla za tu kuću da je “velika umetnička fabrika”, podsećajući na premijere sva tri ansambla u proteklih godinu dana, učešća na festivalima, saradnju sa inostranim umetnicima u Operi, izložbe u Muzeju NP i druge programe.

Ivana Vujić naglasila je i da su njena vrata svima otvorena za razgovor i da će saslušati sve ideje i primedbe.

Direktorka Opere Jasmina Trumbetaš Petrović najavila je za mart premijeru “KoštanePetra Konjovića, u režiji Juga Radivojevića.

Ideja je da se vrate dečje opere i matinei, a da se u narednoj sezoni radi opera “Manon Lesko”, rekla je Jasmina Trumbetaš Petrović, koja je  prepričala i prvi sastanak sa novom upravnicom, koja joj je poklonila ružu.

“NP dobija čoveka koji poštuje umetnika, jaku ženu koja će nas braniti. Tražiće disciplinu, rad i kreaciju. To mi je dalo nadu da će naša kuća procvetati”, rekla je ona.

Konstantin Kostjukov je izrazio zadovoljstvo što je ovih dana primljeno pet igrača i zahvalio za to Ivani Vujić.

“Čim je došla prepoznala je naš najveći problem u ansamblu Baleta, a to je kadrovska politika. Ja se godinama borim, neki članovi su već godinama bili solisti, a još uvek honorarci. Upravnica je odmah krenula u borbu i u kontakte sa Vladom. Primili smo petoro mladih i nastavićemo sa tom akcijom. Balet je prvenstveno umetnost mladih”, rekao je Kostjukov.

Ansambl Baleta čeka veliki projekat – “Labudovo jezero”, četvrta verzija u Narodnom pozorištu, za koju će kostime i dekor raditi čuveni Renato Balestra. Kostjukov je rekao da projekat već ima ođeka u italijanskim medijima i da je cilj da se promoviše naš balet van granica zemlje.

Direktor Muzeja NP Dragan Stevović najavio je plan izložbi za narednu godinu povodom 200 godina srpskog pozorišta i desetogodišnjice smrti prvaka Baleta Radomora Vučića, učešće u Noći muzeja, kao i promenu prve postavke...

Stevović je rekao da je Muzej NP ove godine organizovano posetilo 1.500 turista sa kruzera i da je za iduću godinu već najavljena 101 grupa.

*Foto: NP

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom