• Search form

06.10.2016 | 23:03

Telesno i transcedentno

Telesno i transcedentno

Izložba “Soma” Milana Antića , deo njegovog doktorskog umetničkog projekta “Telesno i transcedentno”, biće otvorena 7. oktobra u Galeriji FLU u Beogradu.

Naziv izložbe izveden je od grčke reči soma (telo), ali istovremeno referira na istoimeni pojam iz futurističkog romana Oldosa Hakslija (Aldous Huksley) “Vrli novi svet” (Brave new world).

Somatizam, odnosno izražavanje emocija putem preformulisanja telesnih formi, pod konstantno naglašenom kenestezom, posledica je određene samo-kontrole, koja vodi nekoj vrsti autogenog treninga. Sa filozofskog aspekta, polazišnu tačku predstavlja Aristotelovo poimanje polariteta između završnog oblika i početnog dodira, dok se njihov nastanak i definisanje pronalazi u umu kao njihovom prapočetku. Telo kontekstovano kroz biologizam, direktno uspostavlja analogiju između datog organizma i društva kao zatvorenog celovitog sistema, koje po Herbertu Spenseru (Spencer), inače tvorcu tog sociološkog stanovništva, reflektuje svoje biološke procese kao jedinka na složeniji sistem (društvo) odnosno skupinu istih i tako iz sfere biologije odvodi u oblast sociologije i obratno.

Intermitentni prikazi ukazuju na ličnost odnosno izdvojen sociološki uzorak kao promenljiv fenomen, a njegova prmenljivost pripisuje se konstantnoj fluktuaciji telesnih stanja. U tako postavljenom odnosu telo istovremeno biva uzročni izvor društvenih kretanja i podvrgnuti činioc diktatima kolektive svesti, naveo je Antić u svom radu.

San tumačen kao telesna manifestacija, odnosno refleks njegovog opšteg stanja po Frojdu zasigurno odgovara somatskim stimulansima koji njime upravljaju. Na taj način pokreću se pitanja sa polja metapsihologije, gde je u fokusu poimanje tela na intuitivan i imaginativan način. Astigmatični telesni događaji ne slede ustaljene šeme biologije i time grade novi metafizički smisao, ulazeći u polje svesti.

Svest predstavljena kroz telo zapravo je njegova funkcija ili unutrašnji događaj koji zavisi od određenih spoljnih događaja, dok se spoznaja tih spoljašnjih uslova vrši upravo svešću, na taj način svest istovremeno biva deo sveukupnog okruženja ali i koekstenzivana u odnosu na njega. Ona nije prikazana kao posledica, već kao subjekt koji formira relaciju između uzroka i posledice.

Milan Antić, rođen 1984. u Beogradu, diplomirao je 2010. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi red. prof Gordana Nikolića (odsek slikarstvo), a trenutno je na doktorskim studijama na FLU, pod mentorstvom prof. Dimitrija Pecića.

Učestvovao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a dobitnik je više nagrada za svoj rad.

Zaposlen je u zvanju docenta na FLU u Beogradu za užu umetničku oblast slikarstvo.

Izložba će biti otvorena u Galeriji FLU do 22. oktobra

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.