• Search form

25.04.2018 | 21:18

Terpsihora balerini Bojani Žegarac

Terpsihora balerini Bojani Žegarac

Nagradu Terpsihora za 2018. godinu, koja se dodeljuje povodom Svetskog dana igre, dobila je prvakinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Bojana Žegarac Knežević, a specijalna pohvala Terpsihora pripala je Domu kulture Gračanica.

Nagrade će biti uručene na svečanosti koju povodom Svetskog dana igre priređuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije 26. aprila u Muzeju Narodnog pozorišta.

Bojana Žegarac Knežević je, kao Nikija u baletu “Bajadera” Ludviga Minkusa, “zračila osećajnošću, a lik izvajala toplinom, strastvenošću i besprekornom tehnikom, dočaravši burnim emocijama izneverenu ljubav”, obrazložio je jednoglasnu odluku žiri u sastavu: Milica Bezmarević, baletska umetnica i pedagog klasičnog baleta (predsednik), Lidija Pavlović Rakočević, baletska umetnica i pedagog klasičnog baleta i Iva Bojović Petković, pedagog klasičnog baleta.

Bojana Žegarac je još kao učenica izazvala pažnju baletskih stručnjaka, a kao veoma mlada početnica sa uspehom je ostvarila brojne vrlo emocionalno i tehnički zahtevne role prvog faha u klasičnim, neoklasičnim baletima i delima savremenog plesnog karaktera, navelo je u saopštenju Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, koje je ustanovilo nagradu Terpsihora pre sedam godina, na inicijativu svog predsednika Aleksandra Ilića, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Specijalna pohvala Terpsihora pripala je Domu kulture Gračanica za smelu inicijativu Snežane Petrović i pokretanje Baletske škole za osnovno obrazovanje, smer klasičan balet.

Žiri je jednoglasno ocenio da je ta “pre svega humana misija - hrabra i smišljena akcija širenja ideje o decentralizaciji kulture, posebno umetnosti baleta koji je često bio nedostupan u ovim krajevima naše zemlje”.

Taj pionirski poduhvat podržali su Ministarstvo kulture i informisanja i Institut za umetničku igru iz Beograda, čiji pedagozi drže nastavu.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.