• Search form

11.09.2017 | 10:22

Tolerancija uoči Parade ponosa

Tolerancija uoči Parade ponosa

Uoči Parade ponosa u Beogradu, tradicionalno se održava Nedelja ponosa koja počinje 11. septembra otvaranjem izložbe Mirka IlićaTolerancija” na Kalemegdanskoj tvrđavi, te razgovorom o religiji i LGBT zajednici, Delikatesnim ponedeljkom i otvaranjem Queer salona u Kulturnom centru Grad.

Tokom Nedelje ponosa, biće organizovano više od 50 događaja (izložbe, koncerti, filmske projekcije, debate, konferencije, Pride Forum…), zaključno sa šetnjom od Slavije do Trga republike 17. septembra u podne.

Ilićeva izložba, koja predstavlja 29 radova najuticajnijih grafičkih dizajnera današnjice koji su se bavili temom tolerancije, predstavljena je ranije ove godine na festivalu u Mikser, a prethodno i u Ljubljani, Sarajevu i  Cetinju, a sada je priređena na Kalemegdanskoj trđavi (ulična galerija preko puta francuske ambasade), u organizaciji Hartefakta i Parade ponosa.

Prema navodima Ilića, najčešći razlozi netolerancije su pripadanje “pogrešnom” plemenu, “pogrešna” boja kože, “pogrešna” seksualna orijentacija, “pogrešna” religija...

“Tri od ova četiri ‘pogrešna’ razloga prouzrokovana su rođenjem, a to je nešto za što osoba zapravo nije odgovorna, nije uopšte u mogućnosti da kontroliše. Dakle, ne tolerišu te kakav si rođen. Dakle, bolje je da nisi rođen. Dakle bolje je da ne postojiš, bolje je da si mrtav. Zar to nije užasno? Uz to, te tri ‘pogrešne’ stvari čine maksimalno 10% naših razlika, u ostalih 90% smo isti. Želimo voleti. Želimo biti voljeni. Želimo sigurnost. Želimo posao, hranu, vodu, krov nad glavom. Želimo dug život sebi i svojoj deci. Zar to nije više razloga za toleranciju, nego netoleranciju?”, naveo je povodom izložbe Ilić, jedan od svetski najpoznatijih dizajnera iz regiona, koji od sredine 80-ih živi i radi u SAD kao ilustrator vodećih magazina i novina, između ostalog i kao umetnički direktor međunarodnog Tajm magazina, te umetnički direktor editorijala u Njujork tajmsu.

Osnivač je Mirko Ilić Corp. studio grafičkog dizajna i 3-D kompjuterske grafike, a trenutno radi kao predavač na master studijama Fakulteta vizuelnih umetnosti. Sa Stivenom Helerom bio je koautor serije Genius Moves knjiga: 100 ikona grafičkog dizajna (2001), Rukom napisan (2006) i Anatomija dizajna (2007), a sa Miltonom Glejzerom je koautor izložbe “Dizajn neslaganja: društveno i politički inspirisan grafički dizajn” (2006). Ilićevi radovi višestruko nagrađivani i nalaze se u kolekcijama prestižnih institucija kao što su muzej Smitsonijan i njujorški MoMa.

Autori izloženih plakata su: Milton Glaser (SAD), Yuko Shimizu (Japan), Steff Geissbuhler (Švajcarska), Druw Hodges (SAD), Dan Reisinger (Izrael), Marian Bantjes (Kanada), Ovidiu Hrin (Rumunija), Istvan Orosz (Mađarska), Peter Bankov (Rusija) Jianping He (Kina), Fons Hickmann (Nemačka), David Tartakover (Izrael), Sue Coe (Velika Britanija), Anette Lenz (Francuska), Tarek Atrissi (Liban), Hamza Abdelal (Jordan), Sarp Sozdinler (Turska), Felipe Taborda (Brazil), Manuel Estrada (Španija), Anur Hadžiomerspahić (BiH), Alejandro Magallanes (Meksiko), Katarzyna Zapart (Poljska), Chaz Maviyane – Davies (Zimbabve), Michel Bouvet (Francuska), Niklaus Troxler (Švajcarska), Rodrigo Sanchez (Španija), Seymour Chwast (SAD), Aleksandar Maćašev (Srbija) i Slavimir Stojanović (Srbija).

U okviru Nedelje ponosa, Ilić će 16. septembra održati i predavanje o novim simbolima mržnje u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će biti otvorena i izložba i dodeljena nagrada “Novi simboli tolerancije”.

Početak Nedelje ponosa obeležiće i otvaranje Queer salona u KC Gradu, čija je kustoskinja Ana Simona Zelenović.

Program sa satnicom se nalazi u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.