• Search form

01.06.2018 | 13:34

Tragovima Mokranjca

Tragovima Mokranjca

Hor Radio-televizije Srbije započeo je dugoočekivanu turneju u zemljama zapadne Evrope nastupom u Trstu, a nastaviće je u Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji, evocirajući turneje koje su svojevremeno održane po evropskim gradovima pod vođstvom Stevana St. Mokranjca.

Pod vođstvom maestra Bojana Suđića, članovi tog ansambla izveli su u crkvi Sv. Spiridona kompozicije Kornelija Stankovića, Stevana Hristića, Marka Tajčevića, Sergeja Rahmanjinova i Stevana St. Mokranjca.

Posebno upečatljivi bili su nastupi solista – soprana Biljane Vasiljević Mitrović, tenora Vanje Biserčića i Nikole Dorića, i baritona Aleksandra Novakovića.

Predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu Rade Milivojević i starešina Hrama Sv. Spiridona Raško Radović istakli su veliki značaj tog nastupa za promociju srpske kulture u inostranstvu, saopštio je Hor RTS-a.

Turneja nazvana “Tragovima Mokranjca" biće nastavljena nastupima u Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji, čime se evociraju i koncertne turneje Beogradskog pevačkog društva, ostvarene u mnogim evropskim gradovima krajem 19. i početkom 20. veka, pod vođstvom samog Stevana St. Mokranjca. Cilj je bio afirmacija srpske duhovne i svetovne umetničke muzike publici u Evropi.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.