• Search form

11.10.2017 | 21:43

Trokorak i 33 godine Mimarta

Trokorak i 33 godine Mimarta

Teatar Mimart premijerno će izvesti 16. oktobra u Studentskom kulturnom centru u Beogradu predstavu “Trokorak” prema konceptu Nele Antonović, čime će obeležiti i 33 godina postojanja – kao jedna od prvih alternativnih pozorišnih trupa na prostoru bivše Jugoslavije.

Predstava “Trokorak” je urađena sopstvenim sredstvima i umetničkim kapacitetima Mimarta, sa željom da, bez obzira što nije finansijski podržan, obeleži datum kada se prvi put okupio sa ciljem da donese beogradskoj alternativnoj sceni nov pogled na istraživački rad u pozorištu.

“U tri koraka kroz snove stižemo u prostor budućnosti. Preplitanje snova donosi umrežavanje misli na vreme kada je Teatar Mimart pre 33 godine počeo sa alternativnim pozorištem 16.10.1984. godine u Studentskom kulturnom centru Beograda, preko plesnog, fizičkog i ritualnog teatra, do današnjeg oblika interdisciplinarnog”, navela je Nela Antonović povodom nove interdisciplinarne predstave.

Snovi i snoviđenja ostali su u fokusu rada tog nezavisnog pozorišta koje već više od tri decenije omogućava metodom Mimart svim učesnicima participiraju, istražujući zajedno fenomene života i društva.

“Performeri Mimarta i saradnici povešće publiku na uzbudljivo putovanje kroz… Verujemo u scenu kao mogući prostor pozitivnih uticaja i kulturnih promena ukusa publike prema savremenom umetničkom izrazu, za dobrobit kulture celokupnog društva”, navela je Nela Antonović.

U predstavi “Trokorak” učestvuju akteri - umetnici: Katarina Orlandić, Nikola Vranić, Katarina Bućić, Marko Nektan, Rade Obradović, Nina Petrov, Teodora Sarić, Lidija Antonović, Olivera Milojević, Kristina Sarić, Ana Bastać Dimitrijević, Galina Ralić, Saša Dobrohotov i Ivan Milenković.

Saksofon uživo izvodi Teodora Sarić, koja je i izabrala muziku, dizajn scene osmislila je Lidija Antonović, a kostim Anđelija Marković.

Kao volonteri su učestvovali Vanja Sokić i Sara Mitrović, učenici Brodarske škole.

Teatar Mimart realizovao je u protekle 33 godine više od 50 predstava i nekoliko stotina performansa. Protekle tri godine bio je i jedan od partnera velikog evropskog projekta The Complete Freedom of Truth (TCFT), podržanog od programa Erasmus+ sa ciljem da se formira internacionalna mreža mladih u oblasti kulture i umetnosti.

*Intervju sa Nelom Antonović, rađen povodom 30 godina Mimarta, pročitajte OVDE

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.