• Search form

25.04.2011 | 22:16

U čast zaštitnika filma

Njujorški Arhiv antologijskog filma (AFA) obeležiće 40-godišnjicu 27. aprila, a zvezde svečanosti biće dobitnici nagrada za prezervaciju filma za 2010. godinu, među kojima je i svestrani autor i profesor Vlada Petrić iz Srbije, osnivač i prvi direktor Filmskog arhiva Univerziteta Harvard.

U čast zaštitnika filma

Njujorški Arhiv antologijskog filma (AFA) obeležiće 40-godišnjicu 27. aprila, a zvezde svečanosti biće dobitnici nagrada za prezervaciju filma za 2010. godinu, među kojima je i svestrani autor i profesor Vlada Petrić iz Srbije, osnivač i prvi direktor Filmskog arhiva Univerziteta Harvard.

U čast Petrića, na svečanosti će nastupiti i Marina Abramović, jedna od najvećih zvezda savremene umetničke scene, koja je takođe poreklom iz Srbije, a najavljeni su i Harmoni Korin (Harmony Korine), kao i Ričard Baron (Richard Barone), Olaf Arnalds (Ólöf Arnalds) i Transdžendered Džizus (Trangendered Jesus), koji će održati koncert.

Domaćin večeri biće filmski autor Jonas Mekas, a najavljeni su i Endrju Saris (Andrew Sarris), Lola Šnabel (Schnabel), Stjuart Libman (Stuart Liebman)...

Svečanost AFA biće održana u City Winery na Menhetnu, a zvezde večeri, osim Petrića, biće i ostali dobitnici nagrada - filmski autor Albert Mejsls (Albert Maysles), nagrađen za dokumentovanje pet projekata umetničkog para Kristo (Christo) i pokojne Žan-Klod (Jeanne-Claude), zatim filmski teoretičar Toni Pipolo (Tony), Tehnikolor (Technicolor) i Kongresna biblioteka, nagrađena za osnivanje Nacionalnog filmskog registra.

Petrić je od sredine 70-ih autor niza filmova i knjiga koje slave film, a njegovim imenom nazvan je i Studio za digitalne medije Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Dobitnik je i nagrade za životno delo Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, na kojem je ranije nagrađen za scenario, za dokumentarni zapis “Zid uspomena”.

Svestranost Petrića, koji je rođen 1928. godine u Prnjavoru, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu i Akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost u Beogradu, ogleda se i u pozorištu i televiziji.

Petrić je 1969. pozvan u Muzej moderne umetnosti u Njujorku da učestvuje u klasifikaciji novoprispele kolekcije sovjetskih nemih filmova, a tada je primljen i na tek osnovano Odeljenje za izučavanje filma na Univerzitetu u Njujorku. Doktorsku disertaciju o međusobnim uticajima sovjetskog i američkog nemog filma odbranio je 1973. godine. Posle doktorata - prvog te vrste u SAD, pozvan je da predaje istoriju i teoriju filma na Harvardu, gde je 1979. osnovao filmski Arhiv i postao njegov prvi direktor.

I nakon penzionisanja, nastavio je da održava predavanja, učestvuje na stručnim konferencijama i da režira eksperimentalne filmove i video eseje.

Njegova filmografija obuhvata eksperimentalni film “Kobna žeđ” (1956), u korežiji sa Ljubom Radičevićem, u kojem je čuveni Ljuba Tadić ostvario prvu filmsku ulogu, zatim “Igra svetlosti” (1981-1990), na osnovu šestominutnog filma L. Moholja Nađa, igrani film “Kavez” (1966) iz omnibusa “Vreme ljubavi”, apstraktni “Tribute to Moholy-Nagi” (1990)”…

Nagradu AFA dobio je i Albert Mejsls za dokumentovanje pet projekata umetničkog para Kristo i Žan-Klod, koji su podrazumevali umotavanje (pakovanje) zgrada i geografskih lokacija. Poslednji takav projekat - “Kapije” (The Gates), Kristo i Žan Klod realizovali su 2005. u njujorškom Central parku.

Nagrađen je i Toni Pipolo, čija je knjiga “Robert Breson: strast prema filmu” (Oksford) dobila nagradu Logos Journal Siegfried Kracauer za kritiku.

Tehnicolor je dobio nagradu za restauraciju filma “Lole Montez” Maksa Ofilsa (Max Ophüls).

AFA dodeljuje od 1992. godišnje nagrade izuzetnim pojedincima i institucijama, koje su ostvarile važan doprinos razumevanju i očuvanju filmskog nasleđa.

Počasni predsedavajući komiteta za dodelu nagrada su Piter Bogdanović (Peter Bogdanovich), Kristo, Lola Šnabel i Martin Skorseze (Scorceze).

Sajt AFA je www.anthologyfilmarchives.org

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.