• Search form

09.06.2018 | 01:37

U slavu ljubavi Beograda i filma

U slavu ljubavi Beograda i filma

Festival “7 veličanstvenih” svečano je otvoren 8. juna u Kombank dvorani uz veliki aplauz publike u punoj sali direktoru te manifestacije evropskog dugometražnog dokumentarnog filma Zoranu Popoviću i koselektoru Tue Stinu Mileru iz Danske, koji je beogradskoj publici, koja je prethodnih 13 godina punila Veliku dvoranu Sava centra, uzvratio komplimentom da je najbolja u Evropi.

Zoran Popović podsetio je na otvaranju 14. Festivala “7 veličanstvenih” da je nedaleko od renovirane Dvorane Doma sindikata – sada Kombank dvorane, pre tačno 112 godina i dva dana, 6. juna 1896. godine, “dogodila velika ljubav”. “Upoznali su se Beograd i film i od tada do danas to je velika i neprekidna ljubav”, rekao je Popović, podsetivši da je Beograd bio veliki grad – bioskop, u kojem su se dešavali fantastični trenuci filmskog uzleta.

“I ovaj bioskop je bio gotovo nestao, ali nam je nekim čudom vraćen u još lepšem izdanju. Vaš aplauz razumem i tako da smo svi bili zabrinuti da li smo izgubili prostor gde možemo da gledamo svu lepotu modernog dokumentarnog filma”, rekao je Popović povodom odlaganja Festivala “7 veličanstvenih” početkom godine, nakon što je Sava centar odlučio da prekine dotadašnju saradnju u organizaciji i uslovio nastavak komercijalnim zakupom sale.

Kao i dosad, i ove godine koselektor je Tue Stin Miler iz Danske – “pravi veliki Beograđanin” koji je, kako je rekao Popović, sam sebe nazvao Milerović.

Tue Stin Miler je rekao da je divno biti ponovo u Beogradu i istakao da i u Kopenhagenu postoji slična bioskopska sala, u čijoj loži u sličnim prilikama sedi kraljica i svi koji izađu na scenu moraju da joj se naklone. Takav naklon – za veliku hrabrost, zaslužuju i osnivači “7 veličanstvenih”, Zoran i Svetlana Popović. “Kao ubeđeni levičar odbijam ovo da prevedem”, šaljivo je odgovorio Popović.

Program 14. Festivala “7 veličanstvenih”, kako je istakao Tue Stin Miler, pažljivo je i ovoga puta sastavljen kroz dijalog na relaciji Kopenhagen – Beograd, kroz diskusiju i raspravu.

“Svaki put sam ponavljao: ‘Setite se – filmska publika u Beogradu je najbolja u Evropi’”, rekao je Tue Sten Miler.

“Vi zaslužujete nešto posebno i mi vam to dajemo”, poručio je on beogradskoj publici, koja već godinam začuđuje autore dokumentarnih filmova svojom brojnošću.

Festivalski program počeo je poljsko-nemačkim filmom “Princ i dibukElvire Nivere i Pjotra Rosolovskog, pričom o glamuroznom svetu filma, te o holivudskoj eliti u Italiji u kojoj važnu ulogu igra i neobični princ, čovek kome se dive i u čijem društvu svi uživaju, a koji u sebi nosi nezamislive tajne.

Rediteljka Elvira Nivere nije mogla da dođe u Beograd iz zdravstvenih razloga, a u audio poruci izrazila je duboko žaljenje zbog toga, jer je za nju “7 veličinastvenih” – “izvrstan festival koji kreiraju vrlo posvećeni ljudi”.

“Pjotr i ja smo veoma zahvalni selektorima što su uvrstili naš film u program”, rekla je Elvira Nivere i poželela publici uzbudljive trenutke, skrećući ujedno pažnju na ukrajinskog režisera Olega Sencova koji je u zatvoru u Rusiji, gde je počeo štrajk glađu.

“Setimo ga se u znak solidarnosti”, poručila je Elvira Nivere.

Festival “7 veličanstvenih” predstavlja do 14. juna još šest vrhunskih ostvarenja evropskog dugometražnog dokumentarizma - holandski film “Deca učiteljice KitPetre i Petera Latastera, najnovije ostvarenje Tomasa Ridelšajmera o jednom od najvećih savremenih lend-art umetnika Endiji Goldsvortiju "Naslanjanje na vetar", driljivu poetsku antiratnu priču o malima i nezaštićenima na rubu velikih događaja “Udaljeni lavež pasa”, pobednik Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) za dugometražni debitantski film, te bioskopski hit “Događaji u mestu IdreMale Grapengiser, Pera Bifrosta i Aleksandra Riniusa, te avangardno ostvarenje “San ima svoju kuću” mladog britanskog autora Skota Barlija, koje će biti prikazano 13. juna, samo dan nakon svetske premijere u Šefildu.

Na zatvaranju će biti prikazan najnoviji rad Virpi SutariPreduzetnik”.

Posle svake projekcije, kao i do sada, publika će moći da razgovara sa autorima, a gosti će držati i radionice za mlade filmske stvaraoce.

Kao gosti su najavljeni reditelji Petra i Peter Lataster (Deca učiteljice Kit), producent Štefan Tolc (Naslanjanje na vetar), reditelj Simon Lereng Vilmont (Lavež pasa u daljini), reditelji Mala Grapengiser, Per Bifrost i Aleksandar Rinius (Događaji u mestu Idre), reditelj Skot Barli (San ima svoju kuću) i kompozitorka Sana Salmenkalio (Preduzetnik).

Organizatori “7 veličanstvenih” bili su primorani početkom ove godine da odlože 14. izdanje tog festivala, jer je Sava centar odbio da potpiše ugovor o suorganizaciji i postavio neprihvatljive komercijalne uslove, pravdajući ih nezavidnom situacijom u kojoj se sam nalazi.

Festival “7 veličanstvenih” nastao je 2005. godine u saradnji Centra za vizuelne komunikacije “Kvadrat” i Sava centra, donoseći beogradskoj publici izbor sedam najboljih evropskih dugometražnih dokumentarnih filmova koji su aktuelni na vodećim festivalima širom sveta ili se uspešno prikazuju u evropskim bioskopima.

Festivalski sajt je magnificent7festival.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.