• Search form

26.12.2017 | 10:45

U slavu Svetislava Petrovića u Kinoteci

U slavu Svetislava Petrovića u Kinoteci

Jugoslovenska kinoteka zaokružuje godinu posvećenu jednoj od najvećih evropskih glumačkih zvezda srpskog porekla Svetislavu Ivanu Petroviću izložbom koja će biti otvorena 28. decembra u Uzun Mirkovoj, uz projekciju filma “Princeza korala”, romantične drame snimljene pre tačno 80 godina na Jadranu.

Petrović je u tom filmu igrao mladog avijatičara Marka Vukovića, a partnerke su mu bile još jedna zvezda sa ovih prostora Ita Rina i nemačka glumica Hilde Sesek

Tu koprodukciju Nemačke i Kraljevine Jugoslavije režirao je Viktor Janson, a Jugoslovenska kinoteka je film specijalno za ovu priliku obezbedila iz Bundes Arhiva u Berlinu.

Princeza korala

Kinoteka je i započela ovu godinu projekcijama filmova Svetislava Petrovića (1894, Budimpešta – 1962, Minhen), nepravedno zaboravljene zvezde, koja je tokom 40 godina karijere ostvarila više od stotinu uloga, uspešno prevazilazeći prelazak iz nemog u zvučni film. Snimao je u Austriji, Mađarskoj, Nemačkoj, Čehoslovačkoj, Francuskoj, Kraljevini Jugoslaviji…

Krasili su ga talenat i harizma. Visok, markantan, lepog lica i sonornog glasa, bio je idealan tumač aristokratskih likova, plemića, oficira, sveštenika i fatalnih ljubavnika koje je predstavljao sa slovenskim šarmom.

Alahov vrt

Mnoge Petrovićeve uloge vredne su pomena, među njima i one u filmovima: “Umetnička duša”, “Alahov vrt”, “Kozak i slavuj”, “Proces”, “Gospođa sa suncokretom”, “Lift za gubilište”…

Šišmiš - Die Fledermaus

U posleratnoj Jugoslaviji Petrović je ostvario samo jednu ulogu - u filmu “Dalmatinska svadba” (1953), u režiji Geze fon Bolvarija. Ta koprodukcija sa Zapadnom Nemačkom bila je jedan od prvih kolor filmova snimljenih na ovim prostorima.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.