• Search form

29.05.2018 | 23:47

U slavu Živka Nikolića

U slavu Živka Nikolića

Specijalna projekcija filma “Lepota poroka” crnogorskog reditelja i scenariste Živka Nikolića (1941-2001), digitalno restaurisanog u okviru projekta Vip Kinoteka, održana je 29. maja pod vedrim nebom u Boho baru na Kalemegdanu, a mnogobrojnoj publici obratili su se Petar Božović, Mira Banjac i drugi članovi ekipe tog izuzetnog ostvarenja. Posebno dirljivo bilo je obraćanje glumice i životne saputnice Živka Nikolića, Vesne Pećanac, koja je dugo bila odsutna iz javnosti.

“Meni je večeras ponovo svanulo. Kada je Živko otišao bilo mi je mnogo teško. Pisalo se ružno posle njegove smrti, ali večeras svima praštam. On od svoje 49. godine nije snimao. Nije hteo da opterećuje nikoga, ali ja sam znala kako je to teško preživljavao. Hvala ljudima iz Kinoteke što su pokrenuli ovaj projekat nacionalne baštine. Živko je pravio bajku od svog života i pravio je bajku na filmu. Drago mi je da će sada mlađi da nastave bajku”, rekla je Vesna Pećanac.

Snimljen 1986. godine u produkciji beogradskog “Centar filma”, film “Lepota poroka” privukao je u bioskope čak 870.000 gledalaca, a Mira Furlan je za ulogu Jaglike osvojila Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu.

To je peti film koji je digitalno restaurisan u okviru projekta Vip Kinoteka, nakon klasika “Ko to tamo peva” i “Maratonci trče počasni krugSlobodana Šijana, “Kad budem mrtav i beoŽivojina Pavlovića i “Specijalnog vaspitanjaGorana Markovića.

Jugoslav Pantelić i Petar Božović, foto: Dejan Kostić

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, pozdravljajući zvanice na specijalnoj projekciji, a posebno članove porodice Živka Nikolića, podsetio je da je pre tačno godinu dana počela saradnja sa kompanijom Vip mobile, koja je pokazala razumevanje za taj vid očuvanja kulturne baštine.

“Neobično mi je drago što je na red došla ‘Lepota poroka’, film koji može da se gleda mnogo puta i svaki put otkriva neke nove slojeve i detalje”, rekao je Pantelić, ističući da se replike iz tog ostvarenja citiraju i nakon više od 30 godina. “Duhoviti prikaz kontradiktorne stvarnosti ovog podneblja čine ovaj film jednom od najgledanijih komedija, a saradnjom Jugoslovenske kinoteke i Vipa ‘Lepota poroka’ dobija novu vrednost”, rekao je direktor Jugoslovenske kinoteke, u kojoj će premijerne projekcije digitalno restaurisane kopije tog filma biti održane za najširu javnost 30. maja.

Direktor Vipa Dejan Turk izjavio je da na početku saradnje sa Kinotekom nisu verovali da će se postići ovaj ritam, ali da ta kompanija iz meseca u mesec “živi u duhu novog filma”.

Turk je najavio da će organizovati karavan po Srbiji svakog meseca sa projekcijama digitalno restaurisanih filmova, te da će sledeća premijera digitalne verzije filma “Varljivo leto '68Gorana Paskaljevića biti u Novom Sadu.

Jugoslav Pantelić i Dejan Turk, foto: Dejan Kostić

Sećanje na snimanje filma “Lepota poroka”, koji ogoljeno predstavlja tradicionalni način života u crnogorskim brdima, kao i onaj u primorju koji je lišen svih moralnih vrednosti, evocirali su i članovi Petar Božović, Mira Banjac, Miki Krstović i Branko Babović, kao i kompozitor Zoran Simjanović.

Petar Božović je izrazio zadovoljstvo brojnošću publike na specijalnoj projekciji “Lepotu poroka”. “Kao da ponovo oživljava interes za prave vrednosti”, dodao je Božović.

Povodom svoje uloge u Nikolićevom filmu, Božović je istakao da mu se odmah svideo lik Žorža i da je ceo scenario sjajno napisan.

“Ta uloga je toliko privlačna da može da odvede i u stranputicu u smislu žanra, da se jedna komična, ali realna sudbina pretvori u karikaturu”, kazao je Božović i dodao da ga je reditelj uputio da prvo pronađe kostim. Otišao je sa kostimografkinjom Divnom Jovanović u robnu kuću “Beograđanka” i kada je obukao pravo odelo – to je bilo to, više nije bilo razgovara o liku.

Mira Banjac i Petar Božović u "Lepoti poroka"

Mira Banjac izjavila je da joj je ogromno zadovoljstvo da na ulasku u devetu deceniju ponovo doživljava radost premijere i zahvalila svima koji su doprineli novom životu bisera naše kinematografije.

Naglasila je i da je Živko Nikolić bio jedna od najznačajnijih figura domaće kinematografije, ali da mu je “ostalo dužno i srpsko i crnogorsko društvo”.

“Bila sam puno vezana za porodicu Živka Nikolića. On je upisan crvenim slovima u moju karijeru. Prvi susret bio je obeležen strahom. Kad sam pročitala scenario mislila sam da Miladu treba da igra jaka, lepa crnogorska žena. Nije mi bilo lako ući u taj milje. Dolazim pred tog sjajnog čoveka, jednog tihog čoveka, estetu, likovnjaka koji mi je diskretno predložio promenu frizure, da skrate moju negovanu kosu, a i da me malo ofarbaju. Kao profesionalac sam rekla – normalno, prihvatam. Napravili su me na crnog gavrana, ni na muško ni na žensko. Ali je vredelo, zbog Živka”, rekla je Mira Banjac.

Mira Banjac se prisetila i kako su za film anagažovani statisti za uloge naturista, dodajući da je to i danas tabu tema, ali da ona na snimanju, zahvaljujući odličnom reditelju, nije imala problema u scenama sa nagim glumcem Alenom Nurijem.

Mira-Banjac i Jugoslav Pantelić, foto: Dejan Kostić

U filmu “Lepota poroka” igrali su i Milutin Mima Karadžić, Eva Ras, Boro Stjepanović, Ines Kotman, Vesna Pećanac, Milo Miranović i drugi, a snimatelj je bio Radoslav Vladić.

Specijalne projekcije tog filma za najširu publiku biće održane 30. maja u terminima od 18 i 20.30 časova u Jugoslovenskoj kinoteci, a svi zainteresovani mogu da preuzmu ulaznice na blagajni u Uzun Mirkovoj 1. Broj mesta je ograničen, a maksimalan broj ulaznica koji može da se preuzme je dve po osobi.

*Foto na vrhu: Vesna Pećanac i Jugoslav Pantelić

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom