• Search form

29.05.2018 | 23:47

U slavu Živka Nikolića

U slavu Živka Nikolića

Specijalna projekcija filma “Lepota poroka” crnogorskog reditelja i scenariste Živka Nikolića (1941-2001), digitalno restaurisanog u okviru projekta Vip Kinoteka, održana je 29. maja pod vedrim nebom u Boho baru na Kalemegdanu, a mnogobrojnoj publici obratili su se Petar Božović, Mira Banjac i drugi članovi ekipe tog izuzetnog ostvarenja. Posebno dirljivo bilo je obraćanje glumice i životne saputnice Živka Nikolića, Vesne Pećanac, koja je dugo bila odsutna iz javnosti.

“Meni je večeras ponovo svanulo. Kada je Živko otišao bilo mi je mnogo teško. Pisalo se ružno posle njegove smrti, ali večeras svima praštam. On od svoje 49. godine nije snimao. Nije hteo da opterećuje nikoga, ali ja sam znala kako je to teško preživljavao. Hvala ljudima iz Kinoteke što su pokrenuli ovaj projekat nacionalne baštine. Živko je pravio bajku od svog života i pravio je bajku na filmu. Drago mi je da će sada mlađi da nastave bajku”, rekla je Vesna Pećanac.

Snimljen 1986. godine u produkciji beogradskog “Centar filma”, film “Lepota poroka” privukao je u bioskope čak 870.000 gledalaca, a Mira Furlan je za ulogu Jaglike osvojila Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu.

To je peti film koji je digitalno restaurisan u okviru projekta Vip Kinoteka, nakon klasika “Ko to tamo peva” i “Maratonci trče počasni krugSlobodana Šijana, “Kad budem mrtav i beoŽivojina Pavlovića i “Specijalnog vaspitanjaGorana Markovića.

Jugoslav Pantelić i Petar Božović, foto: Dejan Kostić

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, pozdravljajući zvanice na specijalnoj projekciji, a posebno članove porodice Živka Nikolića, podsetio je da je pre tačno godinu dana počela saradnja sa kompanijom Vip mobile, koja je pokazala razumevanje za taj vid očuvanja kulturne baštine.

“Neobično mi je drago što je na red došla ‘Lepota poroka’, film koji može da se gleda mnogo puta i svaki put otkriva neke nove slojeve i detalje”, rekao je Pantelić, ističući da se replike iz tog ostvarenja citiraju i nakon više od 30 godina. “Duhoviti prikaz kontradiktorne stvarnosti ovog podneblja čine ovaj film jednom od najgledanijih komedija, a saradnjom Jugoslovenske kinoteke i Vipa ‘Lepota poroka’ dobija novu vrednost”, rekao je direktor Jugoslovenske kinoteke, u kojoj će premijerne projekcije digitalno restaurisane kopije tog filma biti održane za najširu javnost 30. maja.

Direktor Vipa Dejan Turk izjavio je da na početku saradnje sa Kinotekom nisu verovali da će se postići ovaj ritam, ali da ta kompanija iz meseca u mesec “živi u duhu novog filma”.

Turk je najavio da će organizovati karavan po Srbiji svakog meseca sa projekcijama digitalno restaurisanih filmova, te da će sledeća premijera digitalne verzije filma “Varljivo leto '68Gorana Paskaljevića biti u Novom Sadu.

Jugoslav Pantelić i Dejan Turk, foto: Dejan Kostić

Sećanje na snimanje filma “Lepota poroka”, koji ogoljeno predstavlja tradicionalni način života u crnogorskim brdima, kao i onaj u primorju koji je lišen svih moralnih vrednosti, evocirali su i članovi Petar Božović, Mira Banjac, Miki Krstović i Branko Babović, kao i kompozitor Zoran Simjanović.

Petar Božović je izrazio zadovoljstvo brojnošću publike na specijalnoj projekciji “Lepotu poroka”. “Kao da ponovo oživljava interes za prave vrednosti”, dodao je Božović.

Povodom svoje uloge u Nikolićevom filmu, Božović je istakao da mu se odmah svideo lik Žorža i da je ceo scenario sjajno napisan.

“Ta uloga je toliko privlačna da može da odvede i u stranputicu u smislu žanra, da se jedna komična, ali realna sudbina pretvori u karikaturu”, kazao je Božović i dodao da ga je reditelj uputio da prvo pronađe kostim. Otišao je sa kostimografkinjom Divnom Jovanović u robnu kuću “Beograđanka” i kada je obukao pravo odelo – to je bilo to, više nije bilo razgovara o liku.

Mira Banjac i Petar Božović u "Lepoti poroka"

Mira Banjac izjavila je da joj je ogromno zadovoljstvo da na ulasku u devetu deceniju ponovo doživljava radost premijere i zahvalila svima koji su doprineli novom životu bisera naše kinematografije.

Naglasila je i da je Živko Nikolić bio jedna od najznačajnijih figura domaće kinematografije, ali da mu je “ostalo dužno i srpsko i crnogorsko društvo”.

“Bila sam puno vezana za porodicu Živka Nikolića. On je upisan crvenim slovima u moju karijeru. Prvi susret bio je obeležen strahom. Kad sam pročitala scenario mislila sam da Miladu treba da igra jaka, lepa crnogorska žena. Nije mi bilo lako ući u taj milje. Dolazim pred tog sjajnog čoveka, jednog tihog čoveka, estetu, likovnjaka koji mi je diskretno predložio promenu frizure, da skrate moju negovanu kosu, a i da me malo ofarbaju. Kao profesionalac sam rekla – normalno, prihvatam. Napravili su me na crnog gavrana, ni na muško ni na žensko. Ali je vredelo, zbog Živka”, rekla je Mira Banjac.

Mira Banjac se prisetila i kako su za film anagažovani statisti za uloge naturista, dodajući da je to i danas tabu tema, ali da ona na snimanju, zahvaljujući odličnom reditelju, nije imala problema u scenama sa nagim glumcem Alenom Nurijem.

Mira-Banjac i Jugoslav Pantelić, foto: Dejan Kostić

U filmu “Lepota poroka” igrali su i Milutin Mima Karadžić, Eva Ras, Boro Stjepanović, Ines Kotman, Vesna Pećanac, Milo Miranović i drugi, a snimatelj je bio Radoslav Vladić.

Specijalne projekcije tog filma za najširu publiku biće održane 30. maja u terminima od 18 i 20.30 časova u Jugoslovenskoj kinoteci, a svi zainteresovani mogu da preuzmu ulaznice na blagajni u Uzun Mirkovoj 1. Broj mesta je ograničen, a maksimalan broj ulaznica koji može da se preuzme je dve po osobi.

*Foto na vrhu: Vesna Pećanac i Jugoslav Pantelić

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.