• Search form

24.06.2018 | 23:23

Učiniti stvari (veoma) javnim

Učiniti stvari (veoma) javnim

Nemački umetnik Miša Kubal (Mischa Kuball), profesor na Akademiji medijskih umetnosti u Kelnu i vanredni profesor medijske umetnosti na Univerzitetu za umetnost i dizajn u Karlsrueu, održaće 25. juna u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu predavanje o najnovijem projektu public preposition, koji se sastoji od grupe radova, intervencija, projekata i performansa nastalih u razdoblju od nekoliko decenija.

Zajedničko im je to da se obraćaju javnoj sferi i implicitno propituju na kojim mestima i pod kojim okolnostima je ono što nazivamo “javnim” konstituisano, i kako “javno” može biti shvaćeno. Diskusija o public preposition u obliku Kubalovog predavanja, nazvana “Učiniti stvari (veoma) javnim”, i sama bi trebalo da bude shvaćena kao gest koji vodi ka stvaranju “javne sfere” u javnom kontekstu, saopštio je MSUB.

Rođen 1959. u Dizeldorfu, gde živi i radi, Miša Kubal je umetnik sa čijim je projektom platonovo ogledalo beogradska publika imala priliku da se upozna u Salonu MSU 2013. godine.

Kubal deluje u javnoj i institucionalnoj sferi počev od 1977. Koristi svetlost kao medijum za istraživanje arhitektonskih prostora, kao i društvenih i političkih diskursa. Javni i privatni prostor stapaju se u nerazlučivu celinu u njegovim politički motivisanim participativnim projektima koji služe kao platforma za komunikaciju između publike, umetnika, samog rada i javnog prostora.

Kubal je 2015. postao član Akademije nauka i umetnosti Severne Rajne-Vestfalije sa sedištem u Dizeldorfu, a 2016. dobio je nagradu German Light Award.

Predavanje Kubala u MSUB-u, koje počinje u 18 sati, organizovano je u saradnji sa Gete institutom u Beogradu.

*Foto: Miša Kubal, Leverkusen-transfer, 2017, instalacija
Muzej Zamak Morsbrojh/Trg Fridriha Eberta ispred gradske Skupštine u Leverkuzenu

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.