• Search form

29.03.2018 | 00:18

ULUS: Počasno članstvo Dragice Nikolić kao znak zahvalnosti

ULUS: Počasno članstvo Dragice Nikolić kao znak zahvalnosti

Upravni odbor Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) oglasio se povodom burnih reakcija na predlog da supruga bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Dragica Nikolić, dobije status počasnog člana, navodeći da je to u skladu sa Statutom.

Povodom, kako je naveo, “neverovatno (blago rečeno)” burnih reagovanja javnosti na vest o predlogu za dodelu počasnog članstva ULUS-a Dragici Nikolić, UO ULUS-a saopštio je da je to udruženje skoro od samog osnivanja 1919. godine ustanovilo formu počasnog članstva kao izraz zahvalnosti pojedincima ili grupama koji su svojim delovanjem doprinosili radu, promovisanju, ali i opstanku ULUS-a.

“Sama ‘titula’ ne nosi nikakve posebne privilegije niti podrazumeva redovno članstvo u ULUS-u (procedura dodeljivanja počasnog članstva određena je članom 12. sada važećeg Statuta)”, naveo je UO ULUS-a u saopštenju.

“Nabrajanjem ranijih ličnosti kojima se ULUS na ovaj način zahvalio, ne bi pomoglo jer možda ni ta imena ne bi bila javnosti po volji. Gde behu te burne reakcije javnosti kada su naši izložbeni prostori bili u mraku? Kako ‘javnost’ u takvim situacijama ne dade ULUS-u podršku, apel, raspravu... Likovna umetnost živi od svetla i ULUS svakog meseca mora da je obezbedi – SAM. S toga, pomoć pojedinaca i grupa je dobro došla”, naveo je UO ULUS-a, napominjući da su sredstva koja ulaze, odnosno izlaze sa računa tog udruženja “u potpunosti prikazana u završnim računima i kao javni dokument dostupna na uvid”.

ULUS je podsetio i da UP “Cvijeta Zuzorić” podignut 1928. godine donacijama i prilozima pojedinaca i grupa.

Povodom prvog Bijenala savremene crkvene umetnosti u “Cvijeti”, na kojem je izložen i jedan mozaik Dragice Nikolić, ULUS je naveo da se o toj izložbi, kao i o svakoj drugoj javnoj manifestaciji, može diskutovati pro et contra.

“Tu mislimo i na izgled plakata i kataloga, o kome je odlučivao žiri izložbe”, naveo je UO ULUS-a, napominjući da pravo konkurisanja na sve izložbe tog udruženja, osim Jesenje izložbe, imaju svi zainteresovani punoletni  pojedinci.

“I na kraju, lepota ali i ono drugo, nalazi se pre svega u oku ‘posmatrača’”, naveo je UO ULUS-a.

UO ULUS-a, istovremeno, saopštio je da je malo reći da izražava nezadovoljstvo načinom rada komisije gradskog Sekretarijata za kulturu Beograda i raspodelom ovogodišnjih sredstava na osnovu Konkursa za (su)finansiranje projekata.

“U godini kada Umetnički paviljon ‘Cvijeta Zuzorić’ slavi veoma značajan jubilej - 90 godina postojanja, kao i sledeće godine 100 godina postojanja ULUS-a, komisija je odlučila da sve ULUS-ove programe (40 izložbi godišnje, kojim naša dva izložbena prostora žive i 99 godina doprinose kulturnoj panorami Srbije i Beograda) ‘nagradi’ sa 380.000,00 dinara?! Istovremeno, neuporedivo više sredstava je dato novoformiranim udruženjima građana i sličnim organizacijama, koje niti imaju niti će imati ovakvu vrstu kontinuiteta i značaja koju ULUS ima”, naveo je UO ULUS-a.

UO ULUS-a je istakao i da je veliki broj izložbi, prezentovanih u prostorima tog udruženja, dobijao značajne nagrade, kao što je “Politikina”, ali i Velika nagrada Grada Beograda.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.