• Search form

03.06.2018 | 18:36

Umesto Alađozovskog, novi makedonski ministar kulture Asaf Ademi

Umesto Alađozovskog, novi makedonski ministar kulture Asaf Ademi

Makedonija je dobila novog ministra kulture – Asafa Ademija iz Pokreta Besa, koji je zamenio na tom mestu Roberta Alađozovskog, u okviru rekonstrukcije makedonske vlade i proširenja vladajuće koalicije koja se suočava ovih dana sa masovnim protestima opozicije na čelu sa VMRO-DPMNE.

Ademi je jedan od četiri nova ministra, čiji je izbor potvrđen u parlamentu 1. juna, na predlog premijera Zorana Zaeva koji je rekonstrukciju Vlade, prema navodima lokalnih medija, obrazložio potrebom velikih promena i neophodnošću jačanja parlamentarne većine.

Ademi je po obrazovanju građevinski inženjer, a bio je ambasador u Danskoj od 2009. do 2013. godine i kandidat za gradonačelnika Gostivara na predlog Pokreta Besa. U opštinskoj vlasti Gostivara radio je od 2003. do 2009. godine kao rukovodilac sektora za urbanizam i zaštitu životne sredine, te za lokalni ekonomski razvoj, Do izbora za ministra kulture bio je direktor kancelarije danske kompanije INSCALE Global u Skoplju. Kako je navedeno u njegovoj biografiji, govori albanski i makedonski jezik, a odlično vlada i engleskim, turskim i srpsko-hrvatskim, te ima osnovno znanje danskog.

Ademi je izabran za novog ministra kulture uprkos protestima dela kulturne scene i onlajn peticiji koju je potpisalo više od 1.200 ljudi, protiveći se partijskom vođenju kulture i političkoj trgovini preko kulture.

Dosadašnji ministar Robert Alađozovski bio je na čelu resora kulture godinu dana, a na to mesto došao je kao kandidat Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) čiji je lider premijer Zaev. Alađozovski je bio prvi ministar kulture u regionu koji je na tu funkciju došao nakon dugogodišnjeg rada na nezavisnoj kulturnoj sceni.

Sumirajući rad u proteklih godinu dana na čelu sa Alađozovskim, Ministarstvo kulture objavilo je taksativni izveštaj o nizu mera i aktivnosti u oblasti kulturne politike, kojima su, kako je navedeno, oslobođene institucije od partijskih i ideoloških stega nametnutih za vreme prethodne vlasti i otvorene za sve građane, započete su krupne reforme, te postignuti značajni uspesi u zaštiti jezika, kulturnog nasleđa, negovanja različitosti i razvoja međunarodne saradnje.

Pokret Besa odlučio je sredinom maja da i formalno postane deo parlamentarne većine, ali i da uđe u izvršnu vlast, a prema rečima lidera te političke organizacije Afrima Gašija, povereno upravljanje resorom kulture predstavlja za tu stranku “veliku čast i priznanje”.

(SEEcult.org)

Raša Todosijević, Paviljon Srbije, 54. Bijenale, Venecija, 2011.
Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.