• Search form

01.05.2018 | 16:37

Umrežavanje arhitektonskih scena regiona i Evrope

Umrežavanje arhitektonskih scena regiona i Evrope

Učesnici SHARE foruma arhitekture i inženjerstva, održanog prvi put u Beogradu u okviru mreže sličnih događaja u Centralnoj i Istočnoj Evropi, razmotrili su aktuelna pitanja profesije, ističući zajedničke probleme i uslove sa kojima se suočavaju u praksi.

Program beogradskog izdanja SHARE foruma, održanog 24. aprila u hotelu Metropol u organizaciji ProEvent asocijacije iz Rumunije, u saradnji sa Unijom arhitekata Srbije (UAS) i Savezom arhitekata Crne Gore, obuhvatao je dve serije prezentacija međunarodno renomiranih učesnika i seriju povezanih događaja, uz učešće profesionalaca iz 13 zemalja.

Među učesnicima su bili i britanski arhitekta Ian Ritchie, osnivač Ian Ritchie Architects, zatim Maurizio Meossi, partner u Zaha Hadid Architects, Colin Ball koji vodi nagrađivani londonski Lighting Team u okviru Building Design Partnership u Londonu, Kerem Yazgan iz Yazgan Design Architecture u Turskoj, Rainer Schmidt, osnivač Rainer Schmidt Landschaftsarchitekten u Nemačkoj, Anouk Legendre, osnivač i partner u X-TU Architectes u Francuskoj, Dean Lah, partner u slovenačkom arhitektonskom birou Enota, Angel Zahariev, osnivač A&A Architects u Bugarskoj, Habibeh Madjdabadi, osnivač i glavni arhitekta u Habibeh Madjdabadi birou u Iranu, Vlad Gaivoronschi, suosnivač rumunskog arhitektonskog biroa Andreescu & Gaivoronschi, Martin Panovski, predsednik Asocijacije arhitekata Makedonije, Sanja i Igor Grozdanić, suosnivači Studija Non-Stop u Bosni i Herzegovini, Sonja Radović, glavni arhitekta Studija Synthesis u Crnoj Gori, Vesna Cagić Milošević, predsednica Upravnog odbora Društva arhitekata Beograda, Predrag Milutinović, osnivač MAPA Architects, Marja i Petar Simović, suosnivači Studija Simović, Jelena i Goran Vojvodić, suosnivači BiroVIA, Dijana i Vladimir Anđelković, suosnivači a2arhitektura, Miroljub Stanković, partner u Kontra Studiju iz Srbije…

U okviru beogradskog SHARE foruma, u sedištu Unije arhitekata Srbije 23. aprila održan je prvi zvanični sastanak Konsultatitvnog saveta arhitekata Centralne i Istočne Evrope (CCA – CEE), nakon dva neformalna okupljanja ranije ove godine u Tirani i Bukureštu.

Predsednici asocijacija arhitekata Bugarske Borislav Ignatov, Makedonije Martin Panovski, Crne Gore Filip Aleksić, Rumunije Serban Tiganas, Srbije Milan Đurić, koji je bio i predsedavajući celog skupa, kao i predstavnik Komore za arhitekturu i poslovno planiranje iz Slovenije Dean Lah, te u ime organizatora SHARE foruma - predsednik Pro event asocijacije Florin Mindirigiu, sastali su se vođeni idejom o potrebi formiranja tela koje bi omogućilo razmenu ideja i iskustava u vezi sa određenim problemima, koji su često veoma slični u regionu, a tiču se kako same arhitektonske profesije, tako i njenih odnosa sa politikom, kulturom i nacionalnim institucijama administracije. SHARE je na taj način postao platforma za članove CCA – CEE koja im omogućava da razmotre neka od najaktuelnijih pitanja i problema sa kojima se suočavaju arhitekte u regionu, kao i da pronađu specifične i efikasne načine za njihovo rešavanje, te za unapređenje same profesije na nacionalnom, regionalnom i evropskom nivou. Prvi sastanak CCA – CEE pre svega je trebalo da im omogući da izraze svoja uverenja u formi zajedničkog manifesta.

Beograd je jedna od tri nove lokacije SHARE foruma, koji se održava, inače, i u Varšavi i Krakovu, Budimpešti, Bukureštu, Sofiji, Atini i Skoplju. U svakom od tih gradova organizatori se trude da stvore uslove za dijalog lokalnih partnera i gostiju iz regionalnog/međunarodnog konteksta, čime SHARE forum postaje odlična prilika za raspravu o zajedničkim i specifičnim pitanjima u vezi sa izgradnjom u Centralnoj i Istočnoj Evropi. U tom kontekstu je poslednje izdanje SHARE foruma u Bukureštu uspostavilo uslove za regionalno umrežavanje arhitekata koji su članovi nacionalnih komora i profesionalnih asocijacija. Iz te ideje nastao je CCA-CEE.

Deo SHARE foruma u Beogradu bio je i doprinos novom uredničkom projektu posvećenom budućnosti profesije arhitekata. Publikacija “Designing the Profile of the Future Architect”, koja se dopunjuje u svakom gradu u kojem se održava SHARE forum, kao događaj koji je prilika za razgovor o tome šta ostaje konstantno u arhitektonskoj profesiji tokom vremena i posebno u  današnjem rapidno promenljivom društvu.

Publikacija je međunarodni projekat PRO event asocijacije, AB Plus Events i Komore arhitekata Rumunije, uz doprinos učesnika svih izdanja SHARE foruma na deset lokacija na kojima će biti održan tokom 2018. Biće objavljena na kraju godine, nakon bukureštanskog izdanja SHARE foruma.

Prema navodima organizatora, SHARE forum u Beogradu bio je prekretnčka tačka za taj jednogodišnji projekat. Tokom cele konferencije – paralelno sa predavanjima i plenarnim sesijama, rađeni su intervjui sa lokalnim i međunarodnim gostima, koji predstavljaju dragocen doprinos tom izdanju.

U okviru beogradskog izdanja SHARE foruma, organizovana je i posebna konferencija za studente na Arhitektonskom fakultetu, kojima je predavanje održao Ian Ritchie.

Učesnici SHARE foruma imali su priliku i da upoznaju noćni život u Beogradu u okviru ture “Beogradske priče o modernizaciji”.

Sledeće izdanje SHARE foruma biće održano 14. maja u Krakovu.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.