• Search form

01.05.2018 | 16:37

Umrežavanje arhitektonskih scena regiona i Evrope

Umrežavanje arhitektonskih scena regiona i Evrope

Učesnici SHARE foruma arhitekture i inženjerstva, održanog prvi put u Beogradu u okviru mreže sličnih događaja u Centralnoj i Istočnoj Evropi, razmotrili su aktuelna pitanja profesije, ističući zajedničke probleme i uslove sa kojima se suočavaju u praksi.

Program beogradskog izdanja SHARE foruma, održanog 24. aprila u hotelu Metropol u organizaciji ProEvent asocijacije iz Rumunije, u saradnji sa Unijom arhitekata Srbije (UAS) i Savezom arhitekata Crne Gore, obuhvatao je dve serije prezentacija međunarodno renomiranih učesnika i seriju povezanih događaja, uz učešće profesionalaca iz 13 zemalja.

Među učesnicima su bili i britanski arhitekta Ian Ritchie, osnivač Ian Ritchie Architects, zatim Maurizio Meossi, partner u Zaha Hadid Architects, Colin Ball koji vodi nagrađivani londonski Lighting Team u okviru Building Design Partnership u Londonu, Kerem Yazgan iz Yazgan Design Architecture u Turskoj, Rainer Schmidt, osnivač Rainer Schmidt Landschaftsarchitekten u Nemačkoj, Anouk Legendre, osnivač i partner u X-TU Architectes u Francuskoj, Dean Lah, partner u slovenačkom arhitektonskom birou Enota, Angel Zahariev, osnivač A&A Architects u Bugarskoj, Habibeh Madjdabadi, osnivač i glavni arhitekta u Habibeh Madjdabadi birou u Iranu, Vlad Gaivoronschi, suosnivač rumunskog arhitektonskog biroa Andreescu & Gaivoronschi, Martin Panovski, predsednik Asocijacije arhitekata Makedonije, Sanja i Igor Grozdanić, suosnivači Studija Non-Stop u Bosni i Herzegovini, Sonja Radović, glavni arhitekta Studija Synthesis u Crnoj Gori, Vesna Cagić Milošević, predsednica Upravnog odbora Društva arhitekata Beograda, Predrag Milutinović, osnivač MAPA Architects, Marja i Petar Simović, suosnivači Studija Simović, Jelena i Goran Vojvodić, suosnivači BiroVIA, Dijana i Vladimir Anđelković, suosnivači a2arhitektura, Miroljub Stanković, partner u Kontra Studiju iz Srbije…

U okviru beogradskog SHARE foruma, u sedištu Unije arhitekata Srbije 23. aprila održan je prvi zvanični sastanak Konsultatitvnog saveta arhitekata Centralne i Istočne Evrope (CCA – CEE), nakon dva neformalna okupljanja ranije ove godine u Tirani i Bukureštu.

Predsednici asocijacija arhitekata Bugarske Borislav Ignatov, Makedonije Martin Panovski, Crne Gore Filip Aleksić, Rumunije Serban Tiganas, Srbije Milan Đurić, koji je bio i predsedavajući celog skupa, kao i predstavnik Komore za arhitekturu i poslovno planiranje iz Slovenije Dean Lah, te u ime organizatora SHARE foruma - predsednik Pro event asocijacije Florin Mindirigiu, sastali su se vođeni idejom o potrebi formiranja tela koje bi omogućilo razmenu ideja i iskustava u vezi sa određenim problemima, koji su često veoma slični u regionu, a tiču se kako same arhitektonske profesije, tako i njenih odnosa sa politikom, kulturom i nacionalnim institucijama administracije. SHARE je na taj način postao platforma za članove CCA – CEE koja im omogućava da razmotre neka od najaktuelnijih pitanja i problema sa kojima se suočavaju arhitekte u regionu, kao i da pronađu specifične i efikasne načine za njihovo rešavanje, te za unapređenje same profesije na nacionalnom, regionalnom i evropskom nivou. Prvi sastanak CCA – CEE pre svega je trebalo da im omogući da izraze svoja uverenja u formi zajedničkog manifesta.

Beograd je jedna od tri nove lokacije SHARE foruma, koji se održava, inače, i u Varšavi i Krakovu, Budimpešti, Bukureštu, Sofiji, Atini i Skoplju. U svakom od tih gradova organizatori se trude da stvore uslove za dijalog lokalnih partnera i gostiju iz regionalnog/međunarodnog konteksta, čime SHARE forum postaje odlična prilika za raspravu o zajedničkim i specifičnim pitanjima u vezi sa izgradnjom u Centralnoj i Istočnoj Evropi. U tom kontekstu je poslednje izdanje SHARE foruma u Bukureštu uspostavilo uslove za regionalno umrežavanje arhitekata koji su članovi nacionalnih komora i profesionalnih asocijacija. Iz te ideje nastao je CCA-CEE.

Deo SHARE foruma u Beogradu bio je i doprinos novom uredničkom projektu posvećenom budućnosti profesije arhitekata. Publikacija “Designing the Profile of the Future Architect”, koja se dopunjuje u svakom gradu u kojem se održava SHARE forum, kao događaj koji je prilika za razgovor o tome šta ostaje konstantno u arhitektonskoj profesiji tokom vremena i posebno u  današnjem rapidno promenljivom društvu.

Publikacija je međunarodni projekat PRO event asocijacije, AB Plus Events i Komore arhitekata Rumunije, uz doprinos učesnika svih izdanja SHARE foruma na deset lokacija na kojima će biti održan tokom 2018. Biće objavljena na kraju godine, nakon bukureštanskog izdanja SHARE foruma.

Prema navodima organizatora, SHARE forum u Beogradu bio je prekretnčka tačka za taj jednogodišnji projekat. Tokom cele konferencije – paralelno sa predavanjima i plenarnim sesijama, rađeni su intervjui sa lokalnim i međunarodnim gostima, koji predstavljaju dragocen doprinos tom izdanju.

U okviru beogradskog izdanja SHARE foruma, organizovana je i posebna konferencija za studente na Arhitektonskom fakultetu, kojima je predavanje održao Ian Ritchie.

Učesnici SHARE foruma imali su priliku i da upoznaju noćni život u Beogradu u okviru ture “Beogradske priče o modernizaciji”.

Sledeće izdanje SHARE foruma biće održano 14. maja u Krakovu.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.