• Search form

13.06.2017 | 12:23

Uroš Đurić na prodaju

Uroš Đurić na prodaju

Izložba slika i crteža Uroša Đurića, nastalih u poslednjih desetak godina, biće otvorena 16. juna u Nešović Fine Arts galeriji u Beogradu, kao početak ciklusa koji je najavljen kao preispitivanje pozicije tržišta savremene umetnosti u Srbiji.

Galerija Nešović Fine Arts želi da kroz radove nekoliko istaknutih autora različitih generacija “predstavi javnosti i (uspavanom) tržištu trenutni presek, viziju moguće ponude i uspostavljanje drugačijih standarda ovdašnje scene”.

“Savremena likovna scena poslednjih decenija predstavlja najdinamičniju i međunarodno najverifikovaniju oblast u našoj kulturi. Ono što izostaje usled neizostavne vrednosne konfuzije u periodu tranzicije je njeno etabliranje u miljeu u kojem nastaje. Institucionalna kriza koja je prisutna skoro deceniju, pa i duže, posledično je stvorila vrednosni vakuum u kojem više aktivnih generacija koje postoje i rade na sceni nemaju mmogućnosti da zvanično potvrde svoje domete. Nemogućnošću produkcije velikih izložbi u urušenim državnim institucijama, nepostojanjem stručne periodike i programskog izdavaštva, osiromašenih medija i fondova, kao i galerijskog tržišta koje stagnira, što u komisionoj ponudi prema ukusu većine, što u sivoj zoni, naša javnost ostaje uskraćena za visoke domete ovdašnje stvaralačke prakse”, navela je Nešović Fine Arts galerija, koja će do kraja leta u svom prostoru u Čumićevom sokačetu ponuditi Đurićeve radove nastale od 1997. do 2016 godine u različitim tehnikama i formatima, iz ciklusa koji su uglavnom i obeležili njegovo prisustvo na internacionalnoj sceni.


   Iggy Pop & Uroš Đurić

Između ostalog, Đurić je izlagao u institucijama kao što su Frankfurter Kunstverin, pariski Jeu de Paume, kaselski Kunstahalle Fridericianum, bečka Secesije ili varšavska Zahenta galerija.

Osim autentičnog slikarstva, koje je deo mnogih kolekcija - od Muzeja moderne umetnosti u Beču, preko Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, pa do zbirki Zepter i Telenor fondacija..., Đurić je i izuzetan poznavalac teorije umetnosti. Njegova vođenja kroz izložbe su izuzetno posećena, a u više navrata je i kratkim opservacijama u javnosti predočio složenu problematiku (ne)postojeće galerijske, te šire i umetničke i kulturne scene.


   Uroš Đurić, Klasno društvo

Njegov medijski angažman, prevashodno kroz filmove Srđana Dragojevića, dobro je poznat i najširoj publici, što sve zajedno daje jednu "vorholovsku" notu njegovom uticaju na ovdašnji javni i umetnički prostor, navela je Nešović Fine Arts galerija povodom izložbe na kojoj će se naći Đurićevi radovi koji nisu dosad bili ponuđeni na prodaju u Beogradu.

“Umetnost jeste na prodaju. A kolike su cene radova i kako se zapravo kupuju i prodaju umetnička dela, demistifikovaće zajedničkim snagama ovog leta u Čumiću Uroš Đurić i Nešović Fine Arts”, navela je ta galerija, čiji je osnivač Slobodan Loka Nešović, a kustos Ksenija Marinković.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.