• Search form

25.01.2018 | 16:25

Uručena Politikina i nagrada Politikinog zabavnika

Uručena Politikina i nagrada Politikinog zabavnika

“Politikina” nagrada za najbolju izložbu u 2017. godini svečano je uručena 25. januara Mileti Prodanoviću za izložbu “Genus – porodične priče” u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović” u Čačku. Povodom 114. rođendana “Politike”, na svečanosti u Skupštini Beograda uručena je i nagrada “Politikinog zabavnika” za najbolju knjigu za mlade, koju je dobila Jasminka Petrović za delo “Sve je u redu”.

U prisustvu mnogobrojnih ličnosti iz kulturnog i javnog života, Prodanoviću je nagradu za najbolju izložbu uručio v. d. glavnog i odgovornog urednika tog dnevnog lista Žarko Rakić, a kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Zoran Erić istakao je u ime žirija da izložba “Genus – porodične priče”, osmišljena specijalno za Umetničku galeriju “Nadežda Petrović”, sublimira sve ključne odlike stvaralaštva Prodanovića.

“Poznavalac istorije, erudita i nadasve vrstan pripovedač, Prodanović je u seriji radova pokazao svu kompleksnost i slojevitost izuzetno profilisanog i zrelog umetničkog izraza. Istražujući i od fragmenata rekonstruišući ‘male’ porodične narative, umetnik uz karakterističnu upotrebu metafora i indirektnog govora, upisuje i prepliće istoriju svojih predaka s ‘velikim’ istorijskim događajima, ratovima, smenama dinastija, epohalnim i civilizacijskim raskršćima kroz koji se njegova porodica kretala po srednjoevropskom geografskom prostoru”, rekao je Erić.

U središtu izložbe je porodični narativ stavljen u kontekst epohalnih istorijskih događaja, kao što su kraj dinastije Obrenović, Prvi svetski rat, ratovi Marije Terezije za austrijsko nasleđe, ulazak srpskog naroda u srednjovevropsku civilizaciju… Povod za sastavljanje fragmenata rasute porodične istorije je davni susret 14-godišnjeg Milete sa Milošem Crnjanskim, baš u galeriji “Nadežda Petrović”, gde ga je na uručenje Disove nagrade doveo otac.

Prodanović je, primajući “Politikinu” nagradu, izrazio zadovoljstvo što je dobio to priznanje za izložbu koja je po svojoj prirodi morala da bude u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović”. Kako je dodao, dugo je tražio najpovoljniji jezik i pronašao ga je u video instalaciji.

Prodanović je posebno zahvalio zaposlenima u UG “Nadežda Petrović” i prof. Čedomiru Vasiću, piscu teksta u katalogu.

Žiri je dodelio nagradu Prodanoviću većinom glasova, a uz Erića, činili su ga i istoričari umetnosti Radonja Leposavić i Miroslav Karić, kustos galerije Remont u Beogradu, te umetnica Anica Vučetić, dobitnica Politikine nagrade 2008. godine, kao i  urednica Kulturnog dodatka “Politike” Marija Đorđević.

U najužem izboru bila je i izložba Bojana ĐorđevaUslovi zajedničkog razmišljanja”, održana u oktobru 2017. godine takođe u galeriji “Nadežda Petrović”.

Povodom rođendana “Politike”, tradicionalno je i uručena nagrada “Politikinog zabavnika” koju je Jasminka Petrović dobila iz ruku direktora medijske kuće “Politika” Zefirina Grasija i direktor Lukoil Srbija Igora Semeničeva, u ime darodavca.

Član žirija Petar Milatović pročitao je obrazloženje u kojem se ističe da se knjiga “Sve je u redu”, u izdanju Kreativnog centra, bavi najdramatičnijim, najosetljivijim i najintrigantnijim razvojnim razdobljem - odrastanjem, koje dobro poznaje i oseća.

U žiriju su bili i Vladimir Kostić, Dušan Petričić, Zoran Simjanović i Nebojša Bradić.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.