• Search form

06.10.2017 | 12:03

Uslovi zajedničkog razmišlјanja

Uslovi zajedničkog razmišlјanja

Umetnička galerija “Nadežda Petrović” u Čačku predstavlja od 6. oktobra izložbu “Uslovi zajedničkog razmišlјanja – trilogija o kapitalizmu, marksizmu i revolucijiBojana Đorđeva, dobitnika nagrade publike na 28. Memorijalu Nadežde Petrović, koji je tu postavku zamislio kao otvoren proces u kojem nastaje u etapama kroz prostorne i performativne intervencije, odnosno kao aktivna umetnička praksa u konstantnom dijalogu i pokretu.

Izložba se tematski osvrće na poslednjih pet godina umetničke prakse Đorđeva koja je vezana za izvođačke umetnosti i koja se zasniva na aktivnom radu sa publikom, kroz istraživanje potencijala korišćenja institucije umetnosti kao mesta i okolnosti učenja, refleksije i isprobavanja novih modela organizacije društva.

U žiži interesovanja su, prema rečima Đorđeva, politička i društvena pitanja sadašnjice: kriza kapitalizma, odnos prema nasleđu levice, formiranje i politička težina kolektiva kao i (materijalni) uslovi za zajedničko razmišlјanje.

Uslovi zajedničkog razmišlјanja se realizuje kroz tri performansa.

Šta sam naučio o kapitalizmu” je monolog u kojem Đorđev otvara i deli sopstveni proces učenja sa publikom. Zidovi galerije tretirani su kao beležnica i kako se koji pojam obradi i usvoji, pređe sa zida u zajednički prostor znanja, on se i prekreči. “Diskretni šarm marksizma” spaja scenu, trpezu i agoru u jedinstveni dispozitiv i servira marksističke tekstove o klasnoj borbi i revoluciji kao večeru od šest jela. Specijalno za izložbu u Čačku proizveden je i novi rad u saradnji sa likovnim umetnikom Sinišom IlićemOrijentacija u 100 revolucija”, koji hronologiju i sistematizaciju pokušanih i uspelih revolucija od 1917. do 2017. i njihove političke artikulacije, nastojeći da materijalizuje i izvede kao specifičnu mapu sveta od 100 kvadratnih metara.

Diskretni šarm marksizma, 49. Bitef, 2015, foto: Jelena Janković

Izložba će biti otvorena 6. oktobra performansom “Šta sam naučio o kapitalizmu”, dok će dan kasnije biti izvedena performans večera u šest sledova “Diskretni šarm marksizma”, a za 14. oktobar najavljena je akcija “Orijentacija u 100 revolucija”.

Performans “Diskretni šarm marksizma”, izveden na 49. Bitefu u Beogradu 2015. godine, koprodukcija je DasArts iz Amsterdama i Teorije koja Hoda (TkH) iz Beograda. Grafički dizajn potpisuje Katarina Popović, dizajn prostora Siniša Ilić, prevod na srpsko-hrvatski Vera Konjović, a muzičari su Petar Glјeb i Katarina Jovković.

Akcija “Orijentacija u 100 revolucija” koprodukcija je UG “Nadežda Petrović” i TkH, uz podršku programa Kultura Evropske unije kroz projekat Create to Connect. Performans je koncipiran i probno izveden 2016. na programu umetničke rezidencije Bundeskanzleramt i KulturKontakt u Austriji.

Siniša Ilić, kolaž, 2016.

Bojan Đorđev (1977), pozorišni i performans umetnik obrazovan u polјu pozorišta i teorije umetnosti u Beogradu i Amsterdamu, član je uredničkog kolektiva i su-osnivač platforme Teorija koja Hoda i TkH časopisa za teoriju izvođačkih umetnosti. Pored Beograda, njegovi radovi su prikazivani u Berlinu, Briselu, Amsterdamu, Nјujorku, Beču, Cirihu, Zagrebu, Rijeci, Ljublјani… Nјegova recentna umetnička praksa istražuje performativne formate marksističke misli i nasleđa levice. U proleće 2016. putovao do Buenos Aires teretnim brodom da bi proučavao zapetlјanu koreografiju svetske trgovine, što je rezultiralo performansom Said to contain, koji je izveden i na nedavnoj 18. Bitef Polifoniji u Beogradu.

Đorđev je na 28. Memorijalu Nadežde Petrović “Pred sudom predstavio rad “Slučaj Bares – javno čitanje transkripta dadaističkog suđenja” (u saradnji sa Tanjom Šlјivar i Sinišom Ilićem).

Šta sam naučio o kapitalizmu, 2012, foto: Thomas Lenden

Za performans 7. oktobra i akciju 14. oktobra organizovan je besplatan prevoz za zainteresovane iz Beograda (rezervacija mesta na ana.anakijev@gmail.com).

Izložba u UG “Nadežda Petrović” biće otvorena do 20. oktobra.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.