• Search form

23.02.2018 | 12:05

Uspomene i grafički dizajn

Uspomene i grafički dizajn

Izložba Miodraga Bate KneževićaUspomene i grafički dizajn – budi umetnik” biće otvorena 23. februara u Narodnoj biblioteci Srbije, a obuhvata najvažnije radove tog umetnika – od studentskih početaka u Poljskoj, plakata za predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Narodnog pozorišta u Beogradu, likovnih radova za izdavačku kuću Nolit, omota knjiga i gramofonskih ploča, pa sve do zbirke ilustrovanih plakata koju je 2012. godine poklonio NBS.

Rođen u Beogradu 1947. godine, Knežević se školovao u Beču, Beogradu, Berlinu i Varšavi. Studirao je na Akademiji lepih umetnosti u Varšavi do 1972. godine, kada se vratio u Beograd kao magistar umetnosti i postao član ULUPUDS-a. Dodeljeno mu je zvanje “istaknuti umetnik” ULUPUDS-a 1998. godine. Do 2003. godine je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu bio u zvanju docenta i vanrednog profesora, a od 2009. godine je u zvanju redovnog profesora.

U okviru svog Studija “Bata Knežević”, bavi se grafičkim dizajnom, projektovanjem ambalaže, kataloga, raznih publikacija, knjiga, monografija i njihovom grafičkom realizacijom u svim dostupnim tehnikama štampe.

Knežević je izlagao na samostalnim i u grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada.

Veći deo vremena u simbiozi sa prirodom posvećuje svojoj “Bašti”, gde uzgaja biljke na iskustvima starog kineskog baštovanstva. Poslednjih devet godina bavi se i očuvanjem rečne ribe, dugonose kečige (lat. Acipenser ruthenus) u Dunavu. Vrsta je u nestajanju zbog izgradnje brane na Đerdapu i bez pomoći čoveka joj preti izginuće.

Izložba “Uspomene i grafički dizajn – budi umetnik” biće otvorena do 18. maja.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.