• Search form

13.06.2017 | 22:56

Usvojen kontroverzni zakon o NVO u Mađarskoj

Usvojen kontroverzni zakon o NVO u Mađarskoj

Mađarski parlament usvojio je 13. juna, uprkos protestima, kontroverzni zakon o nevladinim organizacijama koji pre svega pogađa one koje finansiraju strani donatori, jer će morati da se kao takve i registruju.

Novi zakon ne odnosi se na verske i sportske organizacije, kao ni na one koje primaju stranu pomoć koja se distribuira kroz državnu budžetsku instituciju.

Prema mišljenju kritičara novog zakona, kako u Mađarskoj, tako i u Evropi, novi zakon stigmatizuje nevladine organizacije, kršeći i mađarske i propise Evropske unije.

Zakon o NVO sektoru usvojen je glasovima vladajuće partije Fides premijera Viktora Orbana, a nije prošao širu javnu raspravu, jer ga ta stranka formalno nije ni predložila, već nekoliko poslanika. Kako su preneli mađarski mediji, usvojen je glasovima 130 poslanika, dok su 44 bila protiv, a 24 uzdržana.

“Vladini droidi glasali su za zakon protiv civilnog društva. Sramotno!”, izjavio je Zoltan Kesz, nezavisni poslanik i oštar kritičar vladajuće partije, koja ne haje na optužbe da nastavlja da guši nezavisne i kritičke glasove zarad jačanja Orbanove vlasti, izolujući sve više Mađarsku unutar EU.

Novi zakon o NVO usvojen je uprkos nedavnim kritikama Venecijanske komisije, na koje je vlada odgovorila “kozmetičkim promenama”, zadržavajući najkontroverznije odredbe koje nalažu da organizacije koje dobiju godišnje nešto više od oko 25.000 američkih dolara od stranih donatora moraju da se preregistruju kao “organizacije finansirane iz inostranstva”. Taj status morale bi da objave na svojim sajtovima i publikacijama, a u suprotnom bi mogle da budu izbrisane iz državnog registra.

Vlada je odbila i poziv Venecijanske komisije da uključi nevladin sektor u javne konsultacije o predlogu novog zakona, a taj stav je obrazližila ocenom da su takve preporuke “političke”.

Orban je krajem prošle godine najavio da će 2017. biti godina u kojoj će Džordž Soros i snage koje on simbolizuje biti istisnute. Od tada vladajuća partija i preduzima sve drastičnije mere protiv kritičara, uključujući usvajanje Zakona o visokom obrazovanju koji je direktno usmeren isključivo protiv Centralnoevropkog univerziteta (CEU), čiji je osnivač Soros, američki milijarder mađarskog porekla. Zakon o NVO se zato smatra poslednjim u nizu koraka protiv organizacija koje se bave monitoringom rada vlade i zaštitom ljudskih prava, a koje su do sada mahom finansirane od Soroseve Fondacije za otvoreno društvo.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo u Evropi Goran Buldioski izjavio je da “kozmetičke promene u predlogu zakona o NVO nisu uticale na pravu nameru tog akta koji namerava da ućutka demokratske glasove u Mađarskoj u trenutku kada su najpotrebniji”. Novi zakon, kako je ocenio, predstavlja atak na građane koji se bore protiv korupcije i arbitrarnemoći i zalažu se za lobodne i nezavisne medije i otvorenu debatu.

Buldioski je ocenio i da novi zakon krši propise EU koji štite slobodu udruživanja i slobodu kretanja kapitala, kao i pravo na zaštitu od diskriminacije. “Podriva osnovne evropske demokratije”, ocenio je Buldioski.

Nekoliko većih mađarskih nevladinih organizacija najavilo je da će preduzeti akcije za preispitivanje ustavnosti novog zakona.

Mađarski Helsinški komitet najavio je da se neće povinovati odredbama novog zakona bez sudskog naloga da to učini, podneće žalbu Ustavnom sudu Mađarske i pokrenuti proces pred Evropskim sudom za ljudska prava. Takođe, organizovaće kampanju za podizanje svesti o važnosti civilnog društva za razvoj demokratije i informisati najvažnije međunarodne organizacije i najširu javnost o “putinovskom etiketiranju organizacija civilnog društva” u Mađarskoj.

Mađarske nevladine organizacije nedavno su usvojile i rezoluciju kojom su poručile da “nema društva bez civilnog društva”. Rezoluciju je potpisalo više od 260 organizacija.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.