• Search form

13.06.2017 | 22:56

Usvojen kontroverzni zakon o NVO u Mađarskoj

Usvojen kontroverzni zakon o NVO u Mađarskoj

Mađarski parlament usvojio je 13. juna, uprkos protestima, kontroverzni zakon o nevladinim organizacijama koji pre svega pogađa one koje finansiraju strani donatori, jer će morati da se kao takve i registruju.

Novi zakon ne odnosi se na verske i sportske organizacije, kao ni na one koje primaju stranu pomoć koja se distribuira kroz državnu budžetsku instituciju.

Prema mišljenju kritičara novog zakona, kako u Mađarskoj, tako i u Evropi, novi zakon stigmatizuje nevladine organizacije, kršeći i mađarske i propise Evropske unije.

Zakon o NVO sektoru usvojen je glasovima vladajuće partije Fides premijera Viktora Orbana, a nije prošao širu javnu raspravu, jer ga ta stranka formalno nije ni predložila, već nekoliko poslanika. Kako su preneli mađarski mediji, usvojen je glasovima 130 poslanika, dok su 44 bila protiv, a 24 uzdržana.

“Vladini droidi glasali su za zakon protiv civilnog društva. Sramotno!”, izjavio je Zoltan Kesz, nezavisni poslanik i oštar kritičar vladajuće partije, koja ne haje na optužbe da nastavlja da guši nezavisne i kritičke glasove zarad jačanja Orbanove vlasti, izolujući sve više Mađarsku unutar EU.

Novi zakon o NVO usvojen je uprkos nedavnim kritikama Venecijanske komisije, na koje je vlada odgovorila “kozmetičkim promenama”, zadržavajući najkontroverznije odredbe koje nalažu da organizacije koje dobiju godišnje nešto više od oko 25.000 američkih dolara od stranih donatora moraju da se preregistruju kao “organizacije finansirane iz inostranstva”. Taj status morale bi da objave na svojim sajtovima i publikacijama, a u suprotnom bi mogle da budu izbrisane iz državnog registra.

Vlada je odbila i poziv Venecijanske komisije da uključi nevladin sektor u javne konsultacije o predlogu novog zakona, a taj stav je obrazližila ocenom da su takve preporuke “političke”.

Orban je krajem prošle godine najavio da će 2017. biti godina u kojoj će Džordž Soros i snage koje on simbolizuje biti istisnute. Od tada vladajuća partija i preduzima sve drastičnije mere protiv kritičara, uključujući usvajanje Zakona o visokom obrazovanju koji je direktno usmeren isključivo protiv Centralnoevropkog univerziteta (CEU), čiji je osnivač Soros, američki milijarder mađarskog porekla. Zakon o NVO se zato smatra poslednjim u nizu koraka protiv organizacija koje se bave monitoringom rada vlade i zaštitom ljudskih prava, a koje su do sada mahom finansirane od Soroseve Fondacije za otvoreno društvo.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo u Evropi Goran Buldioski izjavio je da “kozmetičke promene u predlogu zakona o NVO nisu uticale na pravu nameru tog akta koji namerava da ućutka demokratske glasove u Mađarskoj u trenutku kada su najpotrebniji”. Novi zakon, kako je ocenio, predstavlja atak na građane koji se bore protiv korupcije i arbitrarnemoći i zalažu se za lobodne i nezavisne medije i otvorenu debatu.

Buldioski je ocenio i da novi zakon krši propise EU koji štite slobodu udruživanja i slobodu kretanja kapitala, kao i pravo na zaštitu od diskriminacije. “Podriva osnovne evropske demokratije”, ocenio je Buldioski.

Nekoliko većih mađarskih nevladinih organizacija najavilo je da će preduzeti akcije za preispitivanje ustavnosti novog zakona.

Mađarski Helsinški komitet najavio je da se neće povinovati odredbama novog zakona bez sudskog naloga da to učini, podneće žalbu Ustavnom sudu Mađarske i pokrenuti proces pred Evropskim sudom za ljudska prava. Takođe, organizovaće kampanju za podizanje svesti o važnosti civilnog društva za razvoj demokratije i informisati najvažnije međunarodne organizacije i najširu javnost o “putinovskom etiketiranju organizacija civilnog društva” u Mađarskoj.

Mađarske nevladine organizacije nedavno su usvojile i rezoluciju kojom su poručile da “nema društva bez civilnog društva”. Rezoluciju je potpisalo više od 260 organizacija.

(SEEcult.org)

 • 17.06.2017 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana
  32. GRAFIČNI BIENALE: KRITERIJ ROJSTVA (16.6.-29.10.2017.)

  http://www.mglc-lj.si

  30.06.2017 | 15:00

  Kibla, Maribor

  PATRICIA PICCININI (Avstralija): ZAVEST / CONSCIOUSNESS - razstava (29.6.-14.10.2017.)
  http://www.patriciapiccinini.net

  https://www.youtube.com/watch?v=RPC_7JahYsM

  http://www.kibla.org

  07.07.2017 | 10:00

  Galerija Zuccato, Decumanus 34, Poreč
  Umjetnik na odmoru 2017. / Valamar

  RADOMIR DAMNJANOVIĆ DAMNJAN: SLIKE / PAINTINGS, 2009-2012 - izložba (6-29.7.2017.)

  kustosi: Ješa Denegri; Dorotea Fotivec (Institut za istraživanje avangarde)
  organizatori: Institut za istraživanje avangarde, Kolekcija Marinko Sudac, Pučko otvoreno učilište Poreč, Valamar Riviera d.d.

  https://www.facebook.com/ArtistOnVacation

  07.07.2017 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  RADOŠ ANTONIJEVIĆ (1969, Pančevo): NA SVOME MJESTU STAJATI - izložba (6.7.-30.8.2017.)
  http://radosantonijevic.weebly.com

  kustos izložbe: Mladen Banjac, kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

   

  http://www.msurs.net

  07.07.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  IVANA FRANKE: STRUJANJE PERCEPCIJE (SVEMIRI MISLI) / TOMMI GRÖNLUND i PETTERI NISUNEN: SIVA ZONA - izložba (6.7.-20.8.2017.)

  http://www.msu.hr

  09.07.2017 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad
  MLADEN MILJANOVIĆ (1981, zenica): UDAR / STRIKE - izložba (7.7.-10.8.2017.)
  kustoskinja: Suzana Vuksanović

  http://www.msuv.org

  12.07.2017 | 10:00

  Galerija umjetnina, Kralja Tomislava 15, Split
  ARHITEKTURA U SUVREMENOJ UMJETNOSTI / ARCHITECTURE IN CONTEMPORARY ART - izložba (11.7.-27.8.2017.)

  umjetnici/artists: DUŠKA BOBAN, TOMISLAV BUNTAK, TOMISLAV ČERANIĆ, IGOR EŠKINJA, ANDREA FRASER, CYPRIEN GAILLARD, ZLATKO KOPLJAR, ARMIN LINKE/SRĐAN JOVANOVIĆ WEISS, ANITA MILOŠ, VEDRAN PERKOV, RENATA POLJAK, VIKTOR POPOVIĆ, NELI RUŽIĆ, JULIÃO SARMENTO, JEE YOUNG SIM, LANA STOJIĆEVIĆ, DARIO ŠOLMAN, MARKO TADIĆ, PATRICIA TEODORESCU, ZLATAN VEHABOVIĆ

  kustosi / curated by: Jasminka Babić & Branko Franceschi

  https://www.galum.hr

  12.07.2017 | 12:00

  Galerija VN, Ilica 163a, Zagreb
  TOMISLAV HRŠAK (1992, Zagreb), ANJA LEKO (1991, Zagreb), VESNA SALAMON ROHAČEK (1985, Zagreb): PRIVREMENO - izložba (11.7.-12.8.2017.)

  https://www.facebook.com/galerija.vn

  13.07.2017 | 12:00

  Galerija savremene umetnosti Smederevo, Trg Republike 5, Smederevo

  DALIBORKA ĐURIĆ: ZNANJE ĆE SPASITI SVET - izložba (12.7.-14.8.2017.)

  http://mus.org.rs

  14.07.2017 | 10:00

  Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Mali Kalemegdan 1, Beograd
  VAJARI SRBIJE - izložba (13.7.-7.8.2017.)
  učesnici: AKIRA MARAVIĆ, ALEKSANDAR SRB, ALEKSANDAR ŠEROVIĆ, ALEKSANDRA DRAGANJAC, ALEKSANDRA PETROVIĆ, ANDREA PROKOPIJEVIĆ, ANDREJA KRSTIĆ, BALŠA RAJČEVIĆ, BILJANA POLOVINA STELJIĆ, BORA NIKOLIĆ, BOŠKO ATANACKOVIĆ, ĐORĐE ARALICA, DRAGAN STOJADINOVIĆ, DRAGANA FILIPOVIĆ, GORAN PEČENOVIĆ, GORDANA BELIĆ, IGOR SMILJANIĆ, IVANA MILEV, IVANA PUŠKAŠ, JELENA KOSTIĆ, JELENA LAZAREVIĆ, JULIJANA PROTIĆ, KATARINA LAZIĆ, KATARINA TRPKOVIĆ, LJUBOMIR BRKIĆ, LJUBOMIR LACKOVIĆ, MARIJA RAJŠIĆ, MARIJANA GVOZDENOVIĆ, MARKO KRESOJA, MAŠA PAUNOVIĆ, MIHAJLO GERUN, MILAN KLIČKOVIĆ, MILAN KULIĆ, MILIJA NEŠIĆ, MILORAD STAJČIĆ, MILOŠ ŠARIĆ, MILUN VIDIĆ, MILUTIN MIČIĆ, MIODRAG ROGAN, MIROSLAV SAVKOV, MOMIR DIMITRIJEVIĆ, NENAD GAJIĆ, NEVENA POPOVIĆ, OLGA MILIĆ, PREDRAG KOVAČIĆ, RADE MARKOVIĆ, RANKO DRAGIĆ, SANJA SREMAC, SLAVICA LAZIĆ DUNDOS, SLAVIŠA MIHAJLOVIĆ , SLOBODAN BOKA KOSTADINOVSKI, SVETLANA KAROVIĆ, VASILISA BELOŠEVIĆ, VESNA RISTOVSKI, VESNA DISIĆ, VLADO NJARADI, ZDRAVKO MILINKOVIĆ, BOŽIDAR BABIĆ, LEPOSAVA MILOŠEVIĆ SIBINOVIĆ, DUŠAN RUSALIĆ, AJDIN PUTEŠA, MATIJA VUKOVIĆ, NENAD BURNIĆ

  http://www.ulus.rs

Video
Kritika na delu - Leksikon Tanja Ostojic
27.07.2017 | 12:42

KND: Leksikon Tânja Ostojić

TANJA OSTOJIĆ, Leksikon Tânja Ostojić, Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd, 6. jun - 31. jul 2017.

Kritičarka na delu: Ana Panić, istoričarka umetnosti