• Search form

27.11.2017 | 14:03

Vaninstitucionalne prakse dokumentovanja povesti

Vaninstitucionalne prakse dokumentovanja povesti

Konferencija “Nezavisna kultura i civilno društvo: izvaninstitucionalne prakse dokumentovanja povesti” biće održana 29. novembra u Zagrebu, u organizaciji Kulturtregera i Odseka za informacione i komunikacione nauke Filozofskog fakulteta, a tematizovaće rad arhiva i biblioteka organizacija nezavisne kulture i civilnog društva u Hrvatskoj, te perspektive razvoja tog područja, posebno u kontekstu saradnje sa institucionalnim i akademskim poljem.

Tokom više od četvrt veka delovanja civilnog društva u Hrvatskoj javila se potreba za očuvanjem informacija i materijala koji svedoče o njegovom razvoju, a koji uglavnom nisu adekvatno dokumentovani, niti dostupni za istraživanje. Takođe, teme u vezi sa civilnim društvom i nezavisnom kulturom slabo su zastupljene u formalnoj nastavi i mejnstrim medijima. Iako važnost dokumentovanja razvoja tog polja do sada nije prepoznata u pravno-institucionalnom okviru, pojedine organizacije prikupljaju i obrađuju građu, te omogućavaju pristup građi korisnicima za istraživački rad, razvijajući tako arhivsku mrežu paralelnu mreži javnih institucija.

Konferencija će predstaviti kontekst praktičnog rada, te uslove potrebne za razvoj delovanja arhiva i biblioteka civilnog društva u Hrvatskoj, kao i teorijski okvir koncepta javno dostupnog znanja i arhiva zajednice, poznatijih pod engleskim nazivom community archive, najavila je organizacija Kulturtreger koja, inače, vodi Centar za dokumentovanje nezavisne kulture u partnerstvu sa Kurzivom - Platformom za pitanja kulture, medija i društva.

Uvodna izlaganja daće Dunja Kučinac iz Centra za dokumentovanje nezavisne kulture / Kulturtregera i dr Goran Zlodi sa Odseka za informacione i komunikacione nauke Filozofskog fakulteta, a o dokumentovanju u kontekstu javno dostupnog znanja i arhiva zajednice govoriće Tomislav Medak iz Multimedijalnog instituta (Javna knjižnica) i Nikola Mokrović iz Documenta - Centra za suočavanje s prošlošću (Arhivi zajednice - community arhivi).

Biće predstavljen arhiv i biblioteka organizacija nezavisne kulture i civilnog društva, a među učesnicima diskusije biće Tina Đaković (Biblioteka Ranko Helebrant u sklopu Kuće ljudskih prava), Igor Drvendžija (Arhiv Srba u Hrvatskoj) i Jasminka Pešut (Biblioteka Centra za ženske studije).

Konferenciju u dvorani Biblioteke Filozofskog fakulteta organizuje Udruga za promicanje kultura Kulturtreger, u okviru projekta “Aktivni arhivi za aktivno znanje – mladi u Centru za dokumentiranje nezavisne kulture” koji u akademskoj godini 2017./2018. godine sprovodi u partnerstvu sa Odsekom za informacione i komunikacione nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, uz podršku Ministarstva za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku Hrvatske.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.