• Search form

28.03.2018 | 11:17

Vaništin In memoriam

Vaništin In memoriam

Uticajni hrvatski umetnik Josip Vaništa, koji je nedavno preminuo u Zagrebu, odabrao je simbolički povratak u istorijski prostor Salona “Šira” kako bi obeležio svoj odlazak sa ovog sveta, a izložbu je prema sopstvenom izboru nazvao “In memoriam”.

Izložba “In memoriam”, koja će biti otvorena 29. marta u Galeriji Šira, ne okuplja slikarske radove Vanište, već samo par misli i predmeta, odabranih znakova koji naglašavaju upravo njegovu odsutnost, njegov nestanak, njegovu smrt, koju kao suputnici, poznanici, poštovaoci duboko osećamo, naveo je Tonko Maroević povodom te postavke.

“Čitavoga svog veka Vaništa se odlučno nosio s prazninom, da bi je kreativno negirao, bavio se belinom ne bi li crninu ništio, ostavljao tragove kako bi ih mogao prebrisati. Slikar, crtač i pisac težio je delu, ali umetnik i čovek ostvarivao se ne manje u delovanju, koje je, usuđujemo se reći, takođe već delom postalo. Teško nam se pomiriti s mišlju da je povučena crta nad životom stvaraoca koji je srebrnu liniju vukao prema beskonačnosti i koji se ironično naoružao beskrajnim štapom, ali gubitak Josipa Vanište odmeravamo maksimalističkim zahtevima”, naveo je Maroević povodom izložbe, kojom se od Vanište opraštaju Kolekcija Marinko Sudac; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti; Muzej suvremene umjetnosti Zagreb; Moderna galerija, Zagreb; Arhitektonski fakultet u Zagrebu i Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Slikar, grafičar, književnik, akademik i dugogodišnji profesor Arhitektonskog fakulteta u penziji, Vaništa je bio jedan od glavnih aktera uticajne grupe Gorgona, a preminuo je 24. marta u Zagrebu u 94. godini. Smatran je jednim od poslednjih velikih umetnika neoavangarde i jednom od najenigmatičnijih ličnosti savremene hrvatske umetnosti.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.