• Search form

13.07.2018 | 22:09

$v€ j€ u novcu

$v€ j€ u novcu

Bacači sjenki i italijanska pozorišna trupa Mamarogi iz Trsta realizuju projekat “$v€ j€ u novcu” koji se bavi odnosima društvenih i materijalnih vrednosti s jedne i novca s druge strane, i to iz perspektive ličnih narativa, stvarnih finansijskih tokova novca, permanentne savremene finansijske krize i ambivalentne uloge novca u celokupnoj društvenoj razmeni.

Realizacija projekta počela je tematskom radionicom umetničkog voditelja projekta Borisa Bakala u Slovenskom stalnom gledališču u Trstu, a nastavlja se 16. jula u Booksi u Zagrebu prikupljanjem ličnih svedočanstava, komenatra i priča na temu novca, od kojih će najzanimljivije biti nagrađene i uključene u projekat. Predviđen je još niz razgovora i istraživanja u Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji, saopštili su Bacači sjenki.

Projekat je vezan za najavljenu bankarsko-finasijsku “revoluciju” na svetskom tržištu, te u stvarnom vremenu prati paralelne finansijske operacije, ulaganja i njihove posledice.

Naslov projekta na italijanskom “Quello che conta sono i soldi” gotovo je nemoguće prevesti na hrvatski, slovenački ili engleski, jer sadrži dvostruko značenje: contare znači brojati, ali isto tako znači i da je nešto važno, pa se tako na italijanskom smisao naslova projekta širi i na novac i na važnost novca, ali i na vrednost uopšte.

Autori i protagonisti u toku rada na projektu nameravaju da prouče i druge oblike razmene i vlasništva - od onih uvezenih poput Potlach-a, kolektivne svojine koja odnedavno svoje praistorijsko i potom srednjovekovno prisustvo na prodručju današnje Italije danas reguliše mnogim zakonima i pravilnicima, te okuplja predstavnike kolektivne svojine iz cele Italije okupljene u nacionalnu mrežu (kolektivno vlasništvo prisutno je u tragovima i u Hrvatskoj, posebno na ostrvima poput Krka i Cresa). U projektu učestvuje i niz finascijskih eksperata iz raznih područja istorije (ekonomije), bankarstva, poreskih politika, prirodnih nauka, javnog zdravstva, zadružnog finansiranja, te državne uprave. Oni u pojedinim fazama projekta modeliraju supstancu projekta svojim pogledima na trenutnu političku i finansijsku krizu u svetu, ali i doprinose nastanku “teksta” predstave, te učestvuju u izvedbama.

Bacači sjenki će u nastavku projekta, 16. jula u Booksi, prikupljati 10 do 15.30 sati svedočanstva o ličnim iskustvima s novcem, oko novca, investicija, sticanja, obogaćivanja, nasleđivanja, osiromašenja, loše finansijske sreće, odricanja od materijalnih dobara i finansijskog ili opšteg bašmebrigizma. Izlaganja priča su lična i stoga (za sada) nisu otvorena za publiku, a prijave se primaju na: bacaci.sjenki@gmail.com; 01/464 02 62, 098 165 81 86.

Nakon izlaganja i predstavljanja u Booksi 16. jula, projekat “$v€ j€ u novcu” se ponovo seli u Italiju, gđ će se razvijati u Slovenskom stalnom gledališču u Trstu, staračkom domu IT IS, te kasnije u Teatru Miela.

Rad na projektu je participativan i otvoren za publiku koja će od samog početka učestvovati u nastanku “igre” koja će kasnije predstaviti i projekat, i projektna istraživanja publici u Sloveniji i u Hrvatskoj, ali i drugde.

Izvedbe u Zagrebu predviđene su za 24. i 25. septembar u centru za nezavisnu kulturu i mlade Pogon (ex-Jedinstvo) na Prisavlju.

Projekat je podržala regija Friuli Venezia Giulia, a podršku Bacačima sjenki pruža Zaklada Kultura nova.

Bacači sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 17-godišnjem radu i javnom delovanju ostvarila više od 250 saradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja, te realizovala više od 50 edukativnih, pozorišnih i filmskih projekata i manifestacija na četiri  kontinenta. Bacači sjenki prepliću međunarodnu saradnju, pozorišne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umetnost, te selektorsku praksu u celovito umetničko delovanje.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.