• Search form

20.07.2018 | 21:22

Više od hiljadu izvođača na 35. Nišvillu

Više od hiljadu izvođača na 35. Nišvillu

Džez festival Nišville predstaviće u jubilarnom, 35. izdanju više od hiljadu izvođača iz celog sveta, a među zvezdama glavnog programa od 9. do 12. avgusta, koji odlikuje stilska raznovrsnost, biće rege sastav Inner Circle, The Manhattan Transfer, ruski saksofonista Dmitri Baevski, američka pevačica Liza Simon, britanski bend Matt Bianco, te popularni The Gipsy Kings.

Na otvaranju 35. Nišvilla na glavnoj bini (Earth & Sky) nastupiće Monsegur’s Young Big Band sa mladim muzičarima iz Niša kao gostima, nakon čega sledi nastup ovogodišnjeg dobitnika festivalske nagrade za životno delo – bubnjara Lazara Tošića i njegovog kvinteta sa Markom Đorđevićem.

Zvezde prve večeri biće rege sastav Inner Circle, koji gostuje na Nišvillu u okviru svetske turneje povodom 50 godina postojanja, te proslavljeni saksofonista Keni Geret.

Zvezde druge večeri, 10. avgusta, biće nagrađivana vokalna džez grupa The Manhattan Transfer, desetostruki dobitnici Gremija, koji prvi put gostuju na ovim prostorima. Među učesnicima je poljski Wojcinski Szmanda kvartet, švajcarski Vein Trio, te kvartet Dmitrija Baevskog i proslavljeni bubnjar Omar Hakim iz Njujorka, lider sastava OZ Experience koji predvodi sa svojom suprugom pijanistkinjom Rachel Z (Rachel Carmel Nicolazzo).

Ćerka legendarne Nine Simon, Liza Simon, nastupaće 11. avgusta, a tom prilikom obeležiće 85 godina od rođenja majke i ovogodišnji ulazak u Kuću slavnih rokenrola jedne od najvećih džez, soul i r&b pevačica svih vremena, ali i velikog borca za ljudska prava. Jubilej će na Nišvillu obeležiti i britanski latino džez bend Matt Bianco – 35 godina postojanja. U okviru svetske turneje, Matt Bianco predstaviće novi album “Gravity” (2017).

Završnicu Nišville festivala obeležiće nastupi Black Art Jazz Collective, Ural Dixie Benda i popularnih The Gipsy Kings na čelu sa gitaristom Pacom Baliardom.

Festival će, kao i svake godine, zatvoriti neki od lokalnih bendova, a ovog puta to će biti Najda Sound Side orkestar, predvođen Dejanom Najdanovićem, pevačem grupe Smak, čije će pesme takođe biti deo repertoara, najavljeno je 20. jula na konferenciji za novinare.

Iako glavni muzički program počinje 9. avgusta, Niš će čak nedelju dana pre toga biti u znaku festivala, budući da već 3. avgusta počinje Internacionalni Nišville džez teatarski festival, 5. avgusta počinje filmski program, a poslednja dva dana uoči početka zvaničnog otvaranja (7. i 8. avgust), kao i godinama unazad, rezervisana su za koncert “Prijatelji Šabanu” u znak sećanja na Šabana Bajramovića, kralja romske muzike. Među bendovima koji će nastupiti u čast Bajramovića u amfiteatru pored Nišave su Kal, trubači Žarka Stamenkovića i orkestar Nina Ademovića.

Drugo izdanje Internacionalnog Nišville teatarskog festivala ponudiće od 3. do 12. avgusta 16 predstava sa četiri kontinenta, objedinjenih temom “Dream Blue!” (Sanjaj plavo). Uz predstave iz Azije, Afrike, Amerike i Evrope, umetnička direktorka Maja Mitić najavila je i razgovore, radionice, koncerte, filmske radove, flash mobove, i to na otvorenim i zatvorenim lokacijama u Nišu.

Filmski program (Nišville Movie Summit) počinje 5. avgusta na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi srpskom premijerom dokumentarnog filma “Marija Kalas” reditelja Toma Volfa, nakon čega će biti prikazan dokumentarac “Liberation Day” o istorijskom koncertu slovenačke grupe Laibach u Severnoj Koreji, koja će posle projekcije održati koncert. Iste večeri, na Trgu kralja Milana biće prikazan film “Đango” i dokumentarac o samom Nišville festivalu.

Filmski program obuhvata oko sto naslova u revijalnom i takmičarskom programu, a stručni žiri će dodeliti specijalnu nagradu za najbolje izvođenje filmske muzike.

Kao i prethodnih godina, Nišville nastavlja da promoviše i strip umetnost, a zvezda ovogodišnje Striporame biće Viktor Bogdanovič, crtač Supermena.

Organizatori očekuju čak oko 200.000 posetilaca, kojima nude oko 250 programa na dvadesetak bina.

Ovogodišnji Nišville nema generalnog sponzora, a najveću pomoć dobilo je od Grada Niša, ambasade SAD i Ministarstva turizma (3,5 miliona dinara). Od Ministarstva kulture i informisanja dobio je nešto više nego prethodnih godina - tri miliona dinara na Konkursu za savremeno stvaralaštvo i još dva miliona kao posebnu pomoć. Ministarstvo dijaspore izdvojilo je 200.000 dinara…

Prema proceni direktora Nišvilla Ivana Blagojevića, 35. festivalsko izdanje koštaće oko 63 miliona dinara, od čega se očekuje da će oko 15 odsto biti obezbeđeno prodajom karata.

Komplet karata košta 3.500 dinara, a pojedinačne karte 1.500 dinara. Za komplet VIP karata treba izdvojiti 4.500 dinara, a za pojedinačne VIP karte 2.000 dinara.

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mreži Eventima, kao i u pojedinim knjižarama i muzičkim prodavnicama u Nišu.

Festivalski sajt je nisville.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

Nevena Ranđelović / SEEcult.org

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.