• Search form

04.08.2018 | 17:52

Vračarski vremeplov kroz 60-te

Vračarski vremeplov kroz 60-te

Centar za kulturu “Božidarac” nudi narednih meseci žanrovski raznovrstan program posvećen 60-im godinama 20. veka, koji počinje 4. avgusta filmom “Ljubav i moda” (Avala film) Ljubomira Radičevića, koji je u vreme kada su snimani uglavnom partizanski filmovi izazvao svojevrsnu euforiju lakoćom, dopadljivošću i urbanim duhom beogradskog života.

Imajući u vidu da je jedan od glavnih protagonista tog filma, Vlastimir Đuza Stojiljković, živeo na Vračaru, u njegovu čast najavljena je i projekcija poslednjeg filmskog ostvarenja koje je snimio pre smrti 2015. godine - filma “Bez stepenika”.

Prvo putovanje Vračarskim vremeplovom kroz 60-te organizovano je u ambijentu letnjeg otvorenog bioskopa “Božidarac” u Parku vojvode Bojovića (preko puta kafane Kalenić).

Publiku će u nesvakidašnje filmsko veče uvesti filmski i pozorišni reditelj Marko Novaković podsećanjem na dela i autore koji su činili kinematografiju 60-ih, kao i autorskim impresijama o tematici i porukama filmova tog doba.

Prema navodima Centra za kulturu “Božidarac”, cilj kulturološkog projekta Vračarski vremepolov kroz 60-te je pozitivna afirmacija, a osmišljen je nakon uspeha prošlogodišnje manifestacije posvećene 80-im godinama.

Program obuhvata muziku, ples, knjige, priče, izložbe, koncerte, filmove, kao i društveno-odgovorne akcije.

Podsećanje na kulturno-umetničko nasleđe 60-ih, prema uverenju organizatora, nudi mogućnosti za nastajanje novih ideja i inspiracija.

“Uvereni smo da podsećanje na uzbudljive i značajne događaje i ostvarenja tog doba, atmosferu bezbrižnosti, lakoću bitisanja i svojevrsnu naivnost - nedvosmisleno može svima nama koristiti... Jer su optimizam, polet, podsećanje na značaj i vrednovanje istinskih životnih vrednosti, slavljenje života, vera u budućnost, stabilnost i sigurnost – uvek potrebni i dobrodošli”, poručio je “Božidarac”, najavljujući žanrovski raznovrsne i atraktivne programe za sve generacije Vračaraca, Beograđana, ali i svih gostiju Beograda tokom avgusta, septembra i oktobra.

Programi će biti održavani u javnim prostorima i institucijama na teritoriji opštine Vračar: na Cvetnom trgu, Trgu vojvode Bojovića, u Čuburskom parku i u Galeriji "Božidarac".

Projekat Vračarski vremeplov kroz 60-te podržala je Gradska opština Vračar, osnivač Centra za obrazovanje i kulturu “Božidarac”, a ulaz na sve programe je besplatan.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.