• Search form

21.02.2018 | 14:05

Vukosavljević sa komesarom za ljudska prava SE o medijima

Vukosavljević sa komesarom za ljudska prava SE o medijima

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević razgovarao je 21. februara sa komesarom za ljudska prava Saveta Evrope Nilsom Muižnieksom o sprovođenju medijskih zakona, bezbednosti novinara i izradi medijske strategije, prenevši mu, kako je saopšteno, da je Ministarstvo kulture i informisanja čvrsto na stanovištu poštovanja visokih demokratskih principa prema kojima nema zdravog i razvijenog društva bez slobodnih medija.

Jedna od tema razgovora bio je problem finansiranja sa kojim se deo medija suočio nakon povlačenja države iz vlasništva u medijima, a Vukosavljević je izrazio očekivanje da će sve lokalne samouprave pokazati dobru volju i uložiti napor da izdvajanja za medijske konkurse koje raspisuju budu na nivou od minimum jedan odsto njihovih budžeta.

Vukosavljević je rekao da, iako je većina medija, osim javnih servisa, prepuštena tržištu, Ministarstvo kulture i informisanja svake godine raspisuje konkurse za sufinansiranje medijskih projekata i tako pomaže finansiranje medija, navedeno je u saopštenju.

Vukosavljević je upoznao Muižnieksa i sa “principijelnim stavom da se ministarstvo na čijem je čelu čvrsto i odlučno protivi svim vidovima ugrožavanja medijskih sloboda i ličnog integriteta predstavnika medija”.

Ministarstvo kulture i informisanja oštro je “osudilo svaki napad na predstavnike medija i pokušaj ugrožavanja njihove bezbednosti”, rekao je Vukosavljević, dodajući da Ministarstvo kulture i informisanja, međutim, nema nadležnosti kojima bi sprovodilo istražne i druge radnje i da je to pitanje za druge državne organe, za koje takođe smatra da ulažu velike napore za rešavanje svih takvih slučajeva.

Vukosavljević je istakao i da je Ministarstvo kulture i informisanja otvoreno za dijalog i za razmatranje svih vrsta predloga i sugestija SE.

Razgovor je, kako je saopštilo Ministarstvo, protekao u atmosferi uvažavanja i međusobnog razumevanja, a sagovornici su ocenili sastanak kao koristan i konstruktivan, te da će pozitivno uticati na dalju saradnju
dve institucije.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.