• Search form

09.05.2018 | 23:34

We are living in a beautiful wOURld

We are living in a beautiful wOURld

Umetnički duo diSTRUKTURA predstavlja u Savremenoj galeriji Subotica multimedijalni projekat “We are living in a beautiful wOURld – Austria”, koji se bavi temama odliva mozgova i migracijama sa bivšeg jugoslovenskog prostora, istražujući njihov uticaj na današnjicu.

Izložba u Savremenoj galeriji Subotica, koja će biti otvorena 11. maja, biće prvo predstavljanje tog projekta u celini u Srbiji, nakon premijene prezentacije pre dve godine u Austriji.

Koristeći razne medije i pristupe, diSTRUKTURA (Milica Milićević i Milan Bosnić) skreće pažnju na probleme koji se dešavaju na ovom području, a koji su dostigli vrhunac za vreme ratova 90-ih i nažalost, još uvek traju.

Odliv mozgova (brain-drain) nema samo ekonomske posledice, već utiče i na formiranje društva u celini. Odsustvo intelektualaca, umetnika, preduzetnika, mladih… vodi ka nedostatku otpora, nedostatku kritične mase koja kreira nešto novo i čini osnovni identitet društva. Upravo ono što u velikoj meri danas nedostaje zemljama koje su nekada bile okupljene pod zajedničkim imenom SFRJ. U suprotnom, koliko takvi tokovi utiču na osnaživanje civilnog i intelektualnog korpusa zemlje destinacije. U kojoj meri podižu kvalitativno kapacitet društva i sledstveno tome dovode do progresa i blagostanja cele nacije, navela je diSTRUKTURA povodom projekta “We are living in a beautiful wOURld” koji je započela 2007. godine, a od 2013. radi na njemu u Austriji, obrađujući temu odliva mozgova i migracija iz perspektive zemlje destinacije.

We are living in a beautiful wOURld - Austria, Mirjana Peitler, Lokacija 2, Augartenbad

Najpre u Gracu, a zatim i u drugim gradovima Austrije, diSTRUTURA se dotakla te teme tokom razgovora sa brojnim visokoobrazovanim osobama sa prostora Jugoslavije koje danas žive i rade u austrijskim gradovima. U specifičnoj formi psiho-geografskog istraživanja gradova, sagovornici diSTRUKTURE vode kroz svoja mesta, pričajući o iskustvima, poteškoćama, prednostima i mogućnostima koje se javljaju u novoj sredini.

Instalacija u Savremenoj galeriji Subotica prostire se kroz ceo izložbeni prostor, a čini je 31 intervjuisana osoba sa ukupno 85 priča, od kojih je svaka povezana sa određenom lokacijom u gradu kako bi ga predstavila iz perspektive migranata, ali i naglasila da je sastavni deo tog grada.

Prostorna instalacija u Savremenoj galeriji Subotica sastoji se od psiho-geografskih mapa osam austrijskih gradova, 85 QR kodova dimenzija 50x50 cm, kao i 18 fotografija - portreta učesnika projekta. Kroz instalaciju će posetioci moći da prolaze, a pametnim telefonima će moći da skeniraju QR kodove i odgledaju pojedinačne priče.

We are living in a beautiful wOURld - Austria, video still Ivan, 2013.

Projekat “We are living in a beautiful wOURld – Austria” je u manjoj formi predstavljen na izložbi “WonderLab” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu 2015. godine, a cela instalacija premijerno je prikazana krajem 2016. za potrebe diSTRUKTURINE samostalne izložbe u KunstHalle Graz, u saradnji sa Akademie Graz.

We are living in a beautiful wOURld - Austria, foto, Barbi, 2013.

Milica Milićević i Milan Bosnić su diplomirali i magistrirali na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za slikarstvo. Od 2005. rade kao umetnički duo diSTRUKTURA i pod tim imenom su učestvovali na više od 30 samostalnih i više od 60 grupnih izložbi u Srbiji i širom Evrope, kao i u Japanu i Egiptu. diSTRUKTURA je učestvovala i u rezidencijalnim programima i radionicama u Španiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, Holandiji, Sloveniji, Italiji, Finskoj, Egiptu i Srbiji. Dobitnici su više nagrada i stipendija, među kojima je i Polok-Krasner grant za 2015. Radove umetničkog dua diSTRUKTURA nalaze se u brojnim javnim i privatnim kolekcijama.

Izložba u Savremenoj galeriji Subotica, čija je kustoskinja Nela Tonković, biće otvorena do 11. juna.

Tokom trajanja izložbe biće organizovani prateći programi i radionice koji će biti najavljeni na sajtu Savremene galerije Subotica i njenim Fb i Instagram stranicama.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.